sobota, 23 október 2021 17:19

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného Gemera (7) Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného Gemera. (16/50)

...o hutníctve sa zmienim tiež len ako laik.

Produkt práce baníkov bolo výhodne čiastočne spracovať na mieste a k tomu boli dané možnosti i v údolí povodia Slanej.

Najodbornejšie informácie obdržíte v "Baníckom múzeu" v Rožňave. Ja som si pre ilustráciu vybral prácu pri vysokých peciach. Vraj už v roku 1680 bola u nás prvá vysoká pec v Uhorsku a huty – maše boli i v okolí Dobšinej, o čom svedčia názvy: Nižná Maša (pri žel. stanici) Vyšná Maša (v smere na Čuntavu), Dobšinská Maša (na Hnilci)... Najnovšie nadšenci histórie baníctva a hutníctva pracujú na ich záchrane, oprave i rekonštrukcii.

mihhg burčo 17

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera. (17/50)

 

Obec Gemer sme už spomínali. Okrem oficiálnych prameňov som sa dočítal aj to, že názov "Gömör" môže pochádzať zo "staromongolčiny" a znamená "tmavý kraj" ...a "Sarus" (Šariš) kraj svetlý – východný.  Nuž čo, domnienkam sa medze nekladú.

 

V obci má peknú bustu i legendárna "Cinka Panna" (nar. v Gemeri 1711 a umrela v r. 1772 v Tornali). Slávna cigánska (rómska) primáška pochádzala z muzikantskej rodiny – otec bol dvorným muzikantom Františka Rákocziho.

 

Okrem hrania skladala a zachytila v diele "Uhorská zbierka" (1730) 64 piesní a tancov v maďarskom a 15 v slovenskom jazyku.

 

 

 

mihhg burčo 18

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera. (18/50)

...ak sme už pri osobnostiach, nemôžeme nespomenúť nášho "Jánošíka" – zbojníka DOVČÍKA (1803-1832).

Narodil sa v Henckovciach v početnej rodine pastierov. V dvadsiatich rokoch zanechal prácu a vybral sa za dobrodružnejším a lákavejším spôsobom života. Takto činil 12 rokov!

Žil s družinou na salašoch a veru sa ničoho neštítil. Budzogáňom zhodil obločiara zo skaly len pre pár šestákov!

Vypísali naň odmenu 50 strieborných, a tak ho zlapali u jeho milej v Kobeliarove. V Plešivci ho rýchle odsúdili (možno aj preto, že medzi jeho "milé" patrili i urodzené panie).

28. decembra ho za účasti ľudí z okolitých obcí obesili medzi Nižnou Slanou a Henckovcami "Pod Macíblom". Vraví sa, že ich "nahnali"... Nuž, ja si myslím, že nemuseli, lebo ľudia aj v tých časoch mali radi vybočenie z každodennej driny a privítali "zábavu" i takého druhu.

 

 

Čítať 719 krát Naposledy zmenené nedeľa, 24 október 2021 09:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!