streda, 24 marec 2021 14:13

Dôchodcovia, prežijeme to? Doporučený

Napísal(a) Ing. L. Synak
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Všetci vieme, že uplynulých 30 rokov v novom spoločenskom systéme každá nová vláda a ministri práce a sociálnych vecí na začiatku vládnutia vo svojich vyhláseniach ubezpečujú nás dôchodcov, že budú zvyšovať našu životnú úroveň. Taktiež vieme, že sľuby a predsavzatia sa neplnia. Dokonca v dôchodkovom systéme likvidujú i dobré zákonné opatrenia predchádzajúcich vlád.

Skoro 15 rokov sa výška starobných dôchodkov určovala podľa socialistických zákonných noriem. Dôchodkový systém bol vysoko solidárny. Z rôznych dôvodov tu nebola snaha vypracovať nový dôchodkový systém, ktorý by zodpovedal novým politickým i ekonomickým zmenám života i dôchodcov. O tom svedčia i niektoré skutočnosti.

V prvých rokoch reálna hodnota starobných dôchodkov bola nižšia o 30% ako v roku 1989. V roku 2004 ešte o 20% a dokonca ešte o 10 rokov neskoršie v roku 2014 bola reálna hodnota starobných dôchodkov nižšia o 1% ako v roku 1989.

Nízka úroveň starobný dôchodkov (v roku 2004 bolo 750 000 starobných dôchodcov)  sa udržiavala iba každoročnou valorizáciou schvaľovanou NR SR, ktorá nepokrýva ani infláciu. Pritom do roku 2007 životné náklady oproti roku 1989 sa zvýšili 6-krát. U dôchodcov ešte o niečo viac.

logo jds 1Teraz platný dôchodkový systém vychádza zo zákona 461/2003 o sociálnom poistení. Pre výpočet starobných dôchodkov stanovil odlišné kritériá ako bol výpočet pre 750 000 starobných dôchodcov do 31.12.2003. Tento zákon bol od začiatku charakterizovaný ako zlý o čom svedčia viac ako 40 novelizácií. Je to zákon ktorý v podstate zrušil solidaritu aj medzi dôchodcami, je to zákon pre bohatých. Je to zákon ktorý rozdelil dôchodcov na takzvaných “starodôchodcov” a “novodôchodcov”. V tejto krátkej úvahe však nie je priestor pre hlbšiu analýzu zákona a jeho šestnásť-ročnej realizácie. Neurobila to doteraz žiadna vláda.           

Nová vláda a najmä Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny, tak ako predchádzajúce, urýchlene pristúpilo ako tvrdí k zásadnej a komplexnej dôchodkovej reforme pre stabilizáciu dôchodkového systému a vraj i k zlepšeniu životnej úrovne dôchodcov. Nevychádzajú z hlbšej analýzy doterajšieho vývoja dôchodkového systému jeho nedostatkov prípadne i kladov. Stačí im tvrdenie, že návrh zmien pripravila pracovná komisia a schválil ich nejaký riadiaci výbor. Aký?

Nič im nehovorí, že máme ešte starobných dôchodcov, ktorých sme pomenovali “starodôchodcovia” a ktorým starobný dôchodkov bol dôchodok schválený 1990-2004. Je ich možno ešte 200 000 a ktorý nemali žiaden prepočet dôchodkov. Nič im nehovorí, že sa jedná o 1,4 milióna starých občanov, ktorí majú najnižšie dôchodky nie len v eurozóne ale aj v celej EÚ. Pre zdôvodnenie svojich návrhov na zmenu dôchodkového systému stačí im konštatácia, že oproti minulému roku dávame viac.

Neberú k úvahu spoločenské organizácie, občianske združenia dôchodcov ani názory niektorých politikov, ekonómov a sociológov. Nepotrebujú sa opýtať na názor samotných dôchodcov. Uvidíme, čo nám prinesie budúcnosť.

Ing. Ladislav Synák,

člen predsedníctva Krajskej organizácie
Jednoty dôchodcov na Slovensku Košice

Čítať 1144 krát Naposledy zmenené streda, 24 marec 2021 14:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!