Vytlačiť túto stránku
sobota, 09 apríl 2016 21:01

Celo­okresná akcia seniorov okresu Revúca „Ukáž, čo vieš a nauč nás“­ zaregistrovala v Revúčke tretí ročník Doporučený

Napísal(a) Mgr. Zuzana Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V malebnej dedinke Revúčke obkolesenej listnatými i ihličnatými lesmi, nad ktorými sa vypína najvyšší vrch Kohút, sa uskutočnila celo­okresná akcia seniorov okresu Revúca „Ukáž, čo vieš a nauč nás“­ tretí ročník. V Kultúrnom dome v Revúčke sa zišlo 208 seniorov, hostí a účinkujúcich v kultúrnom programe dňa 6.4.2016.
Garantom projektu bolo RZMO ­Stredného Gemera, s finančnou podporou BBSK. Aktívne sa podieľalo Mesto Revúca a spoluorganizátori OO JDS Revúca a ZO JDS Revúčka. Seniori ďakujú všetkým, ktorí toto podujatie podporili finančne, materiálne a všetci sponzori sú uvedení na ďakovnej tabuli.

Prítomných privítala za organizačný výbor Ing. Želmíra Rekenová, a najmä vzácnych hostí MVDr. Jána Šeševičku, poslanca BBSK a starostu Revúckej Lehoty, Ing. Júliusa Buchtu, viceprimátora Mesta Revúca a predsedu OO SNS, Mgr. Žanetu Hrbálovú poslankyňu Mestského zastupiteľstva Revúca, Jána Hlaváča, predsedu KO JDS BB kraja, prítomných starostov obcí sponzorov a zástupcov spoločenských organizácií.
Prítomní: poslanec BB SK, zástupcovia mesta a predseda KO JDS pozdravili prítomných seniorov, príhovoroch vyzdvihli bohatú účasť seniorov a popriali veľa úspechov a chuti pri vytváraní rôznych ručných prác. MVDr. Ján Šešvička spomenul, ako projekt „Ukáž, čo vieš a nauč nás“s finančnou podporou BBSK vznikol, je rád, že má taký úspech u seniorov a pán Ľubomír Kisel starosta obce Lubeník, že bol ochotný projekt garantovať. Mgr. Zuzana Homoliaková, predsedníčka OO JDS poďakovala hosťom za milé slová uznania a povzbudenia seniorom. Vyslovila presvedčenie, že po prehliadke všetci prítomní potvrdia, že k životu patrí krása a radosť a vďačnosť našim predkom, ktorí túto krásu, vytvárali a svoje poznatky odovzdali potomkom, ktorí ich teraz prezentujú a ďalej rozvíjajú. Vyzvala seniorov, aby myšlienka „Sme seniori a sme neporaziteľní. Všetok čas sveta je náš, kým tu budeme, budeme sa zmysluplne snažiť využiť svoj čas“, nech je seniorským krédom, modlitbou, čo nás bude sprevádzať ďalším životom.
V kultúrnom programe, ktorý uvádzala Ing. Želmíra Rekenová, vystúpili deti z MŠ Revúčka, Mgr. Lýdia Nemethová – Zaujímavosti o Gemeri, Jurina Jungová – Čo to o Mokrej Lúke a o prezývke v ich nárečí, Želmíra Štefanková s vlastnou básňou o senioroch.
Prezentácie tvorivej činnosti sa zúčastnilo 56 členov z 13 ZO JDS, OZ ZP a Ing. V. Brtáňová

ZO JDS Chyžné   vyšívanými obrazmi s rôznymi motívmi a hačkovanými ručnými prácami
ZO JDS Jelšava   výšivkami a inými ručnými prácami
ZO JDS Lubeník   rôzne vyšívané obrazy, hačkované práce rôznych techník
ZO JDS Magnezitovce   rôzne druhy a techniky výšiviek a ručných prác
ZO JDS Mokrá Lúka     pletenie ponožiek, praženie pankúškov, kovovými tepanými sochami
ZO JDS Muráň   výšivky, korálková technika rôznych výrobkov
ZO JDS Muránska Dlhá Lúka   rôzne druhy výšiviek a techník, flanderské čipky
ZO JDS Muránska Lehota   flanderské čipky, tašky, zástery, prehozy a iné užitočné výrobky
ZO JDS Tornaľa   výšivky prastarých mám, pletené papuče, sochy z dreva, cukrárske dobroty
ZO JDS Hucín   ručné práce – hačkované a vyšívané
ZO JDS Revúcka Lehota  

flanderská - Anna Sitárová

tašky, zástery, prehozy - Juliana Baričová

ZO JDS Revúčka   ručné práce rôzneho druhu, z rôznych materiálov a techník
OZ ZP Revúca   rôzne druhy ručných prác robených rôznymi technikami
Ing. Viera Brtáňová   patschvork prehozy, vankúše, male darčekové predmety a na výzdobu

 

Po skončení prehliadky vystavovaných prác a tvorbe výrobkov boli prezentujúcim odovzdané Ďakovné listy za účasť a karafiáty. Za krásu, nápaditosť a užitočnosť spracovanú do ručných prác a iných výrobkov, poďakovali sa poslanec BB SK, zástupcovia mesta i predsedníčka OO JDS Revúca.

Po chutnom obede, pripravenom reštauráciou Balaton a bohatým občerstvením, zákuskami, ktoré napiekli členovia ZO JDS Revúčka, seniori sledovali zábavné vystúpenie súboru REVÚŠKA z Revúčky, ktorý bol vtipný a pútavý. Poďakovaním súboru za vystúpenie a všetkým prítomným za účasť bolo stretnutie seniorov ukončené.
Mgr. Zuzana Homoliaková
Fotografie: Peter Poboček

Čítať 4781 krát Naposledy zmenené streda, 13 apríl 2016 21:24