streda, 11 august 2021 14:37

Festival paličkovanej čipky ONLINE na Youtube GOS Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

14. augusta 2021
Košický samosprávny kraj pozýva všetkých milovníkov tradičného remesla na Festival paličkovanej čipky, ktorý sa tentokrát uskutoční v netradičnej podobe v online priestore. Organizuje ho Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave, program festivalu bude vysielaný naživo 14. augusta 2021 od 10:00 hod. na Youtube kanáli GOS Rožňava.
„Gemerské osvetové stredisko pravidelne a výrazne podporuje prezentáciu paličkovanej čipky, poskytuje priestor zahraničným a domácim čipkárkam na prezentáciu tvorby a výmenu skúseností,“ uvádza riaditeľka GOS Helena Novotná a pokračuje: „Keďže súčasná situácia nedovoľuje plnohodnotne realizovať takéto stretnutia osobne, sme radi, že sa nám podarilo pripravený program pretaviť do online podoby, čím vlastne dosiahneme pozitívny efekt širšieho zapojenia návštevníkov – divákov. Po zverejnení programu v online priestore si festival bude môcť pozrieť opäť každý a to kedykoľvek.“

rv festival cipkaPre divákov sú pripravené odborné prednášky o histórii kútnych plachiet na Gemeri a tradičnom odeve nesúcom prvky paličkovanej čipky aj inštruktážne výukové video spletania gemerského vzoru. Súčasťou festivalu sú dve výstavy zamerané na odevné doplnky z paličkovanej čipky od členiek Klubu paličkovanej čipky pri GOS, a tiež medzinárodná výstava fotografií diel čipkárok a čipkárov zo Slovenska, Maďarska, Poľska a Česka. V rámci sprievodných aktivít sa predstavia regionálne folklórne súbory z Gemera.

dom tradicnej kultury logoFestival sa koná v rámci projektu Inšpirujúce kultúrne dedičstvo. Ako vedúci partner ho realizuje Gemerské osvetové stredisko, a to vďaka finančnej podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu spolupráce INTERREG V-A Slovenská republika-Maďarsko. Jedným z cieľov programu je podpora cezhraničnej spolupráce orgánov verejnej správy a osôb žijúcich v pohraničnej oblasti prostredníctvom vzdelávacích programov, školení a výmeny skúseností. Na maďarskej strane hranice je partnerom projektu Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete v Kozárde. Obaja partneri sa na svojom území venujú tradičnej kultúre, vzdelávaniu a osvete v tejto oblasti. Odovzdaním skúseností medzi odborníkmi na oboch stranách hraníc by sa malo zlepšiť poradenstvo v oblasti remeselnej výroby miestnym remeselníkom, ako aj širokej verejnosti.

Anežka Kleinová, manažérka kultúry

Čítať 668 krát Naposledy zmenené streda, 11 august 2021 15:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!