nedeľa, 11 november 2018 00:30

V Rimavskej Sobote poďakovali seniorom Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V divadelnej sále Mestského kultúrneho strediska v Rimavskej Sobote sa 29.10.2018 o 15.00 hod. konalo stretnutie dôchodcov v rámci „Mesiaca úcty k starším“, ktoré zvolalo Mesto Rimavská Sobota v spolupráci s Krajskou organizáciou Únie žien Slovenska. V otváracom príhovore predsedníčka Krajskej organizácie Únie žien Slovenska poďakovala primátorovi mesta Rimavská Sobota JUDr. Jozefovi Šimkovi a zastupiteľstvu mesta za ústretovosť v príprave a organizácii tohto stretnutia. Zdôraznila, že sa stretáva generácia, ktorá v jubileu 100-ročnice vzniku ČSR vytvárala minimálne po dobu posledných 70 - 80 rokov našu spoločnosť. Pripomenula, že sú medzi prítomnými aj 90-tnici, ktorí boli súčasťou zakladania spoločného štátu Slovákov a Čechov. 

Primátor mesta Rimavská Sobota vo svojom príhovore zdôraznil obdobie najmä rokov po 2. svetovej vojne, kedy sa za nesmierného úsilia uskutočnila industralizácia Slovenska a najmä okresu Rimavská Sobota.

Za tridsať rokov sa v Rimavskej Sobote vybudovali závody ako Pivovar, Cukrovar, Okresný stavebný podnik, Okresný priemyselný podnik, Závody ťažkého strojárenstva, Mäsokombinát, Okresný poľnohospodárska podnik, Cukrovar, Stredoslovenské konzervárne, jednotné roľnícke družstvá a štátne majetky, ktoré zabezpečovali potravinársku sebestačnosť obyvateľstva, Žiaľ, dnes sú takmer všetky podniky minulosťou.

Vyslovil odhodlanie, že v najbližšom období sa podarí niektoré podniky obnoviť, ako napr. známy pivovar Gemer.

Ako prejav vďaky našim seniorom za to, čo pre nás vytvorili, venovali účastníkom stretnutia koncert Dušana Grúňa s jeho hosťom Alexandrom Jakubcom, ktorí v hodinovom programe prezentovali piesne z povojnového obdobia.

Že sa kultúrny program stretol s uznaním svedčili aj reakcie publika, ktoré sa do pesničiek zborovo zapájali. No kto by odolal, keď zazneli: Rodný môj kraj, V dolinách, Najkrajšia hviezdička, Keď kvitnú biele margaréty...

Aj majster Dušan Grúň vyjadril presvedčenie, že na Gemer sa rád vráti medzi „svojich vrstovníkov“ aj o rok.

Po skončení stretnutia všetkých seniorov a hostí pozvali na recepciu v hoteli TATRA.

Foto a príspevok: Senior JUDr. Jozef Pupala

 

Čítať 1350 krát Naposledy zmenené nedeľa, 11 november 2018 16:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!