piatok, 20 október 2017 12:42

Rozhovor s trénerom Mgr. Dušanom Pollákom okolo futbalu na hornom Gemeri Doporučený

Napísal(a) Š. Tomášik
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Náš dlhoročný spolupracovník v oblasti futbalu Ing. Štefan Tomášik pripravil rozhovor s bývalým sekretárom ObFZ Rožňava, bývalým trénerom Gemerskej Hôrky a Rožňavy a v súčasnosti trénerom Kechneca Mgr. Dušanom Pollákom.

 

  • Čo si myslíte o situácii po roku 2011, keď líder 1. triedy odmietol postup do V. ligy Košicko – Gemerskej s výnimkou Tatrana Betliar?
    Je to veľká škoda. Viac klubov z Gemera by 5. lige pomohlo. Je to otázka na kluby, prečo sa postupu bránia. Môže to byť ekonomický problém, alebo hráčsky. Kluby sa pravdepodobne boja, že na túto súťaž nemajú. Prioritou je pre nich hrať radšej v okresnej súťaži o špicu, ako bojovať o záchranu. Je však potrebné nájsť riešenie, aby víťaz I. triedy postúpil vyššie.
  • Aký máte názor na odhlasovanie mužstiev zo súťaží ObFZ Rožňava alebo VsFZ?
    Bohužiaľ pravdepodobne je to tiež otázka financií, alebo hráčskeho kádra. V posledných rokoch je tento trend i vo vyšších súťažiach VsFZ a dokonca i SFZ. V každom prípade sa tým narušuje regulárnosť súťaží a súťaživosť. Je potrebné nájsť riešenie, aby kluby rešpektovali viac súťažný poriadok. Je potrebné sprísniť pravidlá.
  • Čo si myslíte o tréningovom procese v nižších súťažiach?
    Tréningový proces v nižších súťažiach takmer neexistuje, ale je to problém i vyšších súťaží. Dôvodov je viac. Napríklad zamestnanie hráčov /dochádzka do zamestnania/, iné využitie voľného času, štúdium, ale i nezáujem hlavne mladej generácie pracovať a zlepšovať sa.
  • Aký máte názor na to, že nastupujú hráči aj nad 40 rokov, ale aj mladí 16 roční hráči?
    Kombinácia starší a mladší je ideálna. Starší hráči by mali odovzdávať mladším skúsenosti. Bohužiaľ dnešná mladá generácia je iná ako pred niekoľkými rokmi. Veľmi ťažko si dá poradiť, alebo  sa urazí. Doba sa však zmenila, preto i funkcionári často strácajú trpezlivosť.
  • V čom vidíte problém postaviť mládežnícke mužstvo v obci?
    V obciach buď chýbajú deti (demografický vývoj), alebo osoba, ktorá by dokázala obetovať svoj voľný čas a venovať sa deťom. Práca s deťmi nie je zaplatená a už som spomenul, aká je dnešná mládež. Musíte mať strašne veľa trpezlivosti, aby ste ju vedeli získať na svoju stranu. Chýba však i podpora zo strany rodičov.
  • S čím súvisí nedostatok trénerov, rozhodcov, funkcionárov?
    Nedostatok trénerov súvisí znovu s financiami. Malé kluby nedokážu trénerov zaplatiť. Ak si tréner urobí trénerský preukaz a vzdeláva sa, potrebuje na to financie, ktoré sa mu v malom klube nevrátia. Je v tomto smere potrebné nájsť riešenie na úrovni futbalových zväzov, samospráv a škôl. Rovnako je to i v otázke nedostatku funkcionárov. V minulosti v kluboch pracovali 4-5 funkcionári, ktorí sa navzájom vedeli potiahnuť. Dnes je to o jednej osobe, akcionárovi. Potom sa stáva, že ak jedného dňa takýto funkcionár skončí, niet náhrady a končí i futbal v obci, meste.

Pripravil Ing. Štefan Tomášik

 

Čítať 1658 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 október 2017 18:31

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!