štvrtok, 14 október 2021 16:41

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného GEMERA (4) Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného GEMERA. (7/50)

Vrátime sa do 14. storočia, kedy na našom území nastal rozvoj a každá dedina chcela mať kostol, ako miesto na stretávanie, miesto na vyznávanie svojho náboženstva a miesto, ktoré by malo pre ich duševný život obohatenie... Z ďalekého Talianska prišli majstri fresiek a s nimi i vyškolení remeselníci a zanechali v našej oblasti vyše 23 objektov s nádhernými nástennými maľbami. FRESKY – boli robené technikou "secco" t. j. na suchú omietku. Dnes na túto unikátnu a vyspelú stredovekú kultúru upozorňuje zriadená "Gotická cesta", po ktorej sa oplatí túlať a poznávať históriu. Mňa najviac fascinujú fresky v Koceľovciach a samotný kostolík "Všetkých svätých" v Henckovciach. Ten patrí k bohatému fondu vidieckych ranogotických kostolíkov, ktorých vznik súvisel s nemeckou kolonizáciou a od roku 2012 vďaka dobrovoľníkom i odborníkom je opravovaný a reštaurovaný.

ilustracie mihhg burco 8Malá ilustrovaná história horného Gemera. (8/50)

 

V roku 1451 sa odohrala bitka pri Lučenci, v ktorej zvíťazilo menšie vojsko Jána JISKRU nad počtom Jána HUŇADYHO, a tak sa "husita" stal pánom územia i horného Gemera. V doline Čremošná, na rozhraní rudohoria a krasu, bol už v polovici 13. stor. postavený ranogotický kostolík. Po obsadení "bratríkmi" – bývalými husitskými bojovníkmi, bola postavená pozorovacia veža so strieľňami a areál obohatili i kamenným múrom. Strážili dôležitú cestu z Rožňavskej kotliny cez Zádiel do Turnianskej kotliny (cesta cez Sorošku ešte nebola). Z rúk "bratríkov" ho vydobyli vojská Mateja KORVÍNA v r. 1460. Vyhorel však počas prvej svetovej vojny a už nebol obnovený a v roku 1945, keď tu mali obranné postavenie nemeckí vojaci, dostal zásah tankom... Dnes je však čiastočne rekonštruovaný a pripomína nám, že tu boli i husiti a priniesli nám napr. i český jazyk dlho používaný v evanjelickej liturgii. 

 

 

ilustracie mihhg burco 9Malá ilustrovaná história horného Gemera. (9/50)

 

 

GEMER – malá zabudnutá dedinka medzi Plešivcom a Tornaľou bola už v 14. storočí sídlom župy. Hrad a dva mosty cez Slanú (s mýtom!) zabezpečovali ochranu. Kráľovský hrad obsadili husiti, ale v roku 1458 ho dobyl kráľ "Matyáš" (Corvinus – 1443-1490), ktorý má dnes v obci krásnu sochu. Povesť hovorí o tom, ako kráľ prišiel na hrad a s domácimi pánmi popíjali víno. Oknom kráľ uvidel strápeného sedliaka, ktorý obrábal vinicu a poznamenal, že dobré vínečko popíjajú vďaka ťažkej práci robotníka. Páni sa smiali a znevažovali slová kráľa... A to nemali robiť. Kráľ Matej ich donútil motykami pracovať až do neskorého večera. Tak, čo vy na to? Hrad Gemer postupom času stratil na dôležitosti a v 16. stor. bol zničený.

Čítať 786 krát Naposledy zmenené pondelok, 18 október 2021 11:04

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!