Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 10 máj 2018 20:19

Náučný chodník Gemerská Poloma Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Náučný chodník bol vybudovaný v rámci projektu cezhraničnej spolupráce PHARE. Cieľom bolo zviditeľniť informácie o histórii obce, jej historických a kultúrnych pamiatkach a o významných osobnostiach. Obec Gemerská Poloma leží na juhovýchode Slovenského rudohoria pri sútoku Súľovského potoka a rieky Slaná. Obklopená je malebnou prírodou, z juhu je ohraničená vrchom Turecká, zo severovýchodu Volovcom a zo severu Súľovou. 

Chodník začína na Námestí SNP v Gemerskej Polome dreveným altánkom, kde sa nachádza aj informačný panel číslo 1, ktorý podrobne informuje o histórii obce a podáva aj informácie, ktoré neobsahuje náučný chodník (rodák a osobnosť obce Peter Madáč, kultúrna pamiatka zvonica s klasicistickou úpravou). Trasa pokračuje po štátnej ceste č. 533

gp nch ef   gp nch psnp

v smere na Spišskú Novú Ves až k pomníku SNP na Kurtákovej. Dĺžka chodníka je 3,7 km. Má 6 zastávok: 1. Obec Gemerská Poloma, 2. Katolícky kostol sv. Jozefa, 3. Evanjelický kostol a evanjelická fara, 4. Huta – prícestný zájazdný hostinec, 5. Pomník SNP. Samostatnou zastávkou bez informačného panela je Prameň pitnej vody pri Čertovej skale. Texty na paneloch sú v slovenčine, s krátkym zhrnutím v angličtine. Chodník je vhodný aj pre cykloturistov.

Viac informácií:
http://starestranky.gemerskapoloma.sk/Mapaobce/imagemapa.html
 http://www.gemerskapoloma.sk/historia/historicke-pamiatky/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2232 krát Naposledy zmenené sobota, 12 máj 2018 10:19