×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/sport/jds/12
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/sport/jds/12
piatok, 21 marec 2014 14:21

Členky Klubu dôchodcov v Rožňave v rámci mesiaca knihy strávili celý deň v knižnici

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv img 9193 a(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – reportáž) – MAREC – MESIAC KNIHY sa spomína u nás od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu. Do histórie sa zapísal najmä ako popredný šíriteľ kníh, vzdelanosti. No a ako to už dobrým zvykom býva, knižnica, ako inštitúcia mnohých kníh rôzneho žánru, si v marci o niečo viac pripomína tento sviatok kníh. Aj v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave sa konajú podujatia pre rôzne vekové kategórie. Jedným z nich bolo aj pre seniorov. 
Hovorí sa, že zmena je život. A my sme v utorok 18.3.2014 urobili jednu zmenu. Tradične sme v marci zvykli chodiť aj s knižnými novinkami do Klubu dôchodcov. Tentokrát sme to "otočili“ a členovia klubu prišli k nám do knižnice.
V prvej časti popoludnia bola pre nich pripravená prezentácia o zdravom životnom štýle v podaní Mgr. Silvie Lengovej, pracovníčky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave a jej kolegyne Margity Illyésovej. V sprievodnom slove prezentácie odzneli rôzne rady, či už ohľadom stravy, liekov, vitamínov, o rizikách srdcovo-cievnych ochorení, ako im predchádzať, alebo čo je dobré robiť, aby sme si cholesterol držali pod kontrolou. Prítomní sa taktiež dozvedeli odkiaľ

pochádza tuk v našej strave, čo sú skryté tuky, či niekoľko rád k stravovaciemu režimu. No nechýbali ani dobré rady, ako sa zbaviť nadbytočného tuku v páse. „Mnohí si myslia, že pre zbavenie sa tukových vankúšov okolo pásu je najlepšie robiť tzv. brušáky,“ povedala Silvia Lengová a pokračovala: „Nie, milé dámy, nie sú to cviky na zbavenie sa tuku na bruchu. Takými cvikmi si posilníte svalstvo. Je to fajn, ale na to, aby tuku z brucha ubudlo je pre seniorov najlepšia rýchla chôdza a ako vidíte na obrázku, je to tanec a ak sa dá, tak tancovanie vo dvojici,“ dodala pani Lengová.  Ohľadom zdravia, ktoré je naozaj v našich rukách, by sa dalo diskutovať a prednášať celé dni. O plynulý prechod od prezentácie o zdraví ku knihám sa postarali pracovníčky knižnice. Nadviazala na to najprv pani Turenská z úseku náučnej literatúry, ktorá mala pripravené novinky z oblasti zdravia, záhradkárstva, ručných prác, varenia, o zdravom životnom štýle i o seniorskom veku. Po nej si vzala slovo kolegyňa z úseku beletrie otázkou: „Dá sa čítať ušami?“ a pokračovala: „Úlohou knižnice je všímať si aj rôzne požiadavky zrakovo postihnutých občanov. Pre nich poskytujeme službu prostredníctvom zvukových kníh, ktoré nám pravidelne posielajú zo Slovenskej knižnice pre nevidiacich Mateja Hrebendu z Levoče,“ dodala pani Lindáková. Okrem tejto služby ponúkla rôznu skladbu kníh, ktoré sa nachádzajú na úseku beletrie, ako napríklad detektívky, romány pre ženy, svetové bestsellery, ktoré sú v knižnej, zvukovej i sfilmovanej podobe. Predstavila taktiež knihy, ktoré k nám do knižnice prídu ako dary, či už od čitateľov alebo samotných autorov. Ako takú vzácnosť vyzdvihla knihu známej herečky, pochádzajúcej z Rožňavy, pani Sylvie Sunyovskej.
„Veľmi nás potešilo, že si členky seniorského klubu obnovili svoj čitateľský preukaz a prejavili záujem chodiť do knižnice aj v tomto veku. Veď mnohé poznáme ešte z čias, keď sme mali sídlo v centre mesta,“ skonštatovala riaditeľka knižnice Mgr. Iveta Kyselová.
Ani sme sa nenazdali a vonku sa zvečerievalo. Čas, strávený v knižnici, akosi rýchlo ubehol. A mnohí by si ešte vedeli toho toľko povedať, zaspomínať i poradiť, ktoré knihy mali v mladosti najradšej a čo rady čítajú teraz, keď už aj oči prestávajú poslúchať. V rodinách na tieto „čiperné dámy v rokoch“ čakali rodinní príslušníci, či vnúčatá. Preto sme sa záverom pri malom občerstvení dohodli, že nabudúce si posedíme a poklebetíme pri kávičke a knihách dlhšie, aby sme sa navzájom duševne obohatili. Ďakujeme vám, milé členky Klubu dôchodcov v Rožňave, že ste tento deň strávili u nás v knižnici, a ďakujeme vedeniu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Rožňave za odborný výklad a prezentáciu v rámci Marca – mesiaca knihy.
Tatiana Bachňáková

FOTOGALÉRIA Z GEMERSKEJ KNIŽNICE PAVLA DOBŠINSKÉHO

KLIKNITE TU!

 

 

Čítať 2810 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:11

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!