nedeľa, 04 október 2020 23:37

V Rožňave sa predsa spievalo Doporučený

Napísal(a) Mgr. Dobroslava Luknárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Kto spočíta množstvo telefonátov a mailových správ, ktoré sa od začiatku septembra rozbehli medzi členmi predsedníctva JDS v podstate s rovnakou témou: „Budeme môcť ísť do Rožňavy? Bude 21. ročník alebo nie? Za akých podmienok?...“ Každý z predsedov v ôsmich KO JDS a rovnako aj členovia ústredia JDS totiž veľmi dobre vedia, koľko príprav, námahy, osobného nasadenia mnohých členov aj funkcionárov JDS obnáša príprava celoslovenských podujatí. A práve v Rožňave, teda aj v KO JDS Košice, sa už viacero mesiacov intenzívne pripravovala tradičná Celoslovenská prehliadka speváckych súborov seniorov. Podľa stupňujúcich sa karanténnych opatrení sa neustále upravoval jej scenár aj organizačné podmienky, lebo s nákazou COVID 19 naozaj nemožno žartovať.

IMG 7285Napokon 23. septembra sa zišli v mestskom kultúrnom stredisku OKC v Rožňave v pôsobivom priestore a sále divadla Actores spevácke skupiny z rôznych končín Slovenska a 21. ročník celoslovenskej prehliadky speváckych súborov seniorov sa stával skutočnosťou. S ohľadom na karanténne opatrenia nemohli do Rožňavy pricestovať početnejšie súbory, len spevácke skupiny do počtu 12 členov vrátane hudobného sprievodu.

Organizátori prehliadky – predsedníctvo KO JDS Košice a OO JDS aj MsO JDS Rožňava - do poslednej chvíle organizačne prispôsobovali podmienky realizácie tohto veľmi obľúbeného podujatia seniorov meniacim sa a zhoršujúcim požiadavkám karantény. Ohrozený začal byť samotný program, keď na poslednú chvíľu odhlásili svoju účasť až štyri súbory. Ešte šťastie, že kraj Košice aj samotný okres Rožňava nemajú núdzu o spevácke skupiny či folklórne súbory v rámci svojich ZO JDS. Stačila vyrieknutá prosba cez mobil, a počet plánovaných vystúpení bol opäť plný. Škoda, že počet divákov nesmel narastať, lebo záujem domácich seniorov o Prehliadku po tomto kroku ešte viac zosilnel.

Pred 10:00 hodinou vítala účastníkov prehliadky vo vestibule OKC ľudová hudba Ondreja Hlaváča z Gočova a pridali sa spevom aj speváci – seniori z Vlachova. Pracovníci OKC, poverení dezinfekciou rúk aj meraním telesnej teploty, boli na účastníkov podujatia primerane prísni. Zasadací poriadok v divadelnej sále presne určoval možné obsadenie miest s dodržiavaním povinných odstupov. Trochu ťažšie sa dali spoza rúšok rozpoznať známe tváre, oproti predošlým ročníkom nebolo vo vstupnej hale toľko spevu, hlasných rozhovorov a hlučných zvítaní. Avšak srdečnosť prijatia sa dala rozpoznať aj spoza rúšok.

IMG 4933Práve veľká dávka srdečnosti zaznela z pódia divadelnej sály hneď v úvodnej piesni a príhovore moderátorky programu Katky Birkovej-Strojnej, zanietenej milovníčky folklóru, ktorá popri svojom zamestnaní na VÚC Košice aktívne moderuje o. i. obľúbenú reláciu v RTVS "KAPURA". Po jej uvítaní členovia baníckeho spolku v spolupráci so speváckou skupinou Pekná dolinka z Vlachova pripomenuli všetkým prítomným v sále banícku históriu Rožňavy prednesom podmanivej starodávnej Hymny baníkov a veršami básnika Ondreja Nagaja sa prihovoril vedúci Peknej dolinky JUDr. Ján Klobušník.

Predseda KO JDS Košice Ján Matúško privítal účastníkov Prehliadky od Malaciek počnúc až po obec Komárany v okrese Vranov nad Topľou a tiež prítomných hostí: predsedu VÚC Košice Ing. R. Trnku, primátora Rožňavy M. Domika, prednostu OÚ Rožňava Ing. Annu, riaditeľa SIC Malacky M. Bertoviča, poslancov VÚC Košice Ing. Š. Baštáka - starostu Slavošoviec, Ing. Petríka - starostu Margecian, J. Nagya, starostku Rakovnice Ing. R. Uhrinovú, starostku Rudnej Mgr. H. Horváthovú, JUDr. M. Jankovičovú - právne poradenstvo a expert na energetiku, starostu Jablonova nad Turňou Ing. S. Zubrického a umeleckého vedúceho divadla Actores Rožňava R. Kobezdu. Predsedníctvo JDS zastupovali podpredsedovia JDS V. Pokorná a PhDr. A. Luknár, A. Petričová, predsedníčka KO JDS Prešov, Dr. Michal Kotian, predseda KO JDS Žilina a Mgr. D. Luknárová, šéfredaktorka časopisu 3. vek. Slávnostnými príhovormi pozdravili účastníkov Prehliadky predseda VÚC Košice Ing. Rastislav Trnka aj primátor Rožňavy Michal Domik, ktorí – povedané ich slovami – radi prevzali záštitu nad celým týmto seniorským podujatím, lebo si ctia múdrosť šedín, ale aj oceňujú množstvo aktivít, ktoré organizuje JDS prostredníctvom svojich členov - seniorov po celom Slovensku.

IMG 5046Prehliadku speváckych skupín otvorilo vystúpenie členiek a členov súboru Salatín z Liptovských Sliačov, okr. Ružomberok. Pod vedením Sebastiána Laka a v sprievode harmoniky hneď navodili v sále veselú náladu. Obdiv publika iste patril aj k ich krojom, hlavne ženským – ako keby zrazu ožil nejeden zo známych obrazov Martina Benku.

Spevácka skupina Gelničanka, ktorá pôsobí od r. 2005 pri KD v Gelnici, uviedla ako prvú pieseň o svojom meste. Práve touto piesňou otvorili už množstvo svojich vystúpení nielen po Slovensku, ale aj na speváckych prehliadkach v Ostrave, Východnej či na Ukrajine. Pod vedením Janky Kiseľovej a harmonikára p. Opremčáka obveselili publikum žartovnými pesničkami svojho kraja. Pútali pozornosť aj nádherne vyšívanými blúzkami s motívom červených makov i červenými lodičkami.

Malinka – spevácka skupina z MsO JDS Malacky nastúpila na javisko v belaso- bielom oblečení a predstavila sa kytičkou piesní zo Záhoria. Pod vedením Mgr. Oľgy Ballayovej a za sprievodu harmonikára Pavla Sýkoru upútala pozornosť publika viachlasnou úpravou známej piesne Išeu Macek do Mauacek... ako aj precíznou dynamikou prednesu ďalších piesní. Z potlesku divákov sa iste tešila aj vedúca tohto kolektívu p. Daniela Bukovská a predsedníčka OO JDS Malacky p. Ružena Mrázová.

Vraj ako ďaleko je z Malaciek, teda Bratislavského kraja, do Vranova nad Topľou v Prešovskom kraji, spýtala sa v sprievodnom slove moderátorka Katka, keď uvádzala spevácku skupinu Lipka z obce Komárany. A hneď na ňu aj prezradila, že jej členkám trvalo len mesiac, pokým si ušili kroje, v ktorých vystupujú. Zemplínske pesničky aj s typickou karičkou v závere pekne aj veselo zneli v dvojhlasnej úprave v sprievode husieľ a heligónky. Na heligónke hrala p. Eva Mihalčinová a huslista Bartolomej Ragančík je súčasne vedúcim súboru, ktorý funguje od r. 2013 a už sa stihol dobre zapísať na viacerých folklórnych podujatiach nielen po Zemplíne. Ďalšia spevácka skupinka Bučina z obce Pača obohatila pestrú paletu nárečí v odspievaných piesňach nárečím Gemera, tak blízkym rusínskemu jazyku. „Tak nás bude slyšno...“ a veru aj bolo a popri speve bolo možné obdivovať takú verziu ženského kroja, ku ktorej patria aj čižmy, biele vyšívané zástery a kašmírové ručníky.

IMG 7774Veľmi pestrý koncert speváckych skupín uzavieral domáci súbor Hlas Slanej z Plešivca, okr. Rožňava, vedený skúseným hudobným pedagógom Mgr. Ladislavom Máteom. Nakoľko v tejto lokalite Slovenska často počuť vedľa seba slovenský aj maďarský jazyk, súbor má v svojom repertoáre a zaradil aj do svojho vystúpenia piesne a skladby v oboch jazykoch.

Záverečné slová obdivu spevákom a poďakovania za výbornú organizáciu celého podujatia odzneli z úst podpredsedu JDS pre kultúru a voľnočasové aktivity PhDr. Alojza Luknára, ktorý odovzdal obom hlavným organizátorom pp. J. Matúškovi a Mgr. L. Fabiánovi Ďakovné listy od Ústredia JDS.

Ďakovné listy patrili aj všetkým zúčastneným súborom a naviac z rúk domácich hostiteľov na čele s predsedom VÚC Ing. R. Trnkom aj množstvo upomienkových darčekov a propagačných turistických materiálov.

Na organizácii celého podujatia, ku ktorému pre súbory z jednotlivých krajov - podľa ich záujmu - a členov P JDS bola organizačne zabezpečená aj návšteva turistami obľúbenej obce Betliar vrátane Kaštieľa Betliar, n.k.p., boli zainteresované nielen OO JDS Rožňava, ale aj viaceré ZO JDS z okolitých obcí a ich starostovia na čele so starostom Betliara Ing. Ľ. Zatrochom a tiež viacero domácich i externých sponzorov: Ú JDS Bratislava, VÚC Košice, mesto Rožňava p. Domik, SHP Group Slavošovce, obec a starosta Slavošoviec, OcÚ Štítnik, Rakovnica, Rudná, Jablonov nad Turňou, Betliar, Rádio Vlna, Notes Betliar, Brantner Rožňava, Tesco Rožňava, Polari Energia p. Konček, Juraj Nagy, Spojená škola internátna, Zelený strom Rožňava a Essity Gemerská Hôrka.

Všetkým, ktorí sa na príprave a realizácii podujatia podieľali, patrí uznanie a vďaka.

Mgr. Dobroslava Luknárová

 

Čítať 1675 krát Naposledy zmenené pondelok, 05 október 2020 15:26

Galéria obrázkov

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!