Vytlačiť túto stránku
sobota, 29 apríl 2017 13:29

"Ukáž, čo vieš a nauč nás“ - so seniormi v Revúcej

Napísal(a) Zuzana Homoliaková
Ohodnotiť túto položku
(2 hlasov)
"Ukáž, čo vieš a nauč nás“ - so seniormi v Revúcej Foto: Ján Pullman

Revúca - mesto 1. Slovenského evanjelického gymnázia, ktoré v tomto roku 15. septembra oslávi 155. výročie svojho založenia, bolo hostiteľom 4. ročníka kultúrno-tvorivej akcie „Ukáž, čo vieš a nauč nás“, ktorej sa zúčastnili seniori z okresu Revúca. V DOME KULTÚRY MsKS v Revúcej sa zišlo 246 seniorov, hostí a účinkujúcich v kultúrnom programe dňa 5.4.2017.

Garantom projektu bola Okresná organizácia JDS Revúca, s finančnou podporou BBSK. Aktívne sa podieľalo Mesto Revúca, MsKS Revúca a spoluorganizátor ZO JDS Revúca. Seniori ďakujú všetkým, ktorí toto podujatie podporili finančne, materiálne - všetci sponzori sú uvedení na ďakovnej tabuli.
IMG 7979Prítomných privítala za organizačný výbor Margita Mladšia, najmä vzácnych hostí poslancov BBSK: pani Evu Cireňovú, primátorku mesta Revúca, pánov poslancov Jaroslava Demiana, Jána Šeševičku, Júliusa Laššana, prednostu Okresného úradu v Revúcej pána Petra Balogha, pani Žanetu Hrbálovú, poslankyňu Mestského zastupiteľstva Revúca, za KO JDS BB pána Jána Kíšika a pani Máriu Žáarovú, pani Karin Kilíkovú, riaditeľku MsKS, prítomných starostov obcí, sponzorov a zástupcov spoločenských organizácií. Prítomných pozdravila primátorka mesta Eva Cireňová, ktorá vyslovila prísľub za všetkých poslancov BBSK, že aj v budúcnosti budú poslanci tvorivé, kultúrne a športové projekty seniorov podporovať. Vyslovila obdiv nad bohatou účasťou seniorov a popriala veľa úspechov a chuti pri vytváraní rôznych ručných prác. 
Zuzana Homoliaková, predsedníčka OO JDS poďakovala za milé slová uznania a povzbudenia seniorom. Vyslovila presvedčenie, že pri prehliadke budú všetci milo prekvapení vystavenými ručnými prácami, nápadmi i užitočnosťou vytvorených prác. Prítomní zistia, že my seniori môžeme povedať:

Nie sme ako tie suché konáre, čo žitia majú namále.
Nie sme ako suchá tráva, čo vietor sa ňou pohráva.
Sme plní života, nápadov a cieľov,
s titulom MÚDRY SENIOR,
chceme sa dožiť ešte veľa rokov.

V kultúrnom programe prítomných potešil svojím programom Detsky spevokol Slniečko pri ZUŠ v Revúcej,Tomáš Vaculčiak hrou na fujare a spevom, Spevácky súbor Úsvit pri ZO JDS Revúca a Edo Sendrei spevom a hrou na harmonike. 
Pani Margita Mladšia predstavila prezentáciu 15 ZO JDS, ktorých členovia sa budú prezentovať svojimi prácami a prezentáciu Občianskeho združenia ZŤP. Prezentácie tvorivej činnosti sa zúčastnilo 87 členov. Jednotlivé ZO a OZ ZP sa prezentovali expozíciou zameranou k blížiacej sa Veľkej noci:

ZO JDS Hucín - výrobkami z dreva a rôznymi ručnými prácami.
ZO JDS Chyžné – vyšívanými obrazmi a výrobou maľovaných vajíčok
ZO JDS Kameňany – háčkovanými taškami i šitými z rifľových materiálov a ručnými prácami.
ZO JDS Jelšava – výšivkami, inými ručnými prácami a cestovinovými výrobkami.
ZO JDS Lubeník – rôznymi ručnými prácami a vyšívanými obrazmi, výstavou a výrobou veľkonočných vajíčok
ZO JDS Magnezitovce – rôznymi druhmi a technikami výšiviek, háčkovaných prác s veľkonočnou výzdobou a vyrobenými cestovinami.
ZO JDS Mokrá Lúka - veľkonočnými výšivkami a výzdobou veľkonočného stola. 
ZO JDS Muráň – ručnými prácami – háčkovanými a vyšívanými a prezentáciou knihy Semienka pre život - autor pán Juraj Kochjar.
ZO JDS Muránska Dlhá Lúka – výrobkami z papiera, úžitkovými predmetmi z dreva a rôzne a vyšívanými ručnými prácami.
ZO JDS Muránska Lehota – ručnými prácami s 

  

veľkonočnou tematikou a veľkonočný stôl s muránskymi veľkonočnými dobrotami.
ZO JDS Revúčka – ručnými prácami rôzneho druhu z rôznych materiálov a techník, prekrásne veľkonočné ikebany, práce z dreva, valašky, kreslenie portrétov
ZO JDS Revúcka Lehota - vyšívanými obrázkami, obrusmi, úžitkovými výrobkami z textilu, tvorivou prácou z papiera – blahoželania k jubileu.
ZO JDS Stárňa – cukrárenskými výrobkami, perníčkami, vajíčkami, výšivkami s rôznou technikou a háčkovanými ručnými prácami.
ZO Tornaľa – výšivkami - použité rôzne techniky, pletenými papučkami, pečenými zákuskami s peknou veľkonočnou výzdobou a drevenými sochami z letorastov.
ZO JDS Revúca – rôzne ručné práce, rôzne techniky, maľované obrazy, keramické reliéfy, keramické úžitkové predmety, maľovanie na sklo, výroba veľkonočných kuriatok, veľkonočných vajíčok zo semienok, dekupáž veľkonočných vajíčok, výrobu vajíčok zo stužiek, háčkovanie vajíčok, výroba korálikov, veľké bábiky ručne vyrobené, výroba šindľov, črpákov a fujár.

Predstavilo sa 21 seniorov.

OZ ZŤP - rôznymi výrobkami z dreva, z prútia, z papiera, vyšívanými a háčkovanými ručnými prácami.

Prezentujúci seniori ponúkali sladkosťami i inými dobrotami všetkých, ktorí sa prišli pozrieť na podujatie.
Po skončení prehliadky vystavovaných prác a tvorbe výrobkov boli prezentujúcim odovzdané Ďakovné listy za účasť a karafiáty. Za krásu, nápaditosť a užitočnosť, spracovanú do ručných prác a iných výrobkov, poďakovali zástupcovia mesta i predsedníčka OO JDS Revúca.
Po chutnom obede, pripravenom reštauráciou Balaton a bohatým občerstvením, zákuskami, ktoré napiekli členky ZO JDS Revúca, Revúčka, Muránska Lehota, Tornaľa, Jelšava, seniori spievali a zabávali sa s dobrým pocitom z vydarenej prezentácie svojich prác.
Na podujatí sa zúčastnil štáb z RTVS 2 z relácie „Generácia – zlaté roky života“. Štáb RTVS natáčal akciu „Ukáž, čo vieš a nauč nás“, vystavené práce i tvorivú činnosť seniorov a rozhovory s nimi, rozhovor s pánom Jurajom Kochjarom, autorom knihy Semienka pre život, s pani primátorkou E. Cireňovou a predsedníčkou OO JDS Z. Homoliakovou.
IMG 7950Touto cestou ďakujeme celému štábu RTVS - pani moderátorke Oľge Belešovej, kameramanovi pánovi Jánovi Stračinovi, producentke pani Válovej, zvukárovi - osvetľovačovi za vysokú profesionalitu, prístup a trpezlivosť k seniorom, čím navodili príjemnú atmosféru, bez stresu a trémy. Ďakujeme dramaturgičke PhDr. Vlaste Ruppeldtovej, že zariadila natáčanie reportáže.
Pri tejto príležitosti natočili i reportáž deň pred akciou u seniora pána Vincenta Blanára, výtvarnika - maliara a zberateľa dokumentov o povstaleckom básnikovi - rodákovi z Revúcej Jankovi Brockovi. Navštívili Múzeum 1. Slovenského. ev. gymnázia, ktoré utrpelo pri minuloročnej povodni veľké materiálne škody, kde sa pripravujú na otvorenie múzea v priebehu mesiaca apríl 2017.
V predvečer našej akcie natočili varenie slávnych tradičných „REVÚCKYCH GULIEK“, na ktorých si pochutnávali aj prví študenti gymnázia a ich učbári. Varili ich štyri členky ZO JDS Revúca - Oľga Kuchtová, predsedníčka ZO, Oľga Kuchtová ml., Milka Švecová a Zuzka Syčová za prítomnosti štábu a pozvaných hostí v priestoroch MsKS v Revúcej.
Slávne revúcke guľky chutili všetkým prítomným, rovnako i drienkovica, ktorou počastovala pani primátorka Eva Cireňová.
Zuzna Homoliaková

Fotografie: Ján Pullman

 

 

Čítať 2129 krát Naposledy zmenené utorok, 02 máj 2017 14:57