×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/jds/revuca/snem
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/jds/revuca/snem
streda, 10 september 2014 16:18

Rožňavskí dôchodcovia si mali možnosť zahrať bocciu

Napísal(a) Mgr. Ondrej Bašták Ďurán
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv bocia SAM 2876aDňa 9.9.2014 sa v rožňavskom Klube dôchodcov konala netradičná športová aktivita. Pre dôchodcov ju pripravil Dom Matice Slovenskej v Rožňave v spolupráci s Mgr. Ondrejom Baštákom Ďuránom, ktorý sa venuje športu zdravotne postihnutých ako podnikateľskej aktivite prostredníctvom svojej firmy BASHTO sídliacej v Gemerskej Polome.
Dôchodcovia si mali možnosť zahrať bocciu. 
Boccia je šport určený primárne pre ťažko telesne postihnutých ľudí. Jej integrovaná varianta je vhodná pre seniorov, rôzne zdravotne postihnutých, deti i zdravých ľudí. Princíp hry je jednoduchý – hádže sa loptičkami na cieľ. Na hru sa používajú kožené mäkké lopty a hrá sa v interiéri na tvrdej rovnej podlahe.
V Klube dôchodcov sme na ihrisko premenili spoločenskú miestnosť – stačilo, že sme posunuli stoly k stenám a stoličky usporiadali tak, aby si dôchodcovia mohli posadať do kruhu okolo vzniknutého ihriska. Aj keď niektorí zo zúčastnených počuli o akomsi prekvapení na daný deň, všetci boli prekvapení, keď pán Bašták začal na podlahu hádzať kožené loptičky – bielu, červené, modré – a

ukladať ich jednu k druhej. 

Po krátkom výklade o pravidlách hry, z ktorých najpodstatnejšie je, že na začiatku sa hodí biela lopta a potom sa súperi snažia hádzať svoje farebné lopty – jeden červené, druhý modré čo najbližšie k bielej podľa pravidla „vždy je na rade ten, ktorý je ďalej od bielej“, sa dôchodcovia – vlastne dôchodkyne, lebo muži sa tentoraz nechali zahanbiť – pustili do hry. Išlo im to dobre – jedným lepšie, iným menej, ale spoločné obom bolo, že sa dobre bavili. 

Hrali skrátené hry na 2 kolá a tu sú výsledky ich športového snaženia:

rv SAM 2909rv SAM 2908rv SAM 2903rv SAM 29141. Hálková : Gašparecová 4:0
2. Hliváková : Grešáková 4:0
3. Banyaszová : Čuliová 0:3
4. Dunajcová : Kiselová 3:0
5. Marhefková : Gajdošová 2:0
6. Kralinská : Szelešová 3:0

Víťazkám gratulujem.

rv SAM 2891rv SAM 2889rv SAM 2882rv SAM 2876rv SAM 2859Po hre v interiéri sa hráči presunuli na trávnik na dvore Klubu dôchodcov a čakalo ich ďalšie prekvapenie. Teraz si mohli vyskúšať bocciu v exteriéri. Bol príjemný letný deň ako stvorený na pohybovú aktivitu. Mäkké kožené lopty vymenili za tvrdé plné plastové a pustili sa triafať bielu i na trávniku. Exteriérová boccia priniesla ďalšiu zábavu aj vďaka tomu, že tentoraz hrali hráčky proti sebe v pároch, dve proti dvom. Navyše oproti bocci vo vnútri teraz počas hry stáli, čo prispelo k vyššej pohybovej aktivite. Spoza zábradlia povzbudzovali hráčky, ktoré práve hrali, ich kolegyne. 
Aj zážitok zo športového popoludnia v rožňavskom Klube dôchodcov potvrdil, že boccia je šport vhodný pre seniorov – pomáha im udržať si fyzickú kondíciu, bez toho, aby sa hráči premáhali, rozvíja cieľavedomosť a motiváciu, pretože i napriek vysokému veku drieme i v týchto hráčoch súťaživosť a chuť víťaziť a prináša nový spoločenský rozmer, ktorý prekračuje hranice bežných zvyklostí seniorov, prináša mladého ducha a kúsok modernosti.
Verím, že sa seniorom boccia zapáčila a ako ju tento krát štipku okúsili, zopakujú si ju aj nabudúce. Alebo sa rovno prihlásia na Turnaj v bocci, ktorý sa uskutoční počas rožňavského jarmoku?
Autor článku: Mgr. Ondrej Bašták Ďurán
Fotografie: Bc. Matej Lada

 

Čítať 2109 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!