Vytlačiť túto stránku
utorok, 29 máj 2018 14:59

Náučný chodník Mokrade Hnilca

Napísal(a) Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)

Trasa chodníka vedie v katastri obce Stratená, v časti Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Začína od vodotrysku pri parkovisku na štátnej ceste pri Dobšinskej ľadovej jaskyni a končí pri železničnej stanici Dobšinská Ľadová Jaskyňa, neďaleko skalného útvaru Ostrá skala. Chodník, ktorý má asi päťsto metrov, výškové prevýšenie takmer nulové, je obojsmerný s desiatimi náučnými tabuľami s textom v slovenčine a angličtine a s fotografickou a obrazovou dokumentáciou. Vedie popri toku rieky Hnilec, jeho väčšia časť cez veľkú rozkvitnutú lúku a končí lužným lesom. Na miestach, kde je viac rozmočená pôda boli vybudované drevené chodníky. Na náučných tabuliach sú informácie o mokradi z rôznych uhlov pohľadu, texty sú obsažnejšie a ponúkajú hlbšie spracované informácie, väčšinou všeobecne menej známe.

Trasa vedie cez Národnú prírodnú rezerváciu Hnilecká jelšina s plochou 84,59 ha. Texty upozornia na jednotlivé zvláštnosti, objasnia význam rieky Hnilec a jej priľahlého špecifického biotopu mokradí a rašelinísk, oboznámia s typickými druhmi stromov lužných lesov, druhmi vtákov, ktoré vídať pri riekach. Náučný chodník predstavuje aj typickú kvetenu mokradí, motýle, ktoré tu v správny ročný čas poletujú vo veľkých počtoch a zástupcov obojživelníkov a plazov. Zvlášť zaujímavá je vlhkomilná kvetena. Chodník môžeme prejsť aj niekoľkokrát ročne a vždy bude iný – podľa toho, čo z množstva druhov kvetov práve kvitne.

nch mok08 1   nch mokrade hnilca 8   nch mokrade hnilca 6

Chodník bol otvorený 21. mája 2009. Postavila ho Správa Národného parku Slovenský kras z prostriedkov Európskej komisie z programu LIFE Príroda, ktorý podporuje územia výnimočnej hodnoty zaradené do európskej sústavy chránených území NATURA 2000. Jeho vybudovaním sa zároveň vytvorila skratka medzi železničnou zastávkou Dobšinská Ľadová Jaskyňa a prístupovou cestou do Dobšinskej ľadovej jaskyne.

Viac informácií:
http://old.majgemer.sk/gemer/dobsina/dljmokrade.htm
https://gemer.vucke.sk/trip/gemer/gemer/turistika/pesia-turistika/mokrade-hnilca-naucny-chodnik.html

Pripravila Marta Mikitová

 

Čítať 2731 krát Naposledy zmenené štvrtok, 31 máj 2018 11:38