júl 2021

Podľa informácií, ktoré sme získali prostredníctvom webovej stránky futbalnet.sk v nedeľu 1. augusta 2021 štartuje v našom regióne po dlhom čase aj šiesta liga riadená Oblastný futbalovým zväzom Rožňava. Ak nám zdravie a sily budú stačiť, pokúsime sa aj na našej stránke informovať vás aspoň stručne o jednotlivých zápasoch v príslušných kolách súťaže. Aj keď ekonomická i zdravotná situácia v našej krajine nie je na ktovie akej úrovni, veríme, že prihlásené mužstvá využijú tento čas a zodpovedne pristúpia k povinnostiam vyplývajúcich zo súťažného i disciplinárneho poriadku. Na začiatok uverejňuje v tomto príspevku prvé dve úradné správy ObFZ, ktoré v týchto dňoch vydal príslušný futbalový orgán. 

Zverejnené v Futbal
štvrtok, 29 júl 2021 16:19

Z letnej futbalovej kuchyne na Gemeri

Čoskoro sa začnú futbalové súťaže na Gemeri (ObFZ Rožňava, ObFZ Rimavská Sobota), ale aj súťaže VsFZ a SsFZ kde účinkujú mužstvá z Gemera. Náš spolupracovník Ing. Štefan Tomášik pripravil prehľad futbalových súťaží na Gemeri v kategórii dospelých pre nový súťažný ročník 2021 / 2022.

V kategórii dospelých už bude len jedna súťaž riadená ObFZ Rožňava a to 6. liga so šestnástimi účastníkmi. Budú v nej hrať tieto futbalové kluby: Gemerská Hôrka, Dobšiná, Rožňava B, Dlhá Ves, ŠK Polom, Honce, Krásnohorská Dlhá Lúka, Betliar, Lipovník, Hrhov, Rožňavské Bystré, Pača, Rakovnica, Vyšná Slaná, Drnava a Krásnohorské Podhradie B. Súťaž začína 1. 8. 2021, avšak 31. 7. sa hrá zápas G. Hôrka – Dobšiná.

Reprezentácia okresu Rožňava v súťažiach VsFZ

4. liga – JUH

Zverejnené v Futbal

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote usporiadalo v čase letnej sezóny detskú letnú aktivitu pod názvom „Múzeum ako ho (ne)poznáš“. Zúčastnilo sa jej 14 detí vo veku 9 – 12 rokov. Realizovala sa v termíne 12. – 16. júla 2021, denne od 8:00 ráno až do 12:00. Bohatý a zaujímavý program bol každý deň zameraný na inú tému. Prostredníctvom podujatia sa múzeum snažilo získať priaznivcov múzea z radov mladej generácie, tiež prehĺbiť vzťah mládeže k múzeu ako inštitúcii, k regionálnej histórii a jej hodnotám, ako aj ku kultúrnemu dedičstvu. 
Podujatím „Múzeum ako ho (ne)poznáš“ sa pomyselne otvorila letná sezóna v Gemersko-malohontskom múzeu. Rodičia v hojnom počte využili túto príležitosť a prihlásili na aktivitu svoje ratolesti, čím bol zmysluplne vyplnený ich prázdninový čas. Pôvodne plánovaný maximálny počet 12 sme pre veľký záujem museli málinko rozšíriť, samozrejme s prihliadaním na protiepidemiologické opatrenia a aj na personálne a priestorové možnosti múzea. Počet sa nakoniec ustálil na 14. Deti vo veku 9 – 12 rokov sa jeden celý týždeň (12. – 16. júla) v čase od 8:00 do 12:00 schádzali na pôde múzea, kde múzejníci kvalitným programom vyplnili voľné chvíle mladých záujemcov o témy spojené s múzeom. Každý deň bol zameraný na inú tému, ktorú vždy doplnili aj rôznorodé aktivity, pripravené s cieľom nielen účastníkov zabaviť, ale ich takto aj niečo naučiť.

Zverejnené v Múzeá

Knižnica Gemersko-malohontského múzea získala v rokoch 2020 – 2021 dotáciu na nákup literatúry. Dotáciu formou grantom podporeného projektu poskytol Fond na podporu umenia na nákup aktuálnej odbornej, vedeckej a regionálnej literatúry. Nákup literatúry bol realizovaný v súlade s odborným zameraním a špecializáciou knižnice múzea, prioritne z nasledovných vedných odborov: archeológia, história, etnológia, romológia, dejiny výtvarného umenia, muzeológia a regionálna literatúra Gemera a Malohontu. Pri absencii štátnej vedeckej knižnice v našom regióne knižnica múzea plní i funkciu vedeckej a akademickej knižnice. Nákup literatúry sme zrealizovali do príručnej knižnice múzea, hlavne prostredníctvom regionálnych kníhkupectiev v Rimavskej Sobote: Tatiana Kršková KnihArt Revúca – prevádzka Rimavská Sobota a Kníhkupectvo LIBRO, s. r. o. Rimavská Sobota.

Zverejnené v Múzeá

Tajomník Územnej organizácie Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky v Rožňave nám poslal nasledovnú informáciu: "Dňa 25. 7. 2021 došlo k zavŕšenieu základného kurzu členov hasičských jednotiek DHZO v rožňavskom okrese. Obce si dali vyškoliť členov, aby ich mohli zaradiť do svojich obecných hasičských jednotiek DHZO. Celkovo bolo takto vyškolených 35 frekventantov. Školenie bolo organizované našou ÚzO DPO SR Rožňava, cez Odbornú školu DPO SR v Martine. Lektormi boli Mgr. Juraj Pavlov a Mgr. Augustiňák. Školenie prebiehalo v priestoroch sály Obce Nižná Slaná, za čo ďakujem starostovi obce Nižná Slaná a veliteľovi DHZ/DHZO Nižná Slaná. Ďakujem za dobrý prístup a záujem všetkým absolventom. Prajeme, nech sa im darí v ďalšej práci na hasičskej úrovni."

PhDr. Michal TERRAI

Zverejnené v DHZ

Futbalový klub MŠK Rimavská Sobota pôsobil v 1. lige od roku 1996 do roku 1999. Názov klubu bol vtedy FK Tauris Rimavská Sobota. Náš spolupracovník Ing. Štefan Tomášik vo svojom príspevku približuje práve toto obdobie. Článok obsahuje káder, výsledky na jeseň, výsledky na jar a tabuľky. Text dopĺňa fotografia.

Káder: Nôta, Kakaš, Lukáč – Pavič, Orabinec, Vilím, Duchyňa, Kaličiak, Rupec, Mičega, Vrábel, Ďurica, Siago, Přibyl, Sýkora, Urblík, Mintál, Svintek, Rozsýpal, Slobodník, Václavík, Wallner, Džubara, Žingor, Koščo, Ruszó, Šatka, Romanov, Rebra.

Tréneri: jeseň - Ladislav Jurkemik, jar - František Vaš.

Zverejnené v Futbal

Gemersko-malohontskému múzeum sa vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia podarilo komplexne zreštaurovať historické sedlo maďarského typu z konca 18. storočia. Odborným garantom a realizátorom projektu bola reštaurátorka Mgr. art. Eva Gáliková, ktorá sa špecializuje na reštaurovanie kože, kníh a pergamenu. Zreštaurované historické sedlo môžu návštevníci múzea obdivovať počas prehliadky Stálej vlastivednej expozície.

Jazdecké sedlo má mimoriadnu dokumentárnu hodnotu, je významným dokladom z hľadiska umeleckého remesla i dobovej cechovej produkcie. Sedlo bolo pred reštaurovaním na mnohých miestach poškodené, niektoré časti absentovali. Celkovo bol predmet povrchovo znečistený, drevené konštrukčné prvky boli uvoľnené, sekundárne nevhodne spojované, poškodené plesňami a už neaktívnym drevokazným hmyzom. Kostené dekory boli tiež mechanicky poškodené, časť dekorov chýbalo. Kožená časť bola na mnohých miestach deštruovaná, s veľkým rozsahom úbytkov, povrchovo silno znečistená a poškodená už neaktívnym hmyzom a plesňami. Technický stav celku jazdeckého sedla bolo možné hodnotiť ako podstatne narušený.

Zverejnené v Múzeá

Rimavská Sobota, 21. 07. 2021 – Gemersko-malohontskému múzeu sa vďaka účelovým prostriedkom Banskobystrického samosprávneho kraja v rokoch 2020 – 2021 podarilo zreštaurovať pracovný stôl a kreslo popredného maďarského básnika 19. storočia a rodáka mesta Rimavská Sobota, Mihálya Tompu (1817 – 1868). Písací stôl s nadstavbou i kreslo predstavujú nábytok z obdobia biedermeieru druhej polovice 19. storočia. Oba nábytky tvoria súčasť stálej vlastivednej expozície múzea. Pôvodne sa nábytok používal v pracovnej izbe reformovaného kňaza Mihálya Tompu v Chanave. Cieľom reštaurovania bola snaha o prinavrátenie hmotnej podstaty a pôvodného vzhľadu historického nábytku. Za reštaurátorské práce vďačíme reštaurátorovi Tiborovi Kováčovi.

Celkový vzhľad stola sa vyznačuje jednoduchou, plynulou obrysovou líniou, tak na dyhovanom pláte, ako aj na podstoline s výsuvnou zásuvkou a nadstavbovou časťou s ohrádkou a výsuvnými zásuvkami. Stôl bol značne poznačený prirodzenou degradáciou materiálov, ale hlavne mechanickým poškodením dyhovania časti horného plátu, bočných častí.

Zverejnené v Múzeá

IV. Detské letné tvorivé dielne v Gemersko-malohontskom osvetovom stredisku
Prvá polovica júla 2021 bola venovaná deťom – v priestoroch Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote sme už po štvrtý krát privítali účastníkov letných detských tvorivých dielní Šikovné ruky a veselá myseľ.
Vzhľadom na veľký záujem a obmedzený počet účastníkov sme zrealizovali tohto roku hneď dva turnusy denných letných tvorivých aktivít – v termínoch 6. – 9. júla a 12. – 16. júla 2021.

Zverejnené v Rimavská Sobota
nedeľa, 18 júl 2021 17:27

FK Baník Drnava v sezóne 2011/2012

Futbalový klub Baník Drnava účinkuje v najvyššej súťaži ObFZ Rožňava od roku 2011, kedy vyhral 2. triedu. Práve z tohto obdobia je článok nášho spolupracovníka Ing. Štefana Tomášika. Opisuje v ňom prvú sezónu tohto klubu v 1. triede ObFZ Rožňava.
Príspevok obsahuje káder, letnú prípravu, výsledky na jeseň, zimnú prípravu, výsledky na jar,  tabuľky a mená dvoch najlepších strelcov. Text dopĺňa fotografia.

Káder: Zakhar – Čelovský, Z. Búlik, P. Búlik, J. Kovács, Emödy, T. Petro, J. Maliňák, Orbán, Rencsok, G. Petro, Bukovič, R. Kovács, Kömlei, Mázik, Krága, Mázik, Bakoš, N. Kovács, F. Kovács, Šoltés, R. Szücs, Cseh, Slavkay.

Letná príprava: Drnava – Lipovník 3:5 (0:3),  Góly: Mázik 2, F. Kovács.

Zverejnené v Futbal
Strana 1 z 3