nedeľa, 12 november 2017 16:01

V dvoch futbalových dohrávkach sa bojovalo aj o druhé miesto v jesennej tabuľke VI. ligy

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Futbalová jeseň mužstiev VI. Ligy na hornom Gemeri sa skončila 12. novembra 2017 dvomi dohrávkami zápasov Vyšná Slaná - Rudná a Rožňavské Bystré - Betliar z 11. A 14. kola súťaže. V obidvoch stretnutiach zvíťazili favoriti a zhodou okolností obidvaja budú zimovať na prvých dvoch priečkach. Zápas vo Vyšnej Slanej mal jasného favorita už od začiatku a to sa prejavilo i gólovo, keď na ôsmich góloch domácich mal najväčšiu zásluhu Jerguš Barnák, ktorý vsietil do brány Rudnej až päťkrát.

To ho vynieslo až na prvú priečku v tabuľke strelcov po 14. kole spoločne s Jánom Rochlom z ŠK Štítnik, keď spoločne majú na konte po 16. góloch. Čestný úspech hostí zaznamenal ich kapitán Zoran Molčan.

Zaujímavejší zápas videl neočakávane veľký počet divákov v Rožňavskom Bystrom, kde domácim stále nevychádza post brankárov. Po zranení mladého Miloša Uhrina v Drnave a jeho dlhodobom liečení sa tento post nedarí spoľahlivo vyriešiť už takmer celú jeseň. Preto jeho priaznivci iba čakali ako toto mužstvo, ktoré prehralo v 1. kole v Betliari tesne o gól, dokáže v oslabení hrať proti súperovi na domácom ihrisku. Žiaľ obstálo bez zisku bodu a hoci jeho hráči vsietili zo 4 gólov dva, konečný výsledok zápasu hovorí 1: 3 pre hostí. Vlastný gól si dal totiž domáci brankár. A to bola nečakaná smola. Navyše, krátko po sebe, druhú žltú kartu uvidel domáci Szilágyi, hoci každý z domácich očakával, že kartu mal vidieť hosťujúci hráč, čo veľmi sťažilo situáciu družstvu v súboji s Betliarom. Stratu jedného hráča už potom nevedeli nahradiť ani striedajúci mladí hráči Baníka. Čo k tomu všetkému ešte dodať? Dohrávaný zápas v Bystrom sa udial pred zrakmi veľkého počtu priaznivcov futbalu aj z okolitých obcí. Prišli i rozhodcovia a delegáti, aby videli tento zápas a tak mohli aj oni posúdiť rozhodovanie jedného z najslabších rozhodcov okresu. Keďže mu neprišiel druhý postranný rozhodca, pískal tak, aby nepoškodil najmä hostí. Dokonca uznal im aj gól, ktorý padol najmenej z trojmetrového ofsajdu. Jeho odpoveď bola: "Bez postranného rozhodcu som to nemohol postrehnúť." Ťažko je pochopiť, čo robil cez prestávku v kabíne hosťujúceho mužstva, keď nasledovne po nej padli do siete domácich ešte dva góly. Náhodný gól hostí v 1. polčase, vinou domáceho brankára, zmobilizoval domácich hráčov a bolo len otázkou času, kedy vyrovnajú. Prekvapení z toho boli aj hosťujúci hráči, pretože nečakali, že domáci takto dobre budú hrať. Posúďte samy ako rozhodoval hlavný rozhodca, keď neutrálne obecenstvo na zápase mu dalo najavo, že očividne rozhoduje pre hostí. Nie je to prvý prípad kedy rozhodca zjavne poškodil mužstvo domácich. Všimnite si výsledok Baníka Rožňavské Bystré v predchádzajúcom kole v Honciach. Hlavný rozhodca z Hrhova už na zápas prišiel v obšťastnenej nálade, ktorú po prestávke ešte zvýraznil a očividne pískal proti hosťom. Odstavil kartou ich najlepšieho hráča a udelil trest i tomu, ktorý na ihrisku vôbec nebol. Aj delegát zväzu zrejme napísal do jeho hodnotenia pravdu a tak pán rozhodca "dostal" spravodlivý trest. Zastavenie činnosti. Výsledok zápasu však zostal v platnosti. Tým sa vlastne hrhovské mužstvo dotiahlo na úroveň dvanásteho Baníka Rožňavské Bystré. V tomto zápase sa výsledkom, vďaka rozhodcovi, Betliar dostal v tabuľke z piateho na druhé miesto po jeseni. Aj týchto pár príkladov o rozhodovaní futbalových zápasov v okrese Rožňava je kapitolou samou o sebe, ktorú nik nechce vyriešiť. Kvalita rozhodovania sa zrejme meria podľa toho ako sa o výsledok zápasu postaral hlavný rozhodca.     
rb futbal ujhazi ondrejOndrej Ujházi, ktorý je registrovaný ako futbalista za Baník Rožňavské Bystré, nepatrí vekom medzi najmladších hráčov. Jeho 40 rokov svedčí o niečom inom. Aj keď je dlhodobo registrovaný v spomínanom klube, na súpiske v majstrovských zápasoch ho bolo málo vidieť. Väčšinou bol platný v obrane, ale zastal si aj miesto brankára. Kým však hrával na tomto poste skúsený brankár Csaba Koncz, veru málokedy sa tam dostal. V tomto ročníku z klubu odišiel práve spomínaný brankár a tak post brankára bol otvorený. Vlastne stále ešte je. Keďže Baník disponuje aj dobrými dorastencami, do brány dospelých sa od nového ročníka 2017/2018 postavil 16-ročný Miloš Uhrin. Dlho si držal post brankára č. 1. Toto miesto mu patrilo až do 52. minúty 7. kola, keď musel pre zranenie odísť z ihriska v Drnave a bol tak vystriedaný starším kolegom Matúšom Sopócym. Situácia, ktorá existuje aj na hornom Gemeri, nedovoľuje každému z nich, aby mohol v každom kole nastúpiť do majstrovského zápasu. Tak to bolo aj so spomínaným náhradníkom. Miloš však musel pre vážnosť zranenia myslieť aj na svoje zdravie a liečiť sa. Ukazuje sa však, že toto zranenie má aj iné dôsledky a tak sa už na jeseň v bráne Baníka Rožňavské Bystré neobjavil. Nahradzovali ho aj hráči z poľa. Filip Čapó i Tomáš Kuchta. Rad prišiel aj na Ondreja Ujházia a ten, ako vždy predtým, nikdy neváhal, pochopil situáciu a obliekol si brankársky dres. Tak tomu bolo aj v ostatnom zápase s mužstvom, ktoré bojuje o popredné priečky v súťaži - Tatranom Betliar. V bráne robil čo mohol, ale jeho kamaráti a on s nimi prehrali zápas 1:3. Veľmi ho však zamrzelo, keď si loptu už v úvodu zápasu mešťastne usmernil do vlastnej brány. Nebolo to nič príjemného ani pre neho. Mužstvo sa potáca takmer na dne tabuľky aj v dôsledku nevyriešenia tohto dôležitého postu. Body Bystrania potrebujú ako soľ a aj keď ich hra je pomerne slušná, góly akosi často padajú aj do ich siete. Ondrej je však hráčom, ako sa patrí, najmä po športovej stránke. Nikdy nenechal v štichu svoje mužstvo. Aj keď nedosahuje prvotriedne výkony, rád svojim kolegom pomôže hoci aj v bráne a je aj mladším kolegom v tomto smere príkladom. V mužstve je obľúbený, pretože si každú pozíciu v ňom berie vážne a zodpovedne. A "kosa", ako v mužstve prezývajú zariadi takmer všetko: robí v klube hospodára, varí guláš, rád obslúži, poumýva riad, posledný zhasí svetlo, bránu a všetko má v najlepšom poriadku. To vám o ňom povie každý v Rožňavskom Bystrom.
 

 

Vyšná Slaná - Rudná 8:1 (3:0). G: Je. Barnák 5, O. Kračún 2, M. Gallo – Z. Molčan. ŽK: Joz. Barnák - 0. R: L. Gyenes – G. Rási, R. Farkaš, DS: F. Drenko. Div. 50. 

OFK: R. Lindák - M. Hadar, M. Bendik, M. Laurinc, F. Gallo, G. Keršák, A. Gallo (63 Š. Domik), P. Zabrel (c ), O. Kračún, M. Gallo (72 Joz. Barnák), Jerguš Barnák.

GEMTEX: J. Rabas – L. Šimon (c ), P. Szollos (72 A. Koteleš), P. Kontra, O. Sanisló, O. Vysoký, A. Gyombér, Z. Molčan, Cs. Óvary, F. Čapó, J. Urban.

Rožňavské Bystré - Betliar 1: 3 (0:1). G: P. Minčík - O. Ujházi (vlastný), M. Arvay, M. Ďuríček. ŽK: M. Szilágyi + ČK, I. Demján - R. Fabián. R: L. Marton – M. Nemčko. DS: Š. Hadar. Div.: 80. 

BANÍK: O. Ujházi - T. Kuchta, P. Kubej, Š. Dorkin (c ), M. Szilágyi, R. Jakab (70 P. Zakhar), T. Gebe (67 F. Znak), P. Milko, R. Ďurský, I. Demján, P. Minčík (75 M. Gábor). 

TATRAN: S. Cirbus – R. Fabián, L. Poťmák, M. Marciš, I. Lorinc (c ), M. Arvay, P. Hricko, M. Ďuríček, Zs. Barkász (Ľ. Šofranko), R. Jakab (46 D. Szilardi), L. Lorincz (77 M. Oravec).

(MG od)

 

Čítať 1922 krát Naposledy zmenené pondelok, 13 november 2017 17:20

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!