×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/foto/biba
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/foto/biba
nedeľa, 10 november 2013 15:25

Ani Gemerčania nerozhodli o zvolení predsedov VÚC v prvom kole

Napísal(a) od-mg
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Toľko očakávané Voľby do samosprávnych krajov sa u nás uskutočnili 9. novembra 2013. Podľa celoštátnych údajov sa ich na Slovensku zúčastnilo 897 536 voličov, čo znamená 20,11 % účasť. Vo svojom príspevku sa zameriam predovšetkým na oblasť Gemera a jeho hornú, strednú časť i južnú. Tie predstavujú okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Voliči v týchto regiónoch využili svoje právo zúčastniť sa volieb iba na 22,48 %, čo znamená, že volebné právo využilo iba 39 577 voličov. Kým v Košickom kraji využilo účasť na voľbách iba 17,77% voličov, v Banskobystrickom dosiahla na Slovensku najvyššiu úroveň, ktorá predstavuje 24,59%. V Košickom kraji voliči zapísaní vo volebnom obvode č. 8, čo predstavuje vlastne okres Rožňava, sa volieb zúčastnilo 9 277 voličov, čo predstavuje 19,08%, v Banskobystrickom kraji a v jeho volebných obvodoch č. 8 a 9, čo predstavuje okres Revúca, prišlo k volebným urnám 7 367 voličov, čo je 23.9% a v obvode Rimavská Sobota 16 105 voličov, čo je 24,98 %. Výsledok sa nijako veľmi neodlišuje od predchádzajúcich komunálnych

volieb spred štyroch rokov. Znamená to, že voliči im ani tento raz neprikladali veľkú dôležitosť.
Povedzme si, ako vlastne práve skončené voľby dopadli. Treba spomenúť, že voľby na funkciu predsedov VÚC budú v obidvoch krajoch pokračovať druhým kolom, keď ani jeden z kandidátov nedosiahol 50% hlasov od voličov.

O dva týždne teda voliči si budú môcť teraz už iba zo zostávajúcich dvoch kandidátov vybrať jedného a zveriť mu do rúk riadenie VÚC. V Košickom kraji sa takto stretne dvojica kandidátov Zdenko Trebuľa a Rudolf Bauer, z ktorých prvý dosiahol od voličov v prvom kole takmer 50 % hlasov a druhý takmer 25 %. V Banskobystrickom kraji Gemerčania budú voliť v druhom kole z dvojice Maňka a Kotleba, čo je najmä pre druhého najväčším prekvapením, keď sa dostal pred veľkého kandidáta na predsedu VÚC, ktorým bol Ľudovít Kaník.
V druhú novembrovú sobotu však voliči zvolili nové krajské parlamenty. Košický parlament bude tvoriť 57 poslancov , z ktorých piati sú z horného Gemera a to: Ján Babič (SMER-SD), Štefan Bašták(SMER-SD), Karol Horník(SMER-SD), Pavol Burdiga (KDH,SDKÚ-DS,MOST–HÍD), Juraj Nagy (NEKA). Zo stredného a južného Gemera Stredoslovenský parlament doplnia títo novozvolení poslanci: Eva Cireňová (SMER - SD,KDH), Július Laššan (SMER - SD,KDH), Ján Šeševička (NEKA)z revúckeho volebného obvodu a z rimavskosobotského obvodu František Auxt (SMK-MKP), Peter Juhász (SMK-MKP), Ladislav Rigó (SMK-MKP), Michal Bagačka (SMER - SD,KDH), Peter Mináč (SMER - SD,KDH) a Jozef Šimko (NEKA).
Najväčší počet mandátov v Košickom kraji získala strana SMER-SD a to 26, potom nasledujú: koalícia KDH,SDKÚ - DS,MOST – HÍD, NEKA 11, SMK-MKP 4 a KDS 1. V Banskobystrickom kraji je stranou s najväčším počtom získaných mandátov SMER-SD - 25, NEKA – 13, SMK-MKP 5, SDKÚ-DS, NOVA,SaS – 2, ĽS Naše Slovensko – 1, ĽS-HZDS,HZD – 1, SNS – 1, SZ – 1.
Zvoleným poslancom blahoželá aj stránka Maj Gemer.

 

Od pán Vojtecha Bradovku z Nadabuly som elektronickou poštou na záver novembrových volieb práve dostal malé poetické zastavenie z minulosti, ktoré napísal Janko Jesenský. Prečítajte si:

 

Pred voľbami

Jak sa kolú! Jak sa rýpu!
Lámu hlavy! Tlčú kosti!
Bez svedomia, taktu, vtipu
stúpajú do poctivosti!
Letia zdrapy. Letia chlpy.
Každá strana zneuctená.
Ako voliť? Národ hlúpy
poctivej už strany nemá.
(Janko Jesenský, 21.november 1928)

***
Demokratické voľby

V tých voľbách demokratických
je predsa čosi novô,
a to je, že hlas národ má
a vyvolený slovo.
Pred dažďom rastú oblaky,
pred voľbami zas sľuby,
po daždi rastú rýdziky,
po voľbách – prázdne huby.
Pri voľbách národ vyberie
si stranu milovanú,
po voľbách strana milovaná
ho odloží – na stranu.
A pravda pravdou zostáva
pod potmehúdskym slncom:
voliči prídu ku urnám
a vyvolený – k hrncom.
(Janko Jesenský, 17. júl 1929)

 

 

Čítať 4341 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!