štvrtok, 20 marec 2014 12:32

Základná organizácia Jednoty dôchodcov na Slovensku v Revúcej je najväčšiou a najaktívnejšou organizáciou v meste. Združuje 672 seniorov

Napísal(a) Mgr. Milina Molnárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra zojds2aRevúca je 13-tisícové mestečko v srdci Gemera, známe Prvým slovenským evanjelickým gymnáziom, ktoré vzniklo 16. septembra 1862. Bola to v Uhorsku jediná škola, kde sa vyučovalo i maturovalo v slovenskom jazyku. 
Už 17 rokov tu pôsobí ZO Jednoty dôchodcov na Slovensku, je to najväčšia a najaktívnejšia organizácia v meste. Dnes združuje 672 seniorov.
Jeseň života človeka je zvláštne obdobie jeho bytia. V ňom je už všetko inak, ako bolo voľakedy. K pribúdajúcim rokom pribudli aj nevolaní hostia - bolesti tela i duše.
Dvadsaťtričlenný výbor organizácie pripravuje pre svojich členov aktivity, aby dôstojne a zmysluplne prežívali svoj život. 
Veľkej obľube sa tešia osvedčené akcie, medzi ktoré určite patrí ples seniorov, v tomto roku už v poradí 7., pochovávanie basy na ukončenie fašiangov, súťaž o najlepšie vianočné pečivo, o najlepšiu domácu pálenku. Zahanbiť sa nedajú ani gazdinky vo varení gemerských guliek, halušiek, gulášu či kapustnice a takisto šikovné seniorky, ktorých ručné práce sme neraz obdivovali na výstavkách v meste. 
Držíme sa hesla - Liek nenahradí pohyby, pohyb nahradí každý liek. Preto organizujeme turistické vychádzky do blízkeho okolia, turistické

zrazy s cieľom poznať náš región a zaujímavé miesta v ňom, pravidelné cvičenie so skúsenou cvičiteľkou, liečebné pobyty v kúpeľných miestach, pobyty pri mori, návštevu termálnych kúpalísk. Sú to akcie zamerané na zlepšenie fyzickej kondície, zdravia, na upevnenie členskej základne a vytvorenie psychickej pohody.  Krásnu iniciatívu vyvíja náš spevokol Úsvit, lebo s pesničkou je všetko ľahšie a jednoduchšie. Reprezentuje nás úspešne na mnohých regionálnych prehliadkach, šíri ľudovú pieseň v Revúcej, vďačnými poslucháčmi pesničiek sú i obyvatelia Domu opatrovateľskej služby. Milou akciou je tiež stretnutie troch generácií pri pesničkách.
Nezabúdame ani na našich družobných priateľov z neďalekej Hnúšte a z družobného mesta Litovel v Českej republike. Naše stretnutia sú inšpirujúce, obohacujúce, priateľské. 
Seniori majú veľmi blízko k deťom, preto pre tých najmenších zhotovili postavičky z rozprávok bratov Reussovcov, revúckych rodákov a známych rozprávkarov, a tak sa začala rodiť Rozprávková krajina Reussovcov. Chceme, aby si aj naša mladá generácia cez históriu a tradície budovala svoj vzťah k nášmu mestu, lebo tradícia je vzácnosť , nesie v sebe kúzlo našej minulosti, múdrosť našich predkov, preto by sme mali na to čo nás v Revúcej obklopuje pozerať s úctou.
Mgr. Milina Molnárová

Fotografie: PhDr. Ján Bendo

 

FOTOGALÉRIA Z PLESU SENIOROV

FOTOGRAFIE Z AKCIE POCHOVÁVANIE BASY

 

Čítať 3040 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 11:06

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!