jún 2021

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, pripravilo po roku pre žiakov, študentov a rodiny s deťmi opäť voľnočasovú aktivitu s názvom „Geo-piatky v múzeu“. Podujatie sa bude konať počas letných prázdnin v termínoch 2.7.2021, 9.7.2021, 30.7.2021 a 13.8.2021. Budú sa konať v Zážitkovom centre SENTINEL na Šafárikovej ul. č. 43 v Rožňave a na programe budú lákadlá, ako je rozpojovanie hornín, pozorovanie hornín mikroskopom, ryžovanie zlata, či hry s dobovými banskými dopravnými prostriedkami.
„Všetky aktivity sa budú konať v našej novej exteriérovej Geologickej bádateľni, ktorú sme predvlani otvorili vďaka podpore Košického samosprávneho kraja. Čiže, okrem toho, že sa naši bádatelia niečomu priučia, strávia čas aj na čerstvom vzduchu. V prípade zlého počasia sa ale vieme presunúť do interiérových priestorov múzea, kde zabezpečíme iné, tak isto lákavé aktivity,“ prezradila Juliána Kelemenová z Baníckeho múzea v Rožňave.

Zverejnené v Múzeá

Dňa 26.6.2021 sa v spolupráci s mestom Revúca uskutočnil Gemerský turnaj detí vo futbale, v kategórii U 11 - hráči narodení v roku 2010/2011. Turnaj sa neuskutočnil minulého roku, kvôli opatreniam v suvislosti s ochorenim Covid 19. No tentokrát nám priala nielen zlepšená epidemiologická situácia, ale aj dobré počasie. Turnaja sa zúčastnili štyri družstvá. MFK Revúca postavila dve družstvá starších a mladších, FK Iskra Hnúšťa, MFK Rožňava. Deti si po dlhej dobe dobre zašportovali, odovzdali na ihrisku kus srdca a dobré futbalové výkony. Aj keď výsledky by v týchto kategóriách nemali byť to najdôležitejšie, aj tak nás potešilo, že naše staršie družstvo tento turnaj vyhralo. Získali 6 bodov a so skóre 16:4 rozstrieľali svojich súperov. Náš hráč Janko Zubák sa stal najlepším strelcom turnaja. Taktiež nás potešil výkon maličkého šikovného futbalistu z MFK Revúca Adamka Gábriša, ktorý sa stal najlepším hráčom turnaja. Druhé miesto na turnaji obsadilo MFK Rožňava a tretie FK Iskra Hnúšťa. Krásne ceny od mesta Revúca prišla odovzdať pani viceprimátorka Lucia Medvecová. S konštatovaním, že turnaj sa vydaril, všetkým deťom sa sobotné dopoludnie páčilo, nikomu sa nič nestalo, sa všetci rozišli domov.

Zverejnené v Futbal

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, predstaví vo svojej galérii diela rožňavskej autorky Zuzany Čuňovej. Vernisáž výstavy s názvom Vždy sa dá znova vzlietnuť sa uskutoční v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave 1. júla 2021 o 16:00 h.
Zuzana Čuňová, ktorá je už momentálne v dôchodku, pracovala ako vychovávateľka v mimoškolských zariadeniach. K maľovaniu sa dostala už v detstve na hodinách výtvarnej výchovy, svoj vzťah ku výtvarnému umeniu však prehĺbila až počas jej stredoškolských štúdií, vďaka jej učiteľovi Júliusovi Šimonyimu. Po ukončení štúdia sa naplno venovala rodine a výtvarnému umeniu sa na čas prestala venovať. Neskôr prešla od maliarskeho plátna ku fotografovaniu prírody, ktoré jej bolo neskôr inšpiráciou pre obrazy. Začiatkom roka 2017 navštívila kurz kreslenia v Budapešti a jej umelecké cítenie sa prehlbovalo a rástlo, čoho výsledkom bola medzinárodná výstava naivnej tvorby Naiva Bratislava 2019.

Zverejnené v Výstavy

Letné kino vo hvezdárni - júl/august 2021, Lesná 1, RožňavaLetné kino je v tomto roku už po dvanástykrát súčasťou ponuky rožňavskej hvezdárne. Fanúšikom strieborného plátna prinesie prírodné kino neopakovateľnú atmosféru priamo pod holým nebom.
Premietanie pod hviezdnou oblohou v Rožňave organizuje Gemerské osvetové stredisko, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja. Počas letných prázdnin ponúkne návštevníkom opäť jedinečné spojenie - možnosť sledovať hviezdy na filmovom plátne a zároveň pozorovať nočnú oblohu s odborným výkladom astronóma. Letné kino si návštevníci budú môcť vychutnať v areáli hvezdárne na Lesnej ulici v Rožňave.
„Už tradične, každý júlový aj augustový štvrtok si návštevníci vychutnajú filmové novinky aj overené kinohity. Ponuka je pestrá a my veríme, že si so sebou odnesú príjemné zážitky. Skladbou programu sa snažíme osloviť celé spektrum návštevníkov. Prvé tohtoročné premietanie vychádza práve na 1. júla.

Zverejnené v kiná

Názvy ulíc, námestí, miest a obcí sa pri niektorých dôležitejších udalostiach zvykli zmeniť. Tak to bolo aj v Dobšinej s názvom promenád. A pri akej príležitosti to bolo?
Zo zápisnice z 3. novembra 1933 napísanej na zasadnutí obecnej rady v Dobšinej sa dozvedáme, že člen obecnej rady Ing. Jozef Šincl prečítal návrh, aby na pamiatku 15 ročného jestvovania Československej republiky bola premenovaná Letná ulica na „Ulicu Slobody“, alebo na „Ulicu 28. októbra“. Niektorí členovia obecnej rady boli toho názoru, aby lokálne historické názvy ulíc boli ponechané. Navrhli však, aby sa premenovali promenády na „Rudý park“ a „Park Slobody“, alebo „Masarykov park“.
Po dlhšej debate a prevedenom hlasovaní bolo za pomenovanie promenád 7 hlasov. Keďže proti nehlasoval nikto, obecná rada sa uzniesla na premenovaní nižnej promenády na „Park Slobody“ a vyšnej promenády na „Masarykov park“.
Na decembrovom zasadnutí sa obecné zastupiteľstvo rozhodlo inak.

Zverejnené v Dobšiná

Kým súťaže riadené ObFZ Rožňava boli po jesennej časti ukončené na základe úradnej správy č. 13/2020 – 2021, súťaže riadené VsFZ sa hrali za dodržania určitých hygienických podmienok. Okres Rožňava reprezentujú v súťažiach VsFZ MFK Rožňava (V. liga Košicko-gemerská skupina) a FK Krásnohorské Podhradie (IV. liga – JUH).
Náš spolupracovník Ing. Štefan Tomášik vo svojom článku uvádza výsledky týchto futbalových klubov v súťažiach, v ktorých účinkujú. Okrem výsledkov príspevok obsahuje aj fotografiu, kádre Rožňavy a Krásnohorského Podhradia, tabuľky, zhodnotenie členom klubu a prehľad strelcov oboch mužstiev.

MFK Rožňava
Káder: Spišák, Molnár – Korfanta, L. Varga, J. Horvát, M. Horvát, Kontra, Leštach, Gyömbér, Babik, Tamás, Beshir, Ivanič, M. Gelda, Šikúr, Sappanoš, Havko, Ďurský, Vysoký, Figúr, Kovács, Domik, Ováry, L. Dávid, Chochol, Štefan, Timár, S. Ďuriček, Kakalejčík. 

Zverejnené v Futbal

Krajská organizácia DPO SR v Banskej Bystrici v spolupráci s Obcou Kriváň zorganizovali dňa 26.6.2021 Krajské kolo Banskobystrického kraja v hasičskom športe.
Súťažili 4 ženské a 5 mužských kolektívov v štafete 8 x 50 m a v požiarnom útoku s vodou. Lepšie časy v sekundách z oboch disciplín sa spočítali a vznikol výsledný čas.
Územnú organizáciu DPO SR z okresu Revúca zastupovali traja rozhodcovia – Ing. Pavol Zapletal, Ján Melicher a Gabriela Jakubecová.

Výsledky:

kategória ženy

Zverejnené v Hasičský šport
sobota, 26 jún 2021 20:36

Po gemersky hráme, aj si zaspievame

Gemerské osvetové stredisko organizuje letný muzikantský tábor pre mladé hudobné talenty
12. – 16. júla v Gemerskej Hôrke (Skalná ruža)

V Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave, kultúrnom zariadení Košického samosprávneho kraja, sa návštevníci nebudú nudiť ani v lete. Župné osvetové stredisko pripravuje aj počas tohtoročných letných prázdnin zážitkové tábory. Už po ôsmykrát prichádza aj s ponukou pre folkloristov – mladých muzikantov, ktorí si chcú rozvíjajú svoje hráčske schopnosti.
Letný muzikantský tábor je hudobno-vzdelávacie podujatie určené muzikantom, ktorí sa zaujímajú o ľudovú hudbu. Podujatie pravidelne prebieha od roku 2014 a neustále sa snaží zlepšovať svoju kvalitu. V rámci tábora pracujú s mladými hudobnými talentami skúsení muzikanti – lektori. Tí pracujú v rôznych nástrojových sekciách. Hudobné nástroje, na ktoré hrajú, patria do ansámblových zoskupení tradičnej hudby Slovenska.

Zverejnené v Folklór

Rimavská Sobota, 25. 06. 2021 – Gemersko-malohontské múzeum pripravilo pre žiakov základných a stredných škôl odmenu za ich prospech. Všetci žiaci, ktorí sa 30. júna 2021 (t. j. streda) preukážu aktuálnym koncoročným vysvedčením získajú bezplatný vstup do múzea. Môže tak urobiť každý žiak bez ohľadu na známku na vysvedčení. Gemersko-malohontské múzeum je pre verejnosť otvorené do 18:00.

Aktuálne si verejnosť môže pozrieť tri tematicky pestré výstavy – Biológia vzrušenia, Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme a János Fábry (1830 – 1907).
Výstava Biológia vzrušenia podáva obraz o životnej dráhe tvorcu teórie stresu Hansa Selyeho od študentských rokov v Komárne po vedecké výskumy v Montreali. Výstava Svetové dedičstvo v hĺbkach Zeme prezentuje jaskyne Slovenského krasu a nadväzujúceho Aggteleckého krasu v Maďarsku, ktoré boli v roku 1995 zapísané na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Posledná výstava je venovaná zakladateľovi a prvému riaditeľovi Gemersko-malohontského múzea Jánosovi Fábrymu.

Zverejnené v Múzeá

“Pár minút utrpenia stojí za celoživotný úspech” – tohto výroku sa minulý víkend počas druhého ročníku Behu revúckym chotárom držali bežci z celého Slovenska.
Tvrdá príprava priniesla svoje ovocie a športovci sa vydali na náročnú trať po revúckych kopcoch, pričom tým najzdatnejším sa ušlo aj zopár vzácnych kovov.
Ako prebiehali prípravy a samotné preteky ?

Realizácia

Tak ako aj minulý rok si občianske združenie Vyšší level v spolupráci so ZŠ J. A. Komenského v Revúcej a Atletickým oddielom ISKRA pri ZŠ J. A. Komenského pre športovcov z celého Slovenska pripravilo nezabudnuteľnú akciu. Latka z minulého roku bola postavená vysoko, takže o to bola príprava náročnejšia.

Zverejnené v Atletika
Strana 1 z 3