pondelok, 22 august 2016 20:35

Seniori z Čiech a Slovenska sa stretli na 3. Medzinárodných športových hrách seniorov v Prahe

Napísal(a) LF
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Seniori Košického samosprávneho kraja, Žilinského samosprávneho kraja a krajov susednej Českej republiky prežívajú jeseň života aktívne, čo dokázali aj na 3. Medzinárodných športových hrách seniorov v Prahe, ktoré sa konali v dňoch 19. - 22. júla 2016 v priestoroch Akadémie polície ČR Praha – Lhotka. V prekrásnom areáli

sme si mohli zasúťažiť v rôznych disciplínach, ako napríklad hod granátom, kop do bránky, šípky, beh s fúrikom, hokej - streľba na bránku, hod krúžkami, hod do basketbalového koša, loptička na rakete - beh, Golf Snag, bolloball, beh na 50 a 60 m.
Podujatie prišla podporiť ministerka práce a sociálnych vecí ČR Mgr. Michaela Marksová, Doc. JUDr. Jozef Salač – rektor Policajnej akadémie ČR, Ing. Oldřich Pospíšil, predseda SDČR, Zdenek Pernes, predseda RSČR. Ocenili celoživotnú prácu seniorov pre mesto, obe bratské republiky, a ich životný elán, ktorí prejavujú aj v pokročilom veku. Za svoju aktivitu si nielen víťazi, ale všetci prítomní zaslúžia veľké poďakovanie.
Cieľom podujatia je propagácia športových aktivít seniorov, ktoré sú obzvlášť dôležité v našom rehabilitačnom procese. Pohyb je základnou životnou potrebou každého živého tvora, vrátane človeka. Pohyb je hra. Hra je činnosť, ktorá zamestnáva príjemným spôsobom telo i ducha. Pre telo je odpočinkovým cvičením a ducha mierne unaví. Jan Amos Komenský pripísal dobrej hre sedem vlastností: „spontánnosť, pohyb, spoločnosť, zápas, poriadok, ľahkosť a príjemný cieľ.“ Všetky tieto vlastnosti sa nachádzajú v III. Medzinárodných športových hrách seniorov, v ktorých sa rozličným spôsobom obmieňajú a kombinujú. Organizátori športových hier seniorov vedeli že príjemné zaujatie, radosť i smiech liečia. 
Nechcem hodnotiť jednotlivcov a družstvá, lebo sme sa svorne zhodli - zvíťazili všetci. Ale chcem podotknúť, že hier sa zúčastnilo 25 družstiev s celkovým počtom súťažiacich 200. Seniori zo Slovenska získali 3 zlaté, 4 strieborné a 5 bronzových medailí.

"Kto zotrvá v myšlienkach u krásneho, ušľachtilého a dobrého, zostává stále mladý, i keď už oslávil svoje narodeniny mnohokrát. I ten najpomalší človek, keď nestráca cieľ pred sebou, ide rýchlejšie než ten, ktorý bezcieľne blúdi.”

Text a foto: LF

Čítať 3151 krát Naposledy zmenené pondelok, 22 august 2016 20:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!