nedeľa, 09 november 2014 23:01

Na okresných oslavách Mesiaca úcty k starším prevzali revúcki seniori ocenenia za nezištnú prácu

Napísal(a) Z.H.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra IMG 3265aOkresné oslavy Mesiaca úcty k starším v Revúcej sa uskutočnili 21.10.2014 pod záštitou primátorky mesta Revúca MVDr. Evy Cireňovej. Pozvanie na oslavy prijalo 117 členov OO Jednoty dôchodcov na Slovensku a hostí. V úvode osláv predniesla Mgr. Martina Urbanová emotívnu báseň Modlitba ženy, ktorú uverejňujeme na inom mieste príspevku. Podpredseda OO JDS Dušan Ivan potom privítal vzácnych hostí a prítomných členov. Pripomenul, že seniorský vek a všetky s tým spojené problémy prišli nečakane, ale predsa máme aj v seniorskom veku radosti a chceme si spolu s priateľmi zaspomínať na minulé časy.

Slávnostné zasadnutie pozdravili

milým a veselým programom žiaci Materskej školy na Sládkovičovej ulici a žiaci ZUŠ z Revúcej. K prítomným sa prihovorila predsedníčka OO JDS Mgr. Zuzana Homoliaková, ktorá poukázala aj na to, že seniori napriek vyššiemu veku dokážu športovať, prekonať turistické trasy, zachovávať kultúrne tradície v speve, tradičných ručných prácach, a majú sa chuť naučiť aj nové techniky a vzdelávať sa v projekte Univerzita

tretieho veku, ktorú s podporou grantu s EÚ otvorilo mesto Revúca. Poďakovala všetkým, ktorí si prevezmú ocenenia za aktivitu a nežištnú prácu v prospech seniorov z radov členov OO JDS, sponzorov i fyzických osôb.

Prítomným sa prihovorila tiež primátorka mesta MVDr. Eva Cireňová, vyzdvihla a poďakovala sa za výsledky práce rúk seniorov, ktoré využíva mladá generácia. Prisľúbila za všetkých primátorov a starostov, že budú naďalej podporovať seniorov a tiež im prisľúbila pomoc cez projekty VÚC. V podobnom duchu sa prihovoril MVDr. Ján Šeševička, poslanec BBSK. Poprial všetkým prítomným pevné zdravie a radosť z detí a vnúčat. Ing. František Šušlík, predseda KO JDS Banská Bystrica, prítomných pozdravil a vyhodnotil činnosť OO JDS Revúca ako najlepšiu v rámci Banskobystrického kraja. Ing. Július Laššan, poslanec BBSK na záver poďakoval všetkým členom JDS za činnosť, ktorú organizujú v rámci okresu, či v rámci miest a obcí a poprial veľa chuti do ďalšej činnosti.

Po príhovoroch boli odovzdané ocenenia

Vyznamenanie III. stupňa JDS, Pamätné listy, Ďakovné Listy a kytičky kvetov, ktoré odovzdali predsedníčka OO JDS a hostia. Pekným doplnkom programu bolo prečítanie vlastnej básne Mgr. Juraja Kochiara „Je dobré mať priateľa," v ktorej sa o. i. hovorí: "Priateľstvo, aký úžasný cit, bez neho človek ani nemôže žiť...."

Mgr. Margita Mladšia prečítala mená členov, ktorí budú ocenení krajským vyznamenaním, ktoré im bude odovzdané na krajských oslavách MÚS vo Zvolene 22.10.2014 v kaviarni Centrum. Vyznamenanie JDS II. stupňa: Za dlhoročnú obetavú a zodpovednú prácu pre členov OO JDS bude odovzdané na Krajských oslavách MÚS vo Zvolene 22.10.2014 Výboru ZO JDS Lubeník, z príležitosti 20. výročia založenia ZO JDS Helene Rusníkovej, predsedníčke ZO JDS Muránska Lehota. Ďakovné listy budú odovzdané na Krajských oslavách MÚS vo Zvolene 22.10.2014, za dlhoročnú aktívnu spoluprácu a podporu aktivít seniorov v okrese Revúca: MVDr. Eve Cireňovej, primátorke mesta, poslankyni BBSK, predsedníčke ZMOS – STREDNÉHO GEMERA MVDr. Jánovi Šeševičkovi, poslancovi BBSK Ing. Júliusovi Laššanovi, starostovi obce Mokrá Lúka, poslancovi BBSK MVDr. Milanovi Kolesárovi, primátorovi mesta Jelšava Ing. Romanovi Goldschmidtovi, starostovi obce Muráň Ing. Marekovi Noskovi, starostovi obce Mur. Dlhá Lúka Ľubomírovi Kiselovi, starostovi obce Lubeník. Na záver primátorka mesta Revúca Eva Cireňova poďakovala predsedníčke OO JDS za aktívnu činnosť v prospech seniorov a odovzdala kyticu kvetov.
Podpredseda OO JDS Dušan Ivan poprial všetkým pevné zdravie, šťastie a spoločne sme si zaspievali Živio..., pochutili na pripravenej večeri a pohostení a spomínali na krásne zážitky.

Z.H.

 [cincopa AsGA7Ec8Y9WW]

 

Vystúpenie predsedníčky OO JDS v Revúcej Mgr. Zuzany Homoliakovej

 

 

Vážená pani poslankyňa, páni poslanci BBSK, vážení hostia, dámy a páni, milí priatelia!

 

Motto dnešných osláv je: "Človek je krásny nielen vtedy, keď má pružný krok. Človek je krásny podľa múdrosti, čo zračí sa mu v oku, podľa vrások a bielych vlasov, podľa slov, keď ponára sa v hovore s deťmi do rokov, keď aj on bol mladý. Človek je krásny vtedy, keď ho ľudia majú radi."

 

Tieto krásne verše charakterizujú náš seniorsky vek, ktorý sa prirovnáva k jeseni a v mesiaci októbri sa oslavuje Mesiac úcty k starším. Pripadla mi milá povinnosť, aby som sa dnes k Vám prihovorila.

 

Hovorí sa, že mladosť má svoje plány, stredný vek svoje ciele a staroba svoj ľudský údel. A údel nás starších ľudí v dnešnej pohnutej dobe nie je najľudskejší, je dosť ťažký. Stráca sa úcta k šedinám, mnohí mladí zabúdajú, že ani ich neminie staroba. Možno v podvedomí si uvedomujú, že  využívajú výdobytky práce rúk nás starších, ale zabúdajú, že nás to stálo mnoho úsilia, že by nám dobre padlo to vzácne slovo ĎAKUJEM. Napriek všetkým prežitým ťažkostiam náš jesenný vek je vzácny, tak ako jeseň prináša v prírode úrodu, tak jeseň života prináša múdrosť, zrelý pohľad na svet, pokojnú myseľ. Využime získané poznatky a odovzdávajme ich mladším, pomáhajme radou tým, čo to potrebujú, rozdávajme radosť, lásku svojim priateľom, deťom vnúčatám i pravnúčatám.

 

 

Modlitba  staršej ženy

 

Bože môj. Komu to povedať.

Nikto ma nechce počúvať.

Že ubúda mi už síl. 

Nevládzem.

Už dobre nevidím.

Sluch ide kdesi do ticha.

Na listoch života píše sa nová rubrika – depresia.

V úzkosti pridlho čakám na dobre slovo.

Všetko je inak.

 
 

Nič už nie je tak ako bolo.

Na dvere klope mi staroba.

Pst! - ani muk – to je ona.

Neotvorím!

Pre nikoho nie som doma.  

Tak ako po búrke steblo trávy, či poľný kvet 

zodvihnem hlavu sklonenú, vyrovnám driek.

Veď život krásny je pre každý vek.

Ďakujem za každý nový deň a vodu,

za vzduch, za zeleň, za každý kúsok chleba,   

čo ako manna mi padá z neba.

Ďakujem.

 

Modlitba ženy, krásna a poučná báseň, berieme si príklad, i keď vieme čo nás čaká, dvíhame hlavu a ďakujeme za všetko čo ešte dostávame. Je na nás ako sa rozhodneme, či budeme aktívne žiť, alebo sa uzavrieme do seba. Za vás všetkých tu prítomných môžeme konštatovať, že vy patríte k skupine, ktorá je aktívna.

 

Fyzickú zdatnosť ukázali súťažiaci na Okresných športových hrách v Jelšave. Počasie nebolo ideálne, ale všetci súťažiaci sa zúčastnili. Prvé miesto získalo družstvo zo ZO JDS Revúca, najúspešnejší športovec bol Michal Regenda zo ZO JDS Muráň a najúspešnejšia športovkyňa Marta Mičkyová zo ZO JDS Lubeník. Na Krajských športových hrách JDS vo Zvolene získalo 8 našich športovcov 24 medailí a umiestnilo sa na 2. mieste. Dvaja najúspešnejší športovci sa zúčastnili i na Celoslovenských športových hrách v Bratislave. Zdatnosť a vytrvalosť potvrdili účastníci  na 14. Okresnom turistickom zraze Muránskej Lehote, ktorého sa zúčastnilo s hosťami 270 osôb.

 

V kultúrnej oblasti sme dosiahli pekné výsledky. Na regionálnej prehliadke sa zúčastnili všetky naše spevácke súbory. Na krajskej prehliadke v Poltári nás reprezentovali dva súbory Úsvit zo ZO JDS Revúca a Poľan z Muránskej Dlhej Lúky. 4.11. 2014 sa uskutoční Stretnutie troch generácií v Revúcej – projekt bol podaný cez Mokrú Lúku, ktorá spolu so starostom obce je jeho garantom.

 

Šikovnosť rúk, estetiku sme ukázali na tvorivých dielňach v Muránskej Dlhej Lúke. Tak, ako som spomínala, máme ešte dosť vedomostí čo môžeme odovzdať mladšej generácii.

 

Mesiac ústy k starším je čas na poďakovanie nás seniorov tým, ktorí nás v tejto činnosti podporujú.

Ďakujeme dlhoročným sponzorom:  SMZ, a. s. Jelšava, Slovmag, a. s. Lubeník, Mestské lesy, s. r. o. Revúca, Agrodružstvo – S Revúca, Rekos, s. r. o. Revúca, Mesto Revúca a MsKS Revúca. 

Poďakovanie patrí mestám a obciam, primátorom a starostom, ktorí realizovali projekty: Mestu Jelšava, primátorovi Milanovi Kolesárovi, obci Lubeník, starostovi Ľubomírovi Kiselovi, obci Muránska Lehota, starostovi Miloslavovi Marčákovi, obci Muráň, starostovi Romanovi Goldschmidtovi, obci Mokrá Lúka a starostovi Júliusovi  Laššanovi.

 

Veľké ďakujeme patrí fyzickým osobám, ktoré štedro prispievajú osobnými finančnými darmi: Pani Eve Cireňovej - primátorke mesta a poslankyni BBSK, pánovi Jánovi Šeševičkovi, poslancovi BBSK, pánovi Júliusovi Laššanovi, starostovi Mokrej Lúky, poslancovi BBSK a predsedovi OO SMER SD. Cez OO SMER SD poslancom  NR pánom Michalovi Bagačkovi a Jaroslavovi Demianovi.

 

Ďakujem všetkým školám a MŠ za prípravu pekných programov.

Veľké ďakujem patrí všetkým primátorom a starostom, ktorí v rámci svojich miest a obcí podporujú seniorov v činnosti.

 

Mnohým z Vás chceme odovzdať Ďakovné listy - je to len skromné poďakovanie, ale dané s vďakou a úctou. Poďakovanie patrí všetkým oceneným seniorom, ktorí pracujú v ZO JDS a OR JDS a dlhé roky venujú svoj čas pre iných seniorov.        

Ďakujem za pozornosť.

 

 

Vyznamenaní seniori a pracujúci pre seniorov:

 

 

 

 

 

Čítať 4392 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!