štvrtok, 09 september 2021 14:19

Malý jarmok remeselníkov z Košického kraja opäť v Obchodnom centre Optima v Košiciach Doporučený

Napísal(a) A. Kleinová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Obdivovatelia tradičného ľudového remesla sa môžu tešiť na Malý jarmok tradičných remesiel ľudovo-umeleckých výrobcov z Košického kraja. Uskutoční sa od 16. do 17. septembra 2021 pod hlavičkou Remeselníckeho inkubátora (RINK). Ten založil Košický samosprávny kraj a Gemerské osvetové stredisko v roku 2019. Po vlaňajšom úspechu sa bude malý jarmok konať opäť v Obchodnom centre Optima v Košiciach.
„Tak ako každé odvetvie, pandémia ochromila aj remeselníkov, preto ma veľmi teší, že opäť dostanú príležitosť prezentovať svoje produkty a ukázať, ako sa vďaka RINK-u zdokonalili. Široká verejnosť tak na jednom mieste spozná šikovných východniarov z celého Košického kraja, ktorých združuje prvý župný remeselnícky inkubátor. Verím, že epidemiologická situácia dovolí realizovať podobné prehliadky umeleckej tvorby a hlavne umožní usporadúvať pre nich ďalšie vzdelávacie workshopy,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.

Okrem remeselníckych výrobkov z dreva, kože, hliny a kovu si návštevníci budú môcť zakúpiť aj chutné produkty z medu, či ovocia domácej výroby. Čipkárky a šperkári sa postarajú o pohladenie duše jemnou krásou prepracovaných detailov. Výrobcovia, z ktorých mnohí pokračujú v remeselnej tradícii svojich predkov, budú svoje zručnosti, ako napríklad točenie na hrnčiarskom kruhu, drevorezbu i tepanie kovu aj predvádzať. Návštevníci si niektoré z remesiel budú môcť vyskúšať aj sami.

ke RINK 2

„Úspech minuloročného Malého jarmoku tradičných remesiel nám ukázal, že aj v moderných priestoroch obchodného centra je možné navodiť jarmočnú atmosféru. Potvrdilo sa, že ľudia o remeslo majú záujem a navyše si uvedomujú nevyhnutnosť pomoci tradičným ľudovým tvorcom v týchto neľahkých časoch. V pretrvávajúcej situácii v súvislosti s pandémiou sa Remeselnícky inkubátor snaží podporovať svojich klientov, remeselníkov z Košického kraja,“ uviedla Helena Novotná, riaditeľka Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Ak bude vývoj pandemickej situácie priaznivý, už v zimných mesiacoch by sa mal uskutočniť aj Vianočný remeselnícky jarmok, rovnako v priestoroch OC Optima v Košiciach, a to v termíne od 16. do 17. decembra 2021.

dom tradicnej kultury logoKontaktná osoba:
Mgr. Petra Bangóová
manažérka Remeselníckeho inkubátora
+421 915 884 135

www.remeselnickyinkubator.sk

RINK je špecializovanou formou podpory ľudových remeselníkov a ľudovo-umeleckých výrobcov a unikátnym nástrojom na vytváranie priaznivých podmienok pre rozvoj tradičného remeselníctva na území Košického kraja. Inkubátor sídli v Dome tradičnej kultúry Gemera v Rožňave.

Anežka Kleinová 

 

Čítať 602 krát Naposledy zmenené piatok, 10 september 2021 09:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!