utorok, 11 júl 2017 10:33

Seniori z rožňavského okresu a Košíc dovolenkovali v chorvátskom Pakoštane

Napísal(a) Ing. Anna Gubišová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Už po tretíkrát po sebe sa predsedovi Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) z rožňavského okresu - pánovi Mgr. Ladislavovi Fábianovi podarilo zorganizovať pre svojich členov v posledný júnový týždeň 10-dňový pobyt v Chorvátsku. Predtým členovia JDS dvakrát navštívili mestečko Crikvenica s pobytom v rozkošnom penzióniku na brehu mora, s ranným aerobikom, masážami, chorvátskym aj slovenským večerom. Fakultatívne navštívili čarovné Plitvické jazerá a plavili sa aj na blízke ostrovy, kde absolvovali ochutnávku vín

a prehliadku pamätihodností.

Po dvojročných kladných skúsenostiach nebola núdza o záujemcov ani tretí rok. Tentoraz padla voľba na mestečko Pakoštane, ležiace asi 35 km južne od Zadaru, v blízkosti Vranskeho jazera.

Mestečku dominoval veľkolepý kostol vystavaný z vápencových blokov s pekným námestíčkom, obklopeným kaviarničkami, reštauráciami a posedeniami. Na námestíčku sa skoro každý večer konal koncert, festival ľudových súborov, spevácke súťaže a podobne, takže turisti mali  postarané o večerný program. 

Morské pobrežie bolo sčasti kamenisté, sčasti piesčité. Voda čistučká a na koniec júna prekvapivo príjemne teplá. Našim potrebám tiež vyhovovalo, že pláže ešte neboli preľudnené ako v hlavnej sezóne, aj keď návštevníkov bolo ozaj dosť.

Rovno oproti Pakoštane leží 140 ostrovov súostrovia Kornati, ktoré bolo celé vyhlásené za prírodnú rezerváciu. Ich návštevu sme si nemohli nechať ujsť, a tak sme sa s vetrom vo vlasoch (úplne doslova) na hornej palube výletnej lode plavili okolo prekrásnych, nedotknutých ostrovov. Dostali sme sa až na otvorené more, zažili aj väčšie vlnky ako na mori chránenom ostrovmi. Vystúpili sme na jeden z ostrovov a naskytol sa nám prekrásny výhľad na súostrovie. Aj keby nás medzitým nenapájali vínkom a rakijou a nekŕmili pečenými rybkami a stejkami, ten výlet by stál za to. Slovenské ľudové pesničky v našom podaní nám zasa spríjemnili spiatočnú cestu.

Výlet na ďalší ostrov - Vrgada, nás zaviedol do obdobia občianskej vojny. Ešte stále zničené alebo opustené obydlia pripomínajú túto temnú stránku chorvátskych dejín. Príroda zasa ukazuje celú svoju silu na náveternej strane ostrova, kde si postupne ukrajuje eróziou z jej útesov.

Týždeň od soboty do soboty uletel ako nič a nás už čakala cesta domov...Sretan put a na rok Ťa zasa radi navštívime, naše slovensko-chorvátske more.... 

Chceme touto cestou poďakovať našej skvelej delegátke p. Magdaléne  Dubielovej,  p. Zoltánovi Kapuvárimu, ktorý sa postaral o príjemný chod celého pobytu, kuchárkam za vynikajúcu stravu p. Elene Belušiakovej a p. Darine Polákovej a majiteľke CK Lomnica Tour za sprostredkovanie nášho super pobytu. Ďakujeme.

Text: Ing. Anna Gubišová, foto: Ján Petergáč

 

 

Čítať 1705 krát Naposledy zmenené utorok, 18 júl 2017 12:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!