Vytlačiť túto stránku
sobota, 28 október 2017 15:47

Mesto Jelšava si každoročne v októbri uctí dôchodcov – seniorov

Napísal(a) Gabriela Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Leto už vystriedala farebná jeseň a jeseň je ročné obdobie, kedy si uctíme aj našich seniorov. Mesto Jelšava si každoročne uctí dôchodcov – seniorov v októbri. Ani tento rok nebol výnimkou a Popoludnie úcty bolo zorganizované v sobotu 21. októbra 2017 vo veľkej sále Mestského domu kultúry v Jelšave, kde prijalo pozvanie takmer 100 seniorov nášho mesta.
Medzi seniorov zavítali vzácni hostia: MVDr. Milan Kolesár, primátor mesta, Mgr. Viera Bardoňová, riaditeľka ZŠ s MŠ v Jelšave, Ing. Július Laššan, starosta obce Mokrá Lúka, Ing. Július Buchta,

predseda okresnej organizácie SNS v Revúcej, Ferenc Zelman, podpredseda Slovenskej národnostnej samosprávy v Tótkomlósi (Maďarsko), Mgr. Zuzana Homoliaková, predsedkyňa okresnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska v Revúcej, Mária Miklová, predsedkyňa miestnej organizácie Jednoty dôchodcov Slovenska, Mgr Ivan Bojna, námestný farár evanjelickej cirkvi a. v. a Mgr. Peter Krajč, farský administrátor katolíckej cirkvi.

Na úvod sa k prítomným prihovoril MVDr. Milan Kolesár a postupne aj ďalší hostia. Po príhovoroch sa prítomným predstavilo Ochotnícke divadlo z Tótkomlósa s divadelnou hrou Drotár od Jána Palárika. Po tomto predstavení seniorom zahrala hudobná skupina Pavelčákovci. Seniori si s nimi aj zaspievali a odvážnejší aj zatancovali.
Po tomto programe sa Popoludnie úcty skončilo a dúfame, že seniori odchádzali domov plní príjemných zážitkov.

Pobyt pre hostí z Tótkomlósa ešte pokračoval až do pondelka 23. októbra a bol pre nich pripravený zaujímavý program.
V nedeľu 22. októbra spolu s miestnymi záhradkármi, dôchodcami, členkami OZ Jelšavanka a zamestnancami mesta sme zavítali do Betliara, kde sme si pozreli priestory kaštieľa s veľmi zaujímavým výkladom.

Po obede sme sa presunuli na Dobšinský kopec, kde sa hostia z Dolnej zeme mohli pokochať krásnym výhľadom na okolitú prírodu. Cesta pokračovala na Dedinky, kde sme sa prešli pri priehrade. Napriek nie veľmi priaznivému počasiu sme zažili krásnu nedeľu, kde sme ukázali hosťom krásy nášho Gemera.

V pondelok prišiel čas rozlúčenia. Hostia zavítali na Mestský úrad v Jelšave, odkiaľ sme sa presunuli na miestny cintorín, ku hrobu Pavla Valaského, kde sa položili venčeky na jeho hrob. Pavel Valaský bol evanjelický kňaz, gemerský senior, literárny historik a ovocinár. Narodil sa v Baďanoch, pôsobil 10 rokov ako senior v Tótkomlósi a zomrel v Jelšave. Práve vďaka Valaskému vznikla myšlienka nadviazať družobné vzťahy medzi Jelšavou a Tótkomlósom.

Touto spomienkou sa ukončil pobyt hostí v Jelšave a nadišiel čas rozlúčky. Boli to krásne dni, prežité v kruhu priateľov. Dúfame, že týchto stretnutí bude ešte čo najviac.

Gabriela Jakubecová

 

 

Čítať 1964 krát Naposledy zmenené štvrtok, 02 november 2017 21:27

Galéria obrázkov