štvrtok, 25 máj 2017 17:33

Seniori rožňavského okresu s veľkým nadšením dokázali v Rudnej zdolať turistické trasy Doporučený

Napísal(a) Ružena Fulekyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

OO JDS Rožňava v spolupráci so ZO JDS Rudná zorganizovala dňa 23. mája 2017 v malebnej dedinke pod vrchom Turecká okresnú seniorskú turistiku za prítomnosti 178 seniorov zo ZO JDS rožňavského okresu.
Po privítaní účastníkov predsedníčkou ZO JDS Rudná pani Irenkou Tokárovou a po zaspievaní piesne "Zahučali hory" pozdravil turistickú skupinu starosta obce pán Július Kerekeš. Predseda OO JDS Rožňava pán Mgr. Ladislav Fabian otvoriil akciu

so želaním, aby sa všetci v rovnako dobrej nálade stretli aj po zdolaní turistických trás. 
rudna DSCF1585 1aCelá úvodná akcia sa konala v areáli parku obce, kde sa nachádza aj pamätník na počesť bývalých baníkov, keďže obec bola založená ako banícka usadlosť s ťažbou železnej rudy. Históriu baníctva v obci  pripomenul prítomným pán Ondrej Juhás, ktorého myšlienku,  vybudovať pomník pre bývalých baníkov, pomohol zrealizovať starosta obce a sponzori. Za tento skutok bola v r. 2016 aj OO JDS RV medzi ocenenými za seniorský čin roka. 
Pán Ing. Martin Markušovský zoznámil turistov s jednotlivými vytýčenými turistickými trasami a ostatnými organizačnými otázkami. Boli určené 3 trasy (A,B,C,), samozrejme podľa náročnosti.

Trasa A bola určená pre zdatnejších seniorov a viedla po "Náučnom chodníku -Turecká", ktorý bol otvorený v roku 2009, na vrchol Turecká (954 m. n.m.), kde je postavená rozhľadňa s výhľadom na  krásnu okolitú prírodu. Za dobrej viditeľnosti je z nej prekrásny pohľad aj na Vysoké Tatry. Po chodníku je inštalovaných 22 náučných tabúľ o baníctve a lesníctve v Rudnej a okolí. Trasa meria 8,2 km a poskytuje možnosť prezrieť si aj staré banské štôlne. 

Trasa B bola vhodná pre menej zdatných seniorov, jej dĺžka bola 4 km.
Trasa C s dĺžkou 1,5 km bola najmenej náročná a mohli ju  absolvovať seniori, ktorí si na dve predchádzajúce už netrúfali.

Cieľ všetkých trás bol pri altánku na bývalom banskom úseku Rudná.
rudna DSCF1661O 9.00 hod.  sa všetci vydali za krásneho slnečného počasia s veľkým nadšením a oduševnením na jednotlivé vybrané turistické trasy.
Trasy  zvládli všetci zúčastnení bez ujmy na zdraví a s dobrým pocitom, že ešte nie sú takí "starí a nemohúci".
Potom seniorov čakala zaslúžená odmena vo forme vynikajúceho fazuľového guláša s chutným makovým a orechových závinom, ale aj slanými pochúťkami. Dobrú náladu na príjemnom posedení umocnil hrou na harmonike pán Karol Petro.

Za toto vydarené podujatie patrí veľká vďaka starostovi obce J. Kerekešovi, výboru ZO JDS Rudná, ale aj ostatným členom tejto organizácie, ktorí s veľkým odhodlaním a chuťou túto akciu zabezpečili.
Z tohto podujatia odchádzali  všetci s dobrým pocitom  zo stretnutia so známymi a predovšetkým z prežitia pekného dňa v krásnom prírodnom prostredí a medzi dobrými ľuďmi.

Text: MUDr. Ružena Fülekyová
Foto: Ružena Gergelyová

 

 

Čítať 1829 krát Naposledy zmenené štvrtok, 25 máj 2017 19:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!