Vytlačiť túto stránku
sobota, 16 október 2021 18:39

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného Gemera (5) Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného Gemera. (10/50)

Donedávna sme Gombasek poznali len ako miesto peknej jaskyne v údolí Slanej pod Silickou planinou Slovenského krasu. Ako "Podzávoz" bol však i miestom Pavlínskeho kláštora, ktorého zakladateľom bol jeden z Bebekovského rodu. Prosperitu zažíval najmä v 15. storočí, ale šíriaca sa reformácia v 16. stor. zapríčinila jeho úpadok a zánik.

Zaujímavou historkou je, že v roku 1566 ho Juraj Bebek s vojakmi prepadol, dal mníchov vyzliecť z habitov a prinútil obliecť šaty pohanských mníchov... – to bola zábava! Aj tu vraj odznela hrozba-kliatba pre Juraja: "do roka a do dňa", a ten naozaj o rok zomrel. 

mihhg burčo 11Malá ilustrovaná história horného Gemera. (11/50)


 

 

Bebekovci (Bubekovci) – uhorský šľachtický rod, o ktorom je zmienka už z roku 1243, keď Belo IV. po vpáde Mongolov (Tatárov) daroval bratom Detrikovi a Filipovi územia na hornom Gemeri.

Vlastnili viacero hradísk a medzi dnes neexistujúce patrí i vodný hrad v ŠTÍTNIKU.

Ako tzv. strážny hrad prešiel ešte v r. 1580 prestavbou, ale neskôr stratil na dôležitosti a dnes je značná časť v ruinách.

Rod Bebekovcov vymrel v roku 1567. 

 

 

 

 

mihhg burčo 12Malá ilustrovaná história horného Gemera. (12/50)

 

SKLENENÁ pani z MARÓN – je to jedna z najkrajších povestí, ktorá koluje v Dobšinej a pripomína obdobie tureckého panovania. Venujem jej trošku väčší priestor. Povesť sa viaže k dátumu zo 14. na 15. októbra 1584, keď mesto prepadli Turci. Povesť hovorí o krásnej rusovlasej pani, ktorá vlastnila krčmu na ceste z mesta smerom na Čuntavu – "Na bujaku". Bola krásna a aj pomerne bohatá, a keď večer začalo prepadnutie, krik ľudí, oheň horiacich domov, prvé, čo jej napadlo, že musí svoje ťažko získané bohatstvo niekde ukryť.

Maróny – to je trojvršie pod Čiernou horou nad Lányiho hutou. Svoj poklad chcela ukryť pod prvou Marónou... Turek na koni ju však dobehol a šabľou krk podrezal!

Ach jaj..., údajne sa občas niekomu ukáže ako priesvitná kráska, ako zo skla, a sľubuje bohato obdariť toho mládenca, ktorý by ju "potešil". Keď jej vyhovie..., umiluje ho k smrti a bohatstvo jej ostane.

 

Čítať 761 krát Naposledy zmenené pondelok, 18 október 2021 11:03