Vytlačiť túto stránku
streda, 08 december 2021 15:59

Štefan Burčo: Malá ilustrovaná história horného Gemera – "Historia dobsinensis". (15) Doporučený

Napísal(a) Š. Burčo
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Malá ilustrovaná história horného Gemera – "Historia dobsinensis". (40/50)

Dobšinské námestie bolo kedysi ozajstné centrum spoločenského života. V lete prišli kolotoče so strelnicou a môj otec vystrieľal pre mamu farebné papierové kvety a mne loptičku na gumičke! Predávala sa cukrová vata a na húsenkovej dráhe som sa márne snažil buchnúť do lopty, a tak som mal radšej retiazkový kolotoč. Často prišiel cirkus a mňa nezaujímali pekné artistky, ale dvaja šašovia a ich scénky! Pamätám si, že raz bola i búdka s kukátkami, kde sa premietali čierno-biele diáky z rôznych kútov sveta a večer vraj pre pánov i "šteklivé" obrázky.
V strede bola kašna – četerna s nádherne studenou vodou, obkolesená zdatnými lipami, ktoré zjari voňali a bzučali včelím spevom. Okolo predávali "gordanky" syry, Maďarky a Bulhar zeleninu a ovocie a Rejdovci grule... Na jeseň prišiel nákladiak plný červených melónov, z ktorých vyrezávali trojuholníky na koštovanie.

Na ich sladkosť sa nedá zabudnúť. Trhovníci po dobrom predaji navštevovali krčmu "Pod lipou" a tam zapíjali obchod. V čele námestia je radnica, do ktorej sme vstupovali s úctou (a je to vo mne ešte i teraz), lebo unikátne schodisko a sklenený strom dodávali čarovnú atmosféru i obrazu, ktorý zobrazoval boj s vlkmi.

Malá ilustrovaná história horného Gemera – "Historia dobsinensis". (41/50)

dob mihhg burčo 41

 

A tu som si urobil retro dronovú ilustráciu mojej štvrte v DOBŠINEJ, kde som prežil vyše 20 rokov. Je to Bolzajf (Vlčia dolina) a môj Štenpark (Skalná ulica).

Až do prvej triedy to bol celý môj svet! Jarné "džompy" na tečúcom potôčiku, letné hry, jesenné šantenie na stromoch farárovej záhrady s "ochutnávaním" jabĺk a bystrických sliviek, či zimná sánkovačka celých rodín!

Cez rajčulu som pred obedom s kančóvikom utekal do "turzáka" pre otcove pivečko... a v divočine pod cintorínom sme skúšali kúriť prvé cigaretle.

V zime sme stavali snehuliaka, ale starší nám ho "poburtali", alebo tam primontovali "mužský symbol" – to bolo rehotu do popukania...

Iste každý z vás má na svoje rodisko a miesto prežitia detstva svoje spomienky. Meno ulice "skalná" je jasná a "Vlčia dolina"?

Moja tetka vravela, že ešte ako malá keď išla večer so sviečkou do kadibudky, tak ju sprevádzal veľký sivý pes...

 

 

Malá ilustrovaná história horného Gemera – "Historia dobsinensis". (42/50)

dob mihhg burčo 42DOBŠINSKÁ ľudová záhrada – "lustgarten" – bola dlhé roky miestom veľkých spoločenských stretnutí obyvateľov s hudbou (minimálne dvoch), tancom, hrami, jedením prinesených rízkov, pitím limonády, či mužských "štamperlíkov"...

Mali sme radosť, keď v škole vyhlásili, že bude majáles... Mama vypražila rezne a s otcom sa vybrali vopred po cestičke popod Ramžu do ľudovej záhrady.

My, žiaci s učiteľmi, za spevu pesničiek (poznali sme ich toľko, že stačili na celú cestu) sme po ceste okolo "Bujaku", futbalového hriska, družstva, budovy hostinca pod Mašou doputovali do záhrady, kde už hrala hudba a boli pripravené rôzne závody pre deti. Otcovia hrali kolky a tajne si upíjali z lapošiek.

Mal som radosť, ale nenávidel som, keď sme sa museli ukloniť pred dievčaťom, pozvať ju na parket a "tancovať"... Väčšina dievčat v mojom veku bola aj o hlavy vyššia a "smrdeli" voňavkou..., nevraviac o tom, že ak mi ruka skĺzla z drieku trochu nižšie, tak sa im to nepáčilo.

 

 

Čítať 883 krát Naposledy zmenené streda, 08 december 2021 18:53