Vytlačiť túto stránku
utorok, 22 máj 2018 14:56

Náučný chodník Jaskyne Slovenského krasu – svetové prírodné dedičstvo Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Náučný chodník, vedúci z Krásnohorskej Dlhej Lúky až po vchod do Krásnohorskej jaskyne bol slávnostne otvorený 27. júna 2006. Je možnosť ho začať pri hrade Krásna Hôrka, alebo na druhom začiatku, ktorý je pri žltej značke v obci Krásnohorská Dlhá Lúka. Na trase Krásnohorská Dlhá Lúka – Krásnohorská jaskyňa v dĺžke 800 m (trasa až z hradu je 4 km) a relatívnym prevýšením 20 m je 6 zastávok s informačnými panelmi. Vybudovaný náučný chodník ideálnym spôsobom slúži k prezentácii a propagácii sprístupnených jaskýň zaradených do zoznamu svetového prírodného dedičstva a k progagácii prírodných krás a prírodných pamiatok Slovenského krasu. Chodník je situovaný v nádhernom prostredí s výhľadom na hrad Krásna Hôrka a vedie popri Kaplnke Svätej

panny Márie, Vodnom mlyne, krasových priehradkách a penovcových jazierkach na potoku Buzgó. Počas svojich zastavení v priebehu do 60 minút sa návštevník oboznámi s krásami Národného parku Slovenský kras a s históriou prieskumu podzemného krasu. Na záver je možnosť navštíviť Krásnohorskú jaskyňu (po predchádzajúcom telefonickom objednaní sa) a okrem iných krás uvidieť tam aj jeden z najvyšších kvapľov na svete.

nch SK img 2438 1a   nch SK img 2458 1a   nch slov kras 1a


Nultý panel je umiestnený na hrade Krásna Hôrka. Je tu základná informácia o svetovom prírodnom dedičstve – Jaskyne Slovenského krasu a informácie o lokalitách sprístupnených jaskýň regiónu. Panel 1. Svetové prírodné dedičstvo UNESCO a aktivity podzemia pre zápis do zoznamu. Trasa chodníka. Umiestnený je v obci Krásnohorská Dlhá Lúka. 2. Kultúrne a prírodné hodnoty lokality Buzgó. Vodný mlyn. Kaplnka Svätej panny Márie, mokraďové rastlinné spoločenstvá. Umiestnený je pred mostom pri futbalovom ihrisku. 3. Penovce Slovenského krasu. Prírodné pamiatky Slovenského krasu, sladkovodné vápence- penovce a potreba ich ochrany. Umiestnený je pri chodníku pozdĺž penovcového telesa jazierok. 4. Krásnohorská jaskyňa. História prieskumu Krásnohorskej jaskyne. Mapa jaskyne a nesprístupnené časti jaskyne. Umiestnený je (aj panel 5, 6) v altánku pri vstupe do Krásnohorskej jaskyne. 5. História prieskumu a rozsah podzemného krasu. Cesta, ktorou prešli jaskyne Slovenského krasu k zápisu do svetového prírodného dedičstva. 6. Hodnoty jaskýň Slovenského krasu. Hlavné hodnoty jaskýň, druhotné výplne, živočíšstvo, georeliéf. Panely sú trojjazyčné – v slovenčine, maďarčine a angličtine.

Viac informácií:
http://www.slovensky-kras.eu/info/aktivity-a-sport/naucny-chodnik-jaskyne-slovenskeho-krasu-svetove-prirodne-dedicstvo/

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 2532 krát Naposledy zmenené utorok, 22 máj 2018 15:09