×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/revuca/jds/sad
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/revuca/jds/sad
utorok, 22 september 2015 20:26

Najstaršou vystavovanou bábikou v Rožňave bol vyše storočný 10 cm porcelánový chlapček v škatuľke

Napísal(a) Oľga Benediktyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv babiky 1aV rámci Dní mesta Rožňava sa v Dennom centre klubu dôchodcov v Rožňave konala unikátna výstava bábik. Usporiadali ju členky výboru KD v dňoch 17. - 22. 9. 2015. Hlavnou vystavovateľkou bola pani Monika Cmierová, žijúca v Rožňave, rodáčka z Rožňavského Bystrého. Menším počtom bábik prispeli i členky KD. 
Pani Cmierová sa venuje zbieraniu bábik 18 rokov. V jej zbierke sa nachádza viac ako 500 bábik a 300 stríg. Najstaršou bábikou, ktorá má viac ako 100 rokov, je malý 10 cm veľký porcelánový chlapček v škatuľke. Jej prvou bábikou zbierky je krojovaná bábika z Hrona. Detstvo jej pripomína veľká porcelánová bábika v kolíske. Je nielen zberateľkou, ale na bábiky i šije rôzne dobové oblečenie, kroje i oblečenie postavičiek z rozprávok. V jej zbierke nájdeme napr. vernú kópiu oblečenia z obrazov osudových žien, akými boli Žofia Bosniaková a Alžbeta Báthoryová. Na zhotovenie oblečenia Žofie Šerédyovej, ktorej munifikované telo sa nachádza na hrade Krásna Hôrka, ju inšpiroval ničivý požiar hradu v roku 2012.

Výstava bola usporiadaná do jednotlivých celkov. Napríklad osudové ženy, nevesty, princezné, krojované bábiky, barbiny v šatách z ríše rozprávok, indiánske bábiky

a samozrejme strigy rôznych veľkostí. Nemohol chýbať ani Ibrahim Maiga v kroji. Najradšej šije na bábiky značky Hamiro, buď porcelánové, alebo celuloidové. Jej zbierka je známa po celom Slovensku, preto jej niektorí ľudia posielajú bábiky, aby im vdýchla znovu "dušu". 

Výstava sa tešila veľkej návštevnosti, najmä detí, ktoré si tam našli postavičky z ich obľúbených rozprávok. Náš obdiv a poďakovanie patrí pani Monike Cmierovej za jej mravenčiu prácu pri zbieraní a hlavne zhotovovaní oblečení. Jej zbierka je nielen pastvou pre oči, ale návštevníkov preniesla do ríše rozprávok, snov a detských čias. Prajeme jej hodne trpezlivosti a tvorivých nápadov pri pokračovaní v tejto krásnej činnosti.
Oľga Benediktyová
Foto: Gejza Benedikty

 

Čítať 1911 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!