Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 15 júl 2018 19:45

Náučný chodník Jakuba Surovca Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Náučný chodník legendárneho tisovského zbojníka Jakuba Surovca a jeho zbojníckej družiny sa nachádza na Muránskej planine v sedle Zbojská, 12 km od Tisovca, po štátnej ceste Tisovec – Brezno, premávajú tu spoje autobusovej aj železničnej dopravy. Stredne náročný, až náročný chodník je jednosmerný (vystupuje sa roklinou zdola nahor), východzí bod je pri informačnom centre na Zbojníckom dvore na salaši Zbojská a pokračuje súbežne s červeno vyznačenou Rudnou magistrálou smerom na Remetisko, kde opúšťa Rudnú magistrálu a pokračuje cez dolinku Makovo koryto popod železničný viadukt Čertov most smerom k ústiu Čertovej doliny. Pri putovaní Rudnou magistrálou od západu na východ je možné odbočiť na chodník už na Remetisku. Po krátkom vybočení k

Čertovej jaskyni a prekonaní tiesňavy Čertova dolina sa náučná trasa vracia späť na Zbojnícky dvor cez lúky Pacherky a salaš v Galičke.

nch zbojnika surovca certova dolina naucny chodnik 3   nch zbojnika surovca tiesnava 5   nch zbojnika surovca veža 1
nch zbojnika surovca Zbojska 01

 

Dĺžka trasy je 4,7 km s prevýšením 268 metrov. Čas potrebný pre prechod náučného chodníka sú 3 hodiny v pevnej obuvi, lebo časť trasy vedie po skalách rokliny, po balvanoch a štrku, kde je mokro a šmykľavo. Drevenými rebríkmi sú zaistené len tri miesta, kde sa prekonáva skalný prah (s vodopádmi). V období silných dažďov a v zimnom období môže byť prechod tiesňavou Čertovej doliny nebezpečný!

Obsahové zameranie chodníka vychádza z bohatej zbojníckej minulosti lokality Zbojská, no priblíži aj miestnu históriu, tradičné spôsoby obhospodarovania a využívania územia, prírodné hodnoty i miestne technické pamiatky. Na trase sa nachádza 15 zastávok s náučnými panelmi: Zbojnícky dvor (Salaš Zbojská) – štartovací bod trasy, Remetisko (povesť o mníchovi), Jaskyňa v Remete, Rizňa – drevený žľab na spúšťanie dreva, Zázračná studnička, Makovo koryto – s panelom o poľovníctve, Makovo koryto – s panelom o lesníctve, Masarykova cesta (cestný priepust popod teleso štátnej cesty „tunel“), Čertov viadukt – panel o ozubnicovej trati Pohronská Polhora – Tisovec, Vyvieračka – ústie Čertovej doliny (upravená studnička), Zbojnícka jaskyňa – Čertova jaskyňa, Čertova dolina (Zbojnícky vodopád, úžina Surovcov stisk, Malý vodopád, hate, úžina Posledná barikáda), Pacherka – panel o ovčiarstve a zbojníkoch, Galička – pravý karpatský salaš (koliba) s bačom, valachmi a ovečkami v košiari, Zbojnícky dvor (Salaš Zbojská) – cieľový bod náučného chodníka.

Chodník je možné absolvovať aj so sprievodcom, ktorý prechod trasou spestrí zaujímavým výkladom. Sprievodcu je možné objednať v informačnom centre Zbojníckeho dvora, buď vopred, alebo priamo na mieste pred túrou (minimálne 4 osoby).

Projekt bol zrealizovaný v roku 2010 v spolupráci s NP Muránska planina, Speleoklubom Tisovec, Lesmi SR š. p. Banská Bystrica, obcou Pohronská Polhora a mestom Tisovec.

V tesnej blízkosti chodníka sa nachádza prírodná rezervácia Čertova dolina, technická pamiatka Ozubnicová železnica Tisovec – Pohronská Polhora, dva unikátne železničné viadukty (Čertov viadukt a Viadukt pod Dielom) a vyhliadková veža Zbojská. Salaš Zbojnícky dvor ponúka návštevníkom pravú atmosféru pastierskeho života, tradičné jedlá a výrobky a mnoho ďalších atrakcií.

Viac informácií:
http://www.zbojska.sk/aktivity/
https://horehronie.net/pl/aktivity/sport-na-horehroni/turistika/53-kategoria-sk-sk/turistika/154-naucny-chodnik-zbojnika-jakuba-surovca-v-certovej-tiesnave

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 4830 krát Naposledy zmenené pondelok, 16 júl 2018 10:49