piatok, 06 máj 2016 10:53

V Revúcej po prvýkrát privítali účastníkov Krajskej prehliadky speváckych súborov seniorov

Napísal(a) Zuzana Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(3 hlasov)

"Hostia sú ako boží poslovia čo prídu pokloniť sa nášmu šťastiu. Nuž, keď Ťa menom Pána oslovia, treba ich poctiť pýchou letorastu. Takto to robievali otcovia, počastoval brat brata, gazda gazdu, bo tak sa zväzky rodov obnovia – nuž, usmej sa a povedz: Vítam Vás tu !"

Týmito slovami na pôde mesta privítal účastníkov KPSSS 4.5.2016 v Revúcej, ktorá sa uskutočnila prvýkrát v našom meste, ktorej sa zúčastnili spevácke súbory z 10 okresov, Ing. Igor Hock, člen P­OR JDS v Revúcej. Privítal vzácnych hostí: MVDr. Evu Cireňovú, primátorku mesta, poslankyňu BBSK a predsedníčku RZM – Stredného Gemera,

Ing. Jaroslava Demiana, poslanca BBSK Jána Hlaváča, predsedu KO JDS BB kraja, Jaroslava Bulku, predsedu Oblastného výboru SZPB v Žiari nad Hronom, Petra Gavalca, primátora mesta Poltár, Mgr. Janku Wožniakovú, za SMZ a.s. Jelšava, Bc. Máriu Margetuvú, zastupujúcu riad. MsKS v Revúcej, všetkých primátorov a starostov obcí, ktorí pomáhajú seniorom, aby dôchodcovský vek prežili dôstojne.

cirenova 02 spev 02K prítomným sa prihovorila za poslancov BBSK a Mesto Revúca primátorka MVDr. Eva Cireňová, privítala všetkých účastníkov v meste Prvého Slovenského gymnázia. Poďakovala sa speváckym súborom za účasť a reprezentáciu okresov, vyzdvihla, že na akciách seniorov vždy vládne príjemná atmosféra, že obdivuje optimizmus, zanietenosť, chuť udržiavať a odovzdávať tradície mladej generácií. Vyslovila, že Mesto hlavac 03 spev 03Revúca podporuje činnosť seniorov a poslanci BBSK seniorské projekty podané na BBSK podporujú a finančnú dotáciu schvália. Popriala všetkým, aby sa cítili príjemne a prežili pekný deň.
Predseda KO JDS BB Ján Hlaváč, pozdravil prítomných. Poukázal na ľudovej piesne, ktorá patrí k najstarším umeleckým prejavom človeka, je nevyčerpateľným zdrojom múdrosti a duševného bohatstva generácií. Pripomenul blížiaci sa DEŇ MATIEK. Pozdravil prítomné matky a ženy, zaželal pevné zdravie, veľa šťastia, vrelé poďakovanie detí a veľké bozky od vnúčat.

Predsedníčka OO JDS Revúca Mgr. Zuzana Homoliaková, poďakovala primátorke mesta MVDr. Eve Cireňovej a predsedovi KO JDS v Banskej Bystrici Jánovi Hlaváčovi za slová uznania a povzbudenia, ktoré seniorom vždy dobre padnú. Prítomných privítala slovami. Buďte vítaní v homoliakova 04 spev 04našom meste ­ meste Prvého Slovenského gymnázia, s bohatou históriou, obklopeného malebnými horami a hlbokými dolinami. Všetci sme hrdí a tešíme sa, že ste prijali naše pozvanie na KPSSS v Revúcej.
Dnes budú priestormi Domu Kultúry v Revúcej znieť piesne, ktoré ste si pre potešenie nás všetkých pripravili. Vašu snahu vyjadrujú aj tieto verše:

V pesničkách vyspievam, čím srdce mi kypí, všetkých poteším, srdcia nimi rozveselím.

Príhovor ukončila slovami pani Maji Velšicovej „Slovenská pieseň je zázrak a poteší srdiečko“, ktoré vyslovila v Slovenskom rozhlase REGINA, preto si všetci veselo zaspievajme, tešme sa zo života, usmejme sa a život bude krajší.
Kultúrny program uvádzala Mgr.Gitka Mladšia, členka P­OJDS.
Na úvod programu predniesla Mgr. Martinka Urbanová z MsKS, báseň Slovensko, vlasť moja od Bystríka Muránskeho. V pesničkách vyspievam, čím srdce mi kypí, V ďalšom kultúrnom programe vystúpili spevácke súbory:

                     
1 QUIRIN   -  ZUŠ Revúca
ÚSVIT  - ZO JDS Revúca
3                     JAVOR  - ZO JDS Divín, okres Lučenec
FIALOČKA   - ZO JDS Poltár
SENIOR HRON  - ZO JDS Zvolen
SENIOR BREZINKY  - ZO JDS Polomka, okr. Brezno
DÚHA  - Rimavská Sobota
JAVORINKA,   - ZO JDS Hriňová, okr. Detva
JAVORY a LIESKY  - ZO JDS Badín, okr. B.Bystrica
10  SENIORI OPTIMISTI  - Žiar nad Hronom
11  SENIOR  - ZO JDS Hodruša Hámre, okr. Žarnovica
12  POĽAN  - ZO JDS Muránska Dlhá Lúka, okr. Revúca
 

Po skončení kultúrneho programu boli odovzdané vedúcim súborov Ďakovné listy a upomienkové darčeky od miest a obcí revúckeho okresu a SMZ a.s. Jelšava. Podujatie ukončila predsedníčka OO JDS v Revúcej poďakovaním speváckym súborom za krásny zážitok, konštatovala, že spev každého potešil, alebo dakovne 74 spev 90vrátil do mladosti, vykúzlil úsmev na tvári, či slzičku v oku.

Poďakovala Mestu Revúca, primátorke mesta MVDr. Eve Cireňovej, poslancom BBSK MVDr. Jánovi Šeševičkovi, Ing. Júliusovi Laššanovi za výdatnú pomoc pri organizovaní seniorských akcií, viceprimátorovi mesta Ing. Júliusovi Buchtovi, dlhoročným sponzorom OO SMER SD v Revúcej, SMZ a.s. Jelšava, primátorom miest, starostom obcí okresu Revúca, ZŠ a ŠJ na Hviezdoslavovej ul. MsKS v Revúcej, ktoré poskytuje priestory na seniorské akcie zdarma, Jozefovi Gorelovi, ktorý je zodpovedný za perfektné ozvučenie a vkusnú výzdobu. Predseda KO JDS Ján Hlaváč poďakoval OO JDS za zorganizovanie KPSSS v Revúcej a odovzdal kytice kvetov primátorke mesta a predsedníčke OO JDS, k poďakovaniu sa pripojil predseda OO JDS Brezno Mgr. Daniel Kianica.

Prítomní sa rozlúčili spoločným spevom piesne "Zahučali hory ..."
Chutný obed a malé pohostenie bolo pripravené pre účastníkov KPSSS v ŠJ pri ZŠ na Hviezdoslavovej ul..
Všetci účastníci mali zabezpečenú možnosť navštíviť novootvorené Múzeum Prvého Slovenského gymnázia.

Zuzana Homoliaková

Fotografie: Peter Poboček

 

 

Čítať 2504 krát Naposledy zmenené piatok, 06 máj 2016 14:29

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!