streda, 10 júl 2019 15:28

XIX. Okresný turistický zraz revúckych seniorov sa venoval zaujímavostiam Muráňa a okolia Doporučený

Napísal(a) Mgr. M. Mladšia
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Za krásneho slnečného počasia sa 4. júla 2019 uskutočnil, tentokrát v Muráni, XIX. Okresný turistický zraz seniorov okresu Revúca. Z obce Revúcka Lehota sa ho zúčastnilo 12 členov. Každý z cca 200 účastníkov si mal možnost vybrať niektorú z 3 trás. Tí najzdatnejší, medzi ktorými nechýbali ani naši, sa vybrali na Muránsky hrad, tí, ktorí ešte nevideli "známe sysle", si zvolili druhu trasu a 3. skupina si prezrela Múzeum, navštívila Informačné centrum a Rímsko-katolícky kostol.
Všetky trasy mali svojich fundovaných sprievodcov, ktorí podali výklad. Počas trás si každý mohol doplniť sily chutnou "muránskou buchtou" a po návrate pripravenou kapustnicou, vínkom a domácimi zákuskami.

Vydarené stretnutie končilo pesničkami za doprovodu harmoniky. Seniori neľutovali, že sa rozhodli zúčastniť sa tohto stretnutia, ba naopak, každý si pochvaľoval a spokojný sa vracal domov s peknými zážitkami.

Text a foto: Mgr. Margita Mladšia

 

Z webovej stránky OO JDS Revúca:

Devätnásty Okresný turistický zraz seniorov okresu Revúca otvorila privítaním prítomných predsedníčka ZO JDS v Muráni Elena Uhrínová, a Igor Hock, predseda OO JDS, privítal zároveň hostí, ktorí prijali pozvanie. Starosta hostiteľskej obce Ing. Roman Goldschmidt, privítal seniorov na pôde obce Muráň, poprial pekné zážitky z ra sysle DSC01762 1aturistických trás a tiež, aby sa v obci dobre cítili. Vlastimil Chaba člen P-OR JDS oboznámil seniorov s pripravenými turistickými trasami a ich obtiažnosťou. Účastníci si mali možnosť vybrať z 3 trás, ktoré pre nich dôsledne pripravili členovia prípravného výboru tejto akcie. Prvá viedla z Muráňa autobusmi na Veľkú Lúku, kde ich pán Frandel oboznámil s chovom Norika muránskeho, potom vystúpili na Muránsky hrad, kde s históriou hradu seniorov oboznámil pán Hromada. Druhá trasa viedla lesnou cestou k sysľom a k prameňu PODHRAD. Tretia trasa – menej náročná – viedla po historických miestach Muráňa s návštevou katolíckeho kostola, Múzea – coburgovských pánov, Informačného centra v Muráni. Na každej trase boli podané vedúcimi výklady o navštívených miestach. Okolo 13-tej hodiny sa "turisti" postupne vracali do pripravených priestorov, kde už rozvoniavala kapustnica a na stoloch ich čakali pripravené chutné zákusky, ktoré napiekli členky ZO JDS Muráň, Muránska Lehota, Muránska Dlhá Lúka, Kameňany a výborné muránske buchty, pivo, vínko a káva. Unavených turistov obslúžili šikovní domáci členovia ZO. Peknými ľudovými pesničkami zabávali členky spevokolu Levenda, ku ktorým sa pridali ďalší seniori až do odchodu seniorov. Na záver boli odovzdané všetkým ZO JDS „Účastnícke listy za účasť na 19. OTZS“ a zároveň každý člen ZO dostal malý „Účastnícky list“ za absolvovanie trasy. (ZH)

FOTOGALÉRIA OD GEJZU FABIANA: 

 

 

Čítať 2083 krát Naposledy zmenené pondelok, 15 júl 2019 13:46

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!