Vytlačiť túto stránku
utorok, 11 január 2022 17:12

Ján Margita – s Abebe Bikilom na hokeji, ale iba desať minút Doporučený

Napísal(a) Š. Németh (od)
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Ján Margita v obklopení viacerých víťazov MMM na table, ktoré mu k 80. narodeninám pripravil jeho najstarší syn Ján. Ján Margita v obklopení viacerých víťazov MMM na table, ktoré mu k 80. narodeninám pripravil jeho najstarší syn Ján.

Mená z titulku tohto príspevku nie sú každému známe. S týmito menami som sa stretol počas môjho štúdia v Košiciach. Spomínam si, keď som sa prvýkrát na vlastné oči oboznámil s Medzinárodným maratónom mieru v časoch najlepších výkonov československého maratónca P. Kantorka. Štartoval aj v Košiciach. V 60. rokoch preniklo v športovom svete meno etiópskeho maratónca Abebe Bikilu. Zaujímavé na ňom, okrem toho, že bol olympijským víťazom z Ríma 1960, bolo aj to, že maratónsku trať bežal bosý. Prišiel i do Košíc a spravil v tomto meste úplný rozruch nielen výkonom, ale i zjavom.. 
V tom čase bol v tomto východoslovenskom meste i Jesenný trh, a tak pribudlo v čase maratónu i divákov zvedavých na jedno i druhé. Spomínam si, že v tom čase prišiel z Rožňavského Bystrého za mnou do Košíc môj ujo s manželkou. Pre mňa teda trojnásobná udalosť. Mladý docent z Baníckej fakulty a rodák z Rakovnice prof. Ján Fabián by tiež vedel čo-to zo zákulisia maratónu povedať. Niekoľko rokov si zastal pozíciu tlmočníka zahraničným športovcom. Teda aj Bikilovi. Žiaľ, nedávno zomrel. 
Môj kamarát z mladých čias, Štefan Németh, pripravuje pre Košický týždenník seriál článkov o bývalých košických športovcoch a nezabudol pri tom ani na spomínanú dvojicu: Margita – Bikila. Zoznámte sa. (od)

Ján Margita – s Abebe Bikilom na hokeji, ale iba desať minút

ke kosicky tyzdennik hlavV stredu 28. októbra 1931 na poludnie zobral 12 ročného Janka Margitu otec k Rybe, kadiaľ viedla maratónska trať. Ani oni si nechceli nechať ujsť vidieť na vlastné oči bežať 20 ročného Juana Zabalu, ktorý pár dní predtým vo Viedni utvoril svetový rekord na 30 km a ktorého sa legendárnemu Vojtechovi Bukovskému podarilo zlanáriť do nášho mesta na štart najstaršieho maratónu v Európe a druhého na svete.

Aký mal Zabala čas v cieli?

Hoci to bo jeho prvý maratón v živote, Argentínčan v nevľúdnom chladnom počasí nesklamal. Suverénne zvíťazil v traťovom rekorde, ktorý potom vydržal až takmer dve desaťročia. Jeho čas 2:33:19 vyrazil mnohým dych a pochybovači neverili, že je reálny. (A to sa ešte roky v zákulisí šepkalo, že mu pripočítali k nemu neuveriteľných 20 minút, aby sa nepovažoval za podvod.) Juan vyvrátil všetky pochybnosti, keď o rok na to získal zlatú medailu na olympiáde v Los Angeles ešte lepším časom ako v Košiciach.

Ján maratóncov obdivoval, najmä štvornásobného víťaza Maďara Galambosa, ktorého sledoval na požičanom bicykli s drevenými pedálmi po Barcu. Ďalej to už po hrboľatej ceste nešlo. Bežectvo ho ale nelákalo a nemyslel si, že s maratónom bude jeho život úzko spätý na dlhé roky. „Viac ma lákali kolektívne športy, darilo sa mi najmä pod košmi, kde som hrával za košickú Vesnu s takými hviezdami ako Zolo Krenický, či Džony Hluchý.“

ke margita na oh

Spod košov k maratónskym nadšencom

Po vojne sa na košickom „štrande“ zaľúbil, oženil sa a basketbal prestal hrávať. Robil ale hlásateľa na zápasoch v Petrovom sade. Tam ho objavil Vojtech Bukovský a zlanáril medzi maratónskych funkcionárov. V roku 1946 sa stal predsedom propagačnej komisie a prežil svoj krst na poste hlásateľa. „Vtedy sa bežalo ešte koncom októbra, v Košiciach napadol sneh, pretekári bojovali na trati v ťažkých podmienkach. Na štadióne sa hral futbal, od vojakov som dostával informácie o situácii na medzičasoch a tlmočil som ich divákom“.

 Nezabudnuteľným bol pre Jána Margitu rok 1961. Stal sa predsedom organizačného výboru MMM a v  Koši-

      

 Hrdý na rodinu

Vždy bol pyšný na svoju rodinu. S manželkou, ktorú každý volal Baby, vychovali troch chlapcov. V otcových šľapajách kráčal najstarší syn Ján. Už 6 ročný v uliciach predával maratónsky bulletin. Manažér VSŽ a neskôr USS Steelu je MMM verný dodnes, keď ako dôchodca po sedemdesiatke patrí k aktívnym členom Maratónskemu klubu.. Peter je interiérový dizajnér a architekt, Štefan svetoznámy operný spevák. Jeho manželka Hana Zagorová stále spomína na čarovné vianočné sviatky v Košiciach, kde sa u Margitovcov zvyklo stretnúť aj 15 ľudí.  (ŠN)

 

ke bikila nemeth mmm 1a

ciach štartoval Abebe Bikila, ktorý si na OH v Ríme 1960 bosý dobehol po zlatú medailu. 

V našom meste strávil aj so svojím trénerom týždeň a mnohí si pamätajú ako šoféroval z tréningu do hotela na Pobiede organizátorov, ako neprijal honorár za interview v rozhlase, aby neporušil štatút amatéra a ako mu potom hospodár „Buben“ Kapcár za tie peniaze kúpil športovú obuv. Menej sa už vie o tom, že Ján Margita sa vybral s fenomenálnym Etiópčanom na hokej. „Chceli sme mu pripraviť prekvapenie.. Sedeli sme na VIP miestach nad striedačkou košických hráčov. Po piatich minútach si Abebe vypýtal deku a po desiatich sme odchádzali domov, lebo mu bola zima. Priznal sa, že v živote po prvýkrát videl ľad. Bikila MMM vyhral, keď ho v cieli na štadióne Lokomotívy v Čermeli búrlivo oslavovalo 30 000 divákov.

 ke margita na loky

Tento záber približuje Jána Margitu na štaióne Lokomotívy Košice pri stupni víťazov MMM s Rómešom Čandrom, predsedom Svetovej rady mieru..

  ke margita martiček 1   ke margita v hľadisku
  Mnohí zo súčasníkov nevedia, že Ján Margita reportoval aj futbal v  relácii mikrofónom za športom. Na obrázku s reportérom rozhlasu Vladimírom Martinčekom   Ján Margita (v okuliaroch) medzi športovcami v hľadisku. 

 

Polstoročie patril Ján Margita (1922-2008) v rôznych funkciách ku kľúčovým postavám MMM a zastával rad významných funkcií v telovýchovnom hnutí. Je nositeľom Ceny primátora mesta Košice a v roku 2003 mu Slovenský olympijský výbor (SOV) udelil vyznamenanie – Bronzové kruhy SOV. Na jar si pripomenieme sté výročie jeho narodenia. 

 

ŠTEFAN NÉMETH

Čítať 1166 krát Naposledy zmenené streda, 12 január 2022 16:23