streda, 28 september 2016 21:15

XVII. celoslovenská prehliadka speváckych súborov seniorov aj za účasti Gemerčanov

Napísal(a) Zuzana Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Ústredie Jednoty dôchodcov Slovenska v spolupráci s Krajskou organizáciou JDS v Banskej Bystrici a Okresnou organizáciou JDS v Žiari nad Hronom zorganizovali dňa 21. 9. 2016 XVII. celoslovenskú prehliadku speváckych súborov seniorov v Mestskom kultúrnom stredisku v Žiari nad Hornom pod záštitou primátora

mesta Mgr. Petra Antala a s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.
Celoslovenskú prehliadku speváckych súborov otvorila moderátorka Silvia Hlošková peknými myšlienkami o slovenskej piesni z poézie Milana Rúfusa. Na úvod podujatia zaspieval zmes slovenských piesní mužský spevácky súbor Sekera zo Žiaru nad Hronom a zatancoval tanečný súbor zo ZUŠ v Žiari nad Hronom. Moderátorka privítala prednostku okresného úradu Mgr. Andreu Žiakovú, zástupcu primátora MUDr. Ladislava Kukolíka, predsedu JDS Ing. Jána Lipianského, predsedu KO JDS Banská Bystrica Jána Hlaváča, prítomných primátorov, starostov, predsedov krajských a okresných organizácii JDS, všetkých prítomných seniorov a členov speváckych súborov. Po privítaní požiadala predsedu KO JDS Jána Hlaváča o príhovor, ktorý pozdravil prítomných, v krátkosti oboznámil o cieľoch a úlohách JDS a poprial pekný zážitok a pohodu na podujatí. K prítomným hosťom a seniorom sa prihovoril aj zástupca primátora mesta MUDr. Ladislav Kukolík. Prítomných privítal na pôde mesta, poprial pekný deň, vyjadril potešenie nad bohatou účasťou na podujatí, vyslovil obdiv seniorom za zanietenosť a chuť, s ktorou spievajú krásne ľúbozvučné pesničky a udržujú naše ľudové tradície.

Na XVII. celoslovenskej prehliadke sa predstavili spevácke súbory zo všetkých slovenských krajov, ktoré moderátorka predstavila výstižnými slovami o ich činnosti. V programe vystúpili spevácke súbory, ktoré sa snažili čo najlepšie reprezentovať svoj kraj:

  • LEVÁRANKY ZO JDS Veľké Leváre, Bratislavský kraj
  • DUDVÁH ZO JDS Križovany nad Dudváhom, Trnavský kraj
  • KLAPKA GYORGY ZO JDS Komárno, Nitriansky Kraj
  • ILAVČAN ZO JDS Ilava, Trenčiansky kraj
  • POĽAN ZO JDS Muránska Dlhá Lúka, Banskobystrický kraj
  • TIŽINKA ZO JDS Dolná Tižina, Žilinský kraj
  • SPEVÁCKY SÚBOR ZO JDS Vyšná Slaná, Košický kraj
  • PODTATRANSKÍ ALEXANDROVCI ZO JDS Svit, Prešovský kraj
  • SENIORI OPTIMISTI ZO JDS Žiar nad Hronom, Banskobystrický kraj

Po skončení kultúrneho programu boli odovzdané vedúcim súborov a predsedom krajských organizácií JDS Ďakovné listy, upomienkové darčeky a kvety, ktoré odovzdávali predseda Ú JDS Ing. Ján Lipiansky, zástupca primátora MUDr. Ladislav Kukolík, predseda KO JDS Ján Hlaváč. Po odovzdaní Ďakovných listov predseda Oblastného výboru SZPB Jaroslav Bulko odovzdal speváckemu súboru Seniori optimisti zo ZO JDS Žiar nad Hronom MEDAILU Milana Rastislava Štefánika III. stupňa za dlhoročnú spoluprácu s organizáciou SZPB v Žiari Nad Hronom a poprial súboru veľa úspechov v činnosti.

V závere podujatia predseda JDS Ing. Ján Lipiansky poďakoval spoluorganizátorom za príkladne pripravené podujatie a sponzorským organizáciám za podporu pri činnosti seniorov na všetkých stupňoch. Poďakoval sa základným organizáciám a ich funkcionárom, pretože celá činnosť JDS zavisí na ich aktívnej práci. Poprial všetkým veľa úspechov v ďalšej činnosti a aby sme sa stretli i na ďalších podujatiach, ktoré budú organizované v Bardejove na celoslovenskej prehliadke ZLATÉ RUKY a v Nitre na celoslovenskej prehliadke v prednese poézie a prózy.

Zuzana Homoliaková

Foto: Ján Pullman

 

 

 

Čítať 3280 krát Naposledy zmenené štvrtok, 29 september 2016 11:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!