sobota, 11 jún 2016 12:20

Slovenský národnostný deň v Novej Hute – Bükkszentkereszt, Maďarsko.

Napísal(a) K. Dravecká
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Spevácky zbor Jednoty dôchodcov na Slovensku z Hrhova na vystúpení v Novej Hute - Bükszentkereszt, v Maďarsku Spevácky zbor Jednoty dôchodcov na Slovensku z Hrhova na vystúpení v Novej Hute - Bükszentkereszt, v Maďarsku K. Dravecká

Dvadsiaty ôsmy máj 2016 bol pre nás seniorov horného Gemera výnimočný a zaujímavý, zúčastnili sme sa prekrásnych osláv, ktoré pripravila Slovenská národnostná samospráva Bükkszentkereszt - Nová Huta v Maďarsku pod názvom - Slovenský národnostný deň. Na veľkolepé podujatie boli pozvaní aj zástupcovia OO JDS Rožňava a spevácky zbor Jednoty dôchodcov na Slovensku z Hrhova,

z dôvodu, že 20. októbra 2015 bola na okresnom turistickom zraze v Hrhove a zástupcov seniorov z Bükkszentkeresztu podpísaná „Dohoda o spolupráci“ medzi ZO JDS Hrhov a dôchodcami z Bükkszentkeresztu za prítomnosti zástupcov JDS Jána Matúška, predsedu KO JDS a Mgr. Ladislava Fábiana, predsedu OO JDS Rožňava.
Na slávnostnom podujatí sa zúčastnil veľvyslanec Slovenska v Budapešti, podpredseda samosprávneho kraja z Košíc, predstavitelia župy, starostovia z okolitých susedných obcí. Medzi fakultatívne programy patrili prehliadky sklárskeho múzea, národopisnej výstavy, tradičného Slovenského klubu. Súčasťou programu bola aj slávnostná Svätá omša, ktorú celebroval košický kaplán z Dómu sv. Alžbety po slovensky aj maďarsky. Nasledoval bohatý národnostný folklórny program, kde sa predviedli aj dôchodcovia z Hrhova slovenskými aj maďarskými piesňami. Bol to krásny, slnečný deň s bohatými zážitkami, plný dojmov, s ktorými sme sa vydali na spiatočnú cestu domov, na cestu získaných krásnych spomienok, dojmov a nových priateľstiev. A už sa tešíme na spoločné stretnutie v Košiciach v mesiaci júl v rámci Československých športových hier, kde sa spolu stretneme, zasúťažíme a vymeníme si skúsenosti.
Podporovatelia: Ministerstvo ľudských zdrojov, Celoštátna slovenská samospráva, Slovenská regionálna národnostná samospráva B-A-Z župy, Obecná samospráva Bükkszentkereszt.
Text a foto: K. Dravecká

 

Čítať 1984 krát Naposledy zmenené sobota, 11 jún 2016 20:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!