utorok, 01 august 2017 19:19

Zážitky košických a žilinských seniorov zo 4. Medzinárodných športových hier seniorov vo Frýdku-Místku

Napísal(a) Alojzia Daňová, Ladislav Fabian
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Za zvuku tónov českej, slovenskej a poľskej hymny, za krásneho počasia, sa koncom júla uskutočnili 4. Medzinárodné športové hry dôchodcov vo Frýdku-Místku. Konali sa za účasti predsedu Svazu důchodců ČR Ing. Oldřicha Pospíšila, predsedníčky Krajskej organizácie Moravsko-sliezskeho kraja Zlatušky Paršovej,  popredných predstaviteľov kraja, mesta,  a viac ako stovky súťažiacich seniorov. 

Zo Slovenska sa na športovej akcii zúčastnili športovci z KO JDS Žilina, na čele s jej predsedom, Dr. Michalom Kotianom a športovci z KO JDS Košice, ktorú viedol krajský predseda Ján Matúško.

seniori frydek 13Športové výkony našich boli naozaj skvelé, o čom svedčí výsledok. Z Krajskej organizácie JDS Žilina: Ing. Peter Straka (Ružomberok), Ing. Juraj Praženica (Ružomberok) a Alojzia Daňová (Žilina), získali spolu 6 medailí. Košičania sa tiež nedali zahanbiť - päť medailí, medzi nimi dve zlaté, získali: Dr. Ivan Hudec, Ing. Klára Sobolová, Mgr. Ladislav Fabian, Marián Bálint a Ján Matuško. Všetci účastníci športových hier pri tejto príležitosti dostali pamätné listy.

Ubytovanie – hotel Paskov, stravovanie v školskej jedálni technickej a obchodnej školy, bolo o nás dobre postarané. Vyhodnotenie športových hier bolo spojené so spoločenským posedením, pri ktorom hrala hudobná skupina z Havířova. Boli sme milo prekvapení s uvítaním od organizátorov, ale aj od samotných účastníkov športových hier z Českej republiky. Na počesť nás, Slovákov, nám zahrali pieseň „Slovenská rodná dedina pod horami“. V tom momente sme sa ocitli na parkete, my Žilinčania a Košičania sme vytvorili veľký kruh a tak po slovensky sme to roztočili. Začali sa k nám pripájať členovia z Poľska, ale aj veľa rodákov zo Slovenska, žijúcich v ČR. Bol to krásny zážitok.

seniori frydek 14 aNa ďalší deň nás čakalo milé prekvapenie, výlet autobusom na jeden z najrozsiahlejších hradných komplexov v ČR, stredo-veký hrad Hukvaldy. Najvýraznejšou osobnosťou, ktorá je spojená s týmto miestom, je svetoznámy hudobný skladateľ Leoš Janáček. Navštívili sme aj dom, v ktorom Janáček skladal svoju krásnu hudbu. Sprievodca hradom bol tiež senior, ktorý nás prekvapil svojimi vedomosťami a hodnotným výkladom. Na jednej zo zastávok pri soche líšky Bystroušky, symbolu jednej z Janáčkových opier, nás milý pán sprievodca občerstvil domácim alkoholom – milé prekvapenie. Všetci sme sa tam vyfotili.

Popoludní sme mali možnosť pozrieť si najvýznamnejšiu technickú pamiatku, rozsiahly areál vysokých pecí a koksovne v Ostrave- Vítkoviciach. Z vyhliadkovej veže, na ktorú nás vyviezli výťahom, sme si pozreli okolie a třineckú valcovňu plechov. Tí zdatnejší zdolávali železné schodište až na samý vrch, kde si posedeli v reštaurácii s vyhliadkou. Dosť unavení, ale spokojní sme sa vrátili do hotela, kde sme oddychovali a pripravovali sa na záverečné vyhodnotenie.

Na tretí deň po raňajkách s pripraveným balíčkom na cestu sme odchádzali spokojní domov. Naše poďakovanie patrí všetkým organizátorom športových hier, ale aj Dr. Kotianovi a Jánovi Matuškovi, našim krajským predsedom, ktorí sa o nás vzorne starali. Ja, ako priama účastníčka športových hier zo Žilinského kraja, som sa umiestnila na 2. mieste v hode granátom na cieľ v kategórii senioriek do 70 rokov. Môžem sa hrdiť striebornou medailou.

Ďakujeme za možnosť zúčastniť sa na takom krásnom podujatí. Bol to pre nás všetkých nezabudnuteľný zážitok. 

Mgr. Ladislav Fabian, podpredseda KO JDS Košice        

Alojzia Daňová, predsedníčka ZO JDS Stráňavy, Žilinský okres

 

FOTOGALÉRIA

 

Čítať 1448 krát Naposledy zmenené streda, 02 august 2017 10:05

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!