Vytlačiť túto stránku
utorok, 09 november 2021 11:20

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného Gemera (10) Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného Gemera. (25/50)

 

POVESŤ – to je epika na historickú tému a vznikla na pevnom základe a dej sa odohráva často na konkrétnom mieste a odvíja sa od skutočnosti, ale často sa vyskytujú i nadprirodzené bytosti.

Ako vzniká povesť uvediem na príklade: Traja dobšinskí baníci sa vracali z roboty v bani doliny "Tešnárky" a ako zvyčajne sa zastavili v okoloidúcej krčme "U Turzáka" a hneď si rozkázali "štrimflovicu"!

"Štrimflovica" – to je fľaška s domácou pálenkou, ktorú krčmár dával do fusakle, štrimfle – ponožky, pančuchy, a ukrýval pred "daňovníkmi" pod pultom.

"Ta čo nového?" – spýtal sa štamgast. "Nuž, toho roku je v Tešnárkoch veľa hadov..." – vraví prvý. "Čože veľa, ale na vlastné oči som videl jedného veľkého ako drúk" – potvrdil druhý. Tretí dokladá: "Včera mi bača vravel, že sa mu stratila ovečka, možno ju ten had zožral!" ...a povesť je na svete.

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera. (26/50)

mihhg burčo 26aPOVESŤ z Dobšinej o žobráckej studničke je obsiahla a oplatí sa ju celú prečítať. Ja k ilustrácii dodávam len veľmi stručný obsah!
Chudobný baník zastal pri studničke, aby si uhasil smäd. Kovlad – vládca podzemia sa zľutoval a ukázal mu zlatý poklad... a ako to už v živote býva, chudákovi, ktorý sa stal boháčom, sa zmenil i jeho charakter. Zamestnával baníkov, bol lakomcom, tyranom a vyžadoval veľa práce za malú plácu... Jeho dcéra však bola milá a otcovu krutosť sa snažila rôznymi spôsobmi ľuďom nahradiť. Kovlad sa dopočul o vyčíňaní bývalého žobráka, a tak vyslal svojich pomocníkov, aby zistili skutočnosť. "Sme hladní, smädní, úbohí... prosíme o pomoc!" Dcéra chcela pomôcť, ale otec na tieto prosby odpovedal: "Do podzemného pekla s vami..." a chcel na nich pustiť psov. Kovlad zasiahol a všetko bohatstvo sa zrazu prepadlo pod zem a z bohatého a krutého lakomca sa stal žobrák, ktorý zomrel pri studničke, ktorá mu dala bohatstvo...

 

 

 

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera. (27/50)

mihhg burčo 27a

 

 

KOVLAD – kedysi mocný vládca podzemnej ríše sa oženil a z ich lásky sa narodil pekný chlapček.

 

Kovladova ríša s permoníkmi mala aj nepriateľa Černoducha, ktorý prebýval v smradľavých dierach. Závidel Kovladovi ženu, dieťa, bohatstvo i oddaných ľudí. Preoblečený za poľovníka oklamal pestúnku, a tá mu dovolila pohladkať chlapčeka. V tom okamihu sa v dyme stratil "poľovník" i neviniatko.

 

Kovlad začal s Černoduchom strašnú vojnu... Ale zloduch bol neporaziteľný. Smutný Kovlad vzal manželku, statočných permoníkov i všetko bohatstvo a zmizol nevedno kam.

 

Ľuďom ostali len prázdne ruky a nastala chudoba...

Čítať 749 krát Naposledy zmenené štvrtok, 11 november 2021 11:52