utorok, 08 december 2015 18:31

Stretnutia troch generácií z troch okresov sa v Revúcej zúčastnil aj predseda JDS Ing. Ján Lipiansky

Napísal(a) ZH
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

tri 10 aNa „Stretnutie troch generácií pri pesničkách“ v Revúcej z troch okresov Brezno, Rimavská Sobota a Revúca, ktoré sa uskutočnilo 2. decembra 2015 prijali pozvanie predseda JDS Ján Lipiansky a predseda KO JDS Ján Hlaváč.

Pri tejto príležitosti OR JDS v Revúcej zorganizovala stretnutie predsedu JDS a KO JDS s primátormi a starostami okresu Revúca, kde sa rozoberali najmä otázky zabezpečenia sociálnej starostlivosti seniorov, spravovanie domov opatrovateľskej služby, zriaďovanie seniorských stacionárov,

zabezpečovanie opatrovateľskej služby v domácnostiach, o možnosti opatrovania v rodinách rodinnými príslušníkmi a o návrhu ich financovania.

Vyjadril vysokú spokojnosť s úrovňou starostlivosti o seniorov a s prostredím v Dome opatrovateľskej služby v Revúcej, kde si prezrel ubytovacie časti, sociálne zariadenia a tvorivé dielne. Zúčastnil sa na tvorivých aktivitách seniorov, zameraných na vianočnú výzdobu priestorov.

Zároveň sa uskutočnilo stretnutie

s členmi ZO JDS Revúca. 3.12.2015 sa pozvaní hostia zúčastnili na okresnej rade JDS. Predseda JDS Ján Lipiansky hovoril o spolupráci s vládou , MPaSV, MZ, MV, MK. Hovoril Programových cieľoch JDS po X. SNEME JDS a o prioritách. Spomenul čo sa podarilo splniť – Zákon o exekúciach, zvýšený vianočný príspevok, hľadá sa možnosť zmeniť príspevok na 13 dôchodok. Presadiť nový model valorizácie dôchodkov. Zvýšiť kvalitu seniorského života,­ zotrvať čo najdlhšie v rodine.

Predseda KO JDS Ján Hlaváč hovoril o akciách plánovaných na budúci rok v KO JDS, vysvetlil čo je úlohou monitoringu cien vybraných komodít.

Stretnutie troch generácií pri pesničkách v Revúcej.

Stretnutie troch generácií pri pesničkách sa uskutočnilo v tomto roku už po 11­-ty krát v divadelnej sále Domu kultúry v Revúcej. Toto krásne spoločenské podujatie organizuje OO JDS v Revúcej v spolupráci s mestom Revúca a MsKS v Revúcej.

Na podujatí sa zúčastnili poslanci BBSK MVDr. Eva Cireňová, primátorka Revúcej a predsedníčka RZMO Stredného Gemera, MVDr. Ján Šeševička, starosta Revúckej Lehoty, prednosta Okresného úradu v Revúcej Ing. Peter Balog, predseda, Ing. Alena Kánová prednostka Okresného úradu v Brezne, Ing. Ján Lipiansky, predseda KO JDS BB Ján Hlaváč, Mgr. Ján Dianiš, podpredseda OO JDS Brezno, starostovia obcí okresu Revúca, Brezna, Rimavská Sobota a zástupcovia sponzorov, ktorých privítal člen predsedníctva OR JDS Igor Hock, Cireňová, MVDr. Ján Šeševička, Ing. Ján Lipiansky, Ing. Peter Balog a predsedníčka OO JDS Mgr. Zuzana Homoliaková. Poslanci BBSK Eva Cireňová i Ján Šeševička vyzdvihli význam podujatia na zachovanie kultúrnych tradícií a popriali pekný kultúrny zážitok a radostné prežitie Vianoc plné pokoja a rodinnej pohody. Predseda JDS Ján Lipiansky vyzdvihol myšlienku organizovať trojgeneračné stretnutie na regionálnej úrovni a pripojil sa k prianiu prežitia príjemných vianočných sviatkov. Prednosta OÚ vyslovil potešenie, že tohto podujatia sa zúčastnili aj jeho krajania z okresu Brezno a poprial všetkým príjemne prežitie popoludnia pri našich slovenských pesničkách.

Predsedníčka OO JDS v Revúcej Zuzana Homoliaková

zdôraznila, že stretnutie troch generácií je stretnutím priateľov z troch okresov, ktorého cieľom je odovzdávať kultúrne tradície mladším, byť príkladom vzájomnej tolerancie, priateľstva a úcty k človeku. Moderátorka Margita Mladšia uviedla kultúrny program slovami Slovenské ľudové piesne vzbudzujú u každého obdiv i uznanie, sú nenahraditeľným slovenským. V kultúrnom programe vystúpili súbory: Deti z MŠ v Jelšave s gemerskými pesničkami i tancami. Ľúbozvučnými slovenskými pesničkami obveselili seniorov žiaci ZUŠ z Revúcej, Cirkevný súbor Evanjelickej cirkvi a. v. z Chyžného. seniorské spevácke súbory ZO JDS: Sinec z Hnúšte, Super babičky z Tornale, Ľahota z Muránskej Lehoty, Úsvit z Revúcej, Nezábudka – Mix z Lubeníka, Chabenec z Jasenia, Luna z Revúčky, Bacúšan senior z Bacúcha, Jeseň života z Braväcova, Levenda z Muráňa.

Vedúcim súborov boli odovzdané Ďakovné listy, kytičky. Podpredseda OO JDS z Brezna Mgr. Ján Dianiš odovzdal predsedníčke Zuzane Homoliakovej a primátorke mesta Eve Cireňovej za spoluprácu s OO JDS Brezno kytice. Vyvrcholením programu bola spoločne zaspievaná pieseň Tichá noc, svätá noc...

Predseda JDS Ján Lipiansky na záver poďakoval organizátorom za zorganizované podujatie a všetkým účinkujúcim za pekný kultúrny zážitok.

Stretnutie seniorov pokračovalo v kaviarni ALFA, kde pekným prípitkom pozval a poprial dobrú chuť ku večeri a pekné posedenie s priateľmi poslanec BBSK Ján Šeševička.

Podujatia sa zúčastnilo 185 účinkujúcich, 36 pozvaných hostí a ďalších občanov mesta a okolia.

ZH

Foto: Ing. Igor Hock

 

 

Čítať 4481 krát Naposledy zmenené piatok, 18 december 2015 21:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!