Vytlačiť túto stránku
sobota, 02 február 2019 13:41

Bežci Gemerunners zabehli za 365 dní vyše štyridsaťtisíc kilometrov Doporučený

Napísal(a) G. Máté
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Asi by sa patrilo v prvom rade povedať si niečo o tom, čo sa za slovami ”Gemerunners okolo sveta za 365 dní” skrýva. Ide o celoročnú výzvu bežcov zabehnúť vzdialenosť prislúchajúcu obvodu našej matky Zeme, čo predstavuje zdolať 40.075 km za 365 dní. Už ani neviem presne, koho myšlienka tejto celoročnej výzvy vôbec prvýkrát napadla. Tuším to bol Jožo Ostrihoň, kto toto prvýkrát vyslovil, keď sme spoločne hútali nad motivačnou výzvou pre nás všetkých. Následne to bol Attila Zoller, vtedajší kontrolór Občianskeho združenia bežcov z Gemera, ktorý túto myšlienku začal pretvárať do praktickej (štatistickej) podoby.
 1. januára 2018, len čo dozneli petardy z novoročných osláv, začali členovia nášho bežeckého klubu, zastrešujúceho bežcov z Rožňavy a Revúcej,

prispievať kilometrami do spoločnej tímovej akcie. V priebehu roka sa k nám postupne pridalo aj zopár priateľov resp. tzv. ”sympatizantov” klubu, ktorý nám pomáhali dosiahnuť vysnívaný cieľ. Aj vďaka tejto sympatickej výzve sa zorganizovalo množstvo skupinových behov, väčšinou v nádhernej prírode nášho najbližšieho okolia, ako napr. dlhšie behy cez Silickú, Plešiveckú, Muránsku, Borčiansku, ale aj Koniarsku planinu, Volovské vrchy. Pri týchto behoch sme spojili príjemné s užitočným. Urobili sme niečo pre svoje zdravie, nadýchali sa čerstvého vzduchu, porozprávali sa s kamarátmi o nesmrteľnosti chrústov a nakoniec aj zbierali kilometre na fiktívnej ceste okolo sveta.

V júli sme taktiež organizovali štafetový beh okolo rodného Gemera, ktorý mal stanovený štart a cieľ na Námestí baníkov v Rožňave pri soche grófky Františky Andrássyovej. Takmer 132 km dlhá trasa smerovala zo spomínaného námestia cez Dobšinú, Telgárt, Muráň, Revúcu, Jelšavu, Šivetice a Gemerskú Hôrku naspäť do Rožňavy (celá po asfaltovej ceste). Vytýčených 20 úsekov zabehlo 15 bežcov - dobrovoľníkov z rožňavského a revúckeho okresu v rekreačnom diskusnom tempe približne za 13 hodín. Väčšinu trás behali viacerí bežci spolu a tak sa podporil aj tímový duch.

Bola zabezpečená logistika pre striedajúcich členov štafety ako aj občerstvenie v priebehu preteku prostredíctvom sprievodných vozidiel.

Po dobehnutí sme sa všetci stretli na zaslúženom pivečku, kde sme si celú úspešnú akciu rozobrali na súčiastky.

Dnes vám môžeme potvrdiť, že tento štafetový beh plánujeme pripravovať tradične raz do roka na podporu behu a všeobecne športu na Gemeri. V prípade záujmu zúčastniť sa sa nám môžete kedykoľvek ozvať. Kontaktovať nás môžete cez FB ako aj cez našu stránku (detaily na konci článku).

V septembri sme podporili Marcelku Vrábeľovú v organizovaní dobročinnej akcie ”Vráťme behom nádej”, výťažok ktorého putoval v plnej miere na podporu Martinka Kupca v boji proti zákernej chorobe. Dobrá správa je, že táto šľachetná záležitosť bude mať stále miesto v rožňavskom športovom kalendári. A tak budeme mať možnosť každoročne podporiť deti, ktoré to potrebujú najviac. V neposlednom rade sme svojou skupinovou účasťou podporili viaceré bežecké preteky na Slovensku ako aj v zahraničí.

Spomeniem len pár akcií ako: Beh v raji, Dobšinská desiatka, Jazerná 50ka, MMM v Košiciach, od Tatier k Dunaju, Rudohorská 100-ka, Beh na Lajošku, Malý pieninský maratón, Horský beh Smolník, Vianočný beh v Lučenci, Vivicitta félmaraton Budapest a Panoráma trail v Maďarsku.
Všetky tieto spomenuté udalosti podporili našu výzvu vo forme tisícok kilometrov ”v kapsičke”.

Cieľ sa nám napokon splniť podarilo, k čomu aktívne prispel každý z nás.

rv gemerunners telgart 2Pripájam stručný prehľad mesačných štatistík: 

Január: 3.227,1 kilometrov
Február 2.723,9  kilometrov
Marec: 3.388,1  kilometrov
Apríl: 2.986,0  kilometrov
Máj: 2.765,5  kilometrov
Jún: 2.439,7  kilometrov
Júl: 3.163,2  kilometrov
August: 3.817,0  kilometrov
September: 4.467,3  kilometrov
Október: 4.179,4  kilometrov
November: 4.000,1  kilometrov
December: 3.569,9  kilometrov
SPOLU: 40.727,2  kilometrov

 

Touto cestou by som sa chcel poďakovať všetkým zúčastneným členom klubu ako aj priateľom z Rožňavy, Revúcej, Lučenca, Popradu a z okolia spomínaných miest, ktorí aktívne prispievali svojimi kilometrami.

V budúcnosti OZ Gemerunners plánuje organizovať mimo iného aj podujatia na podporu ochrany životného prostredia na Gemeri, pomáhať značkárom pri obnove turistického značenia a čistenia turistických chodníkov ako aj spolupracovať so školami v propagovaní športu deťom.

Naďalej chceme tiež pravidelne darovať krv nemocniciam, aby mali možnosť pomáhať ľuďom, ktorí to potrebujú najviac.
Ak máte záujem byť jedným z nás, určite sa neváhajte ozvať. 

Domovská stránka:

https://gemerunners.webnode.sk/

E-mail:

Gemerunners skupina na Facebooku:

https://www.facebook.com/groups/300262023754922/

Gabriel Máté

 

Čítať 3449 krát Naposledy zmenené sobota, 02 február 2019 16:22

Galéria obrázkov

1 komentár

  • Odkaz na komentáre Attila Zoller streda, 06 február 2019 23:10 Napísal(a) Attila Zoller

    Ahojte!
    Facebookovska stranka Gemerunners sa neda zobrazit.
    Je nejaky problem s internetom? Alebo som z nejakeho dovodu zablokovany?