Vytlačiť túto stránku
pondelok, 05 september 2016 22:19

Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Ing. Rudolf Urbanovič prijal štyroch predsedov Krajských organizácií Jednoty dôchodcov Slovenska

Napísal(a) Mgr. L. Fabián
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Ing. Rudolf Urbanovič prijal 31.8.2016 štyroch predsedov Krajských organizácií Jednoty dôchodcov Slovenska. V družnom rozhovore predsedovia z Bansko-bystrického kraja Ján Hlaváč, z Košického kraja Ján Matúško, z Trenčianskeho kraja Mgr. Anna Prokešová a zo Žilinského kraja Dr. Michal Kotian

rozoberali činnosť a ciele JDS. Uvažovali aj o možnej spolupráci JDS so SNS na úrovni krajov, ale aj na úrovni Slovenska.

Predsedovi si posťažoval, že takmer 1/3 dôchodcov žije pod hranicou životného minima a túto situáciu nedoriešil ani tzv. minimálny dôchodok. Nezabudlo sa ani na možné napravenie krívd, spôsobené tzv. Kaníkovou reformou pre „staro-dôchodcov“, ktorí išli do dôchodku pred 1. januárom 2004. JDS na úrovni krajov, ale aj Slovenska, je najpočetnejšou spoločenskou organizáciou. Aj preto predstavuje veľkú silu, s ktorou je nutné rátať a počúvať aj jej hlasy pri riešení niektorých otázok seniorov. Padla aj myšlienka prijatia zákona, aby sa takto JDS dostala aj do legislatívy, aby nezáležalo len na dobrej vôli a na tom, ako sa k nám sám starosta či primátor postaví. Uvažovalo sa aj o možnej úprave vzťahu medzi klubmi či dennými centrami pre seniorov a JDS na úrovni obcí a miest.

Na prijatí sa hovorilo tiež o problémoch vo vnútri JDS, aj o tom "ako ďalej s JDS", aby JDS naplňovala úlohu predvoja seniorov pri skvalitňovaní jesene života tých skôr narodených. Operatívna úprava Stanov JDS, ale aj dôsledné naplňovanie programových cieľov, či uznesení, je alfou a omegou napredovania. Nakoľko JDS svoju činnosť vyvíja len z členských príspevkov je dôležité, prostriedky zabezpečovať cestou grantov, či projektov, ale aj skutočne hospodárnym využívaním prostriedkov na všetkých úrovniach výstavby JDS.

Ďalšou cestou skvalitňovania činnosti JDS je aj úprava zloženia Rady vlády SR pre práva seniorov a prispôsobovania verejných politík procesu starnutia populácie tak, aby tam boli zastúpení seniori zo všetkých krajov SR.

Na záver pán Štátny tajomník MV SR vyjadri obdiv nad tým, že všetci naši funkcionári pracujú nezištne v prospech tých skôr narodených, poprial všetkým našim členom a funkcionárom pevné zdravie, veľa šťastia a nevzdávanie sa cieľov, ktoré sme si vytýčili na X. sneme JDS.
Text a foto: Mgr. L. Fábian

 

Čítať 2418 krát Naposledy zmenené pondelok, 05 september 2016 22:39