Vytlačiť túto stránku
utorok, 12 jún 2018 11:33

Náučný chodník Slovenský raj – juh Doporučený

Napísal(a) M. Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

Náučný chodník Slovenský raj - juh má dĺžku 11 km, čas prechodu cca 3,5 hodiny, prevýšenie 268 m, obtiažnosť je pomerne vysoká. Prechádza južnou časťou Slovenského raja z Dediniek cez Biele vody, Zejmarskú roklinu, Geravy, Veľké a Malé Zajfy, Stratenskú pílu a späť na Dedinky. Pohybovať na tomto území sa smie len po vyznačených turistických chodníkoch. Prechod tiesňavou Zejmarská roklina je jednosmerný, možný len zdola nahor, proti smeru toku potoka. Počas celej trasy musí návštevník dodržiavať návštevný poriadok. Od parkoviska pri hoteli Priehrada v Dedinkách vedie trasa červenou značkou do osady Biele Vody, miestnej časti obce Mlynky. Z rázcestia ďalej Zejmarskou roklinou po modrej značke trasou náučného chodníka, tiesňavami a rebríkmi cez Vodopády kpt. Jána Nálepku,

v závere v stúpaní chodníkom k hornej stanici lanovky na Geravách. Odtiaľ žltou značkou k rázcestiu Malé Zajfy, z rázcestia stále cestou popri potoku žltou značkou k rázcestiu Veľké a Malá Zajfy. Ďalej zelenou značkou náučného chodníka k Stratenskej Píle. Odtiaľ červenou značkou po chodníku popri priehrade Palcmanská Maša, neskôr v stúpaní cez les, v závere klesaním do obce Dedinky.
Má 6 zastávkok, ktoré opisujú jednotlivé lokality – Zejmarskú roklinu na južnom okraji plošiny Geravy s krasovými javmi a vodopádmi, krasovú planinu Geravy s krasovými jamami a škrapmi, dolinu Malé Zajfy so zachovalými prirodzenými mokraďovými spoločenstvami, Stratenskú pílu a vodnú nádrž Palcmanská Maša.

nch slovensky raj 3   nch slovenský raj juh 2    nch SR juh 4


Prostredníctvom svojich 10 informačných panelov oboznamuje o flóre, faune, roklinách, vodných plochách, ako aj o orientácii v teréne v tejto časti Slovenského raja: 1. Dedinky – Hnilecká vodná nádrž, 2. Biele vody, 3. Zejmarská roklina, 4. Geravy, 5. Malé Zajfy, 6. Občasný prameň, 7. Havrania skala, 8. Stratená, 9. Stratenská píla, 10. Dedinky.
Prevádzkovateľom je Správa Národného parku Slovenský raj.

Viac informácií:
http://www.slovensky-raj.sk/?objekt&oid=214&eid=&
https://kamnahory.sk/Turistika/Slovensky-raj/Dedinky-Zejmarska-roklina-Male-Zajfy.html

Pripravuje Marta Mikitová

 

Čítať 15704 krát Naposledy zmenené piatok, 15 jún 2018 09:52