Vytlačiť túto stránku
piatok, 08 november 2019 13:18

Spomienkový deň k Novembru 89 v rožňavskej Galérii Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Občianskym združením ALENKA & BELO HEFLER PRODUCTION, Vás pozývajú na podujatie s názvom „Spomienka na November“, ktoré sa uskutoční dňa 15. novembra 2019 o 16:00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. V rámci programu podujatia bude odprezentovaná prednáška Pavla Horvátha – November 1989, za ktorou bude nasledovať komentovaná prehliadka výstavy „Čo bolo pred 1989“. Výstava aj sprievodné podujatie je súčasťou série tematických aktivít Nežná – 30 rokov po, ktoré pri príležitosti 30. výročia Nežnej revolúcie pripravil pre verejnosť Košický samosprávny kraj. Podujatie sa koná pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja Rastislava Trnku, a bolo podporené z verejných zdrojov Fondom na podporu umenia.

„Banícke múzeum v Rožňave sa prostredníctvom výstavy „Čo bolo pred 1989“ ako aj tohto sprievodného podujatia aktívne zapája do cyklu aktivít spojených s 30. výročím Nežnej revolúcie a jej ohlasu v Rožňave a regiónu Gemer. Počas mesiacov november a december sa v kultúrnych zariadeniach Košického samosprávneho kraja budú konať rôzne podujatia pripomínajúce tieto významné dejinné udalosti. Aj vďaka spolupráci s miestnymi aktérmi bude pre účastníkov pripravený zaujímavý a bohatý program,“ uviedol riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Pavol Lackanič.

Súčasťou programu bude tiež premietnutie strihového dokumentu A. Berenteho a B. Heflera „Nežná – Cesta k slobode“, spracovaného z archívnych materiálov múzea a prezentácia dobových fotografií. Program vyvrcholí o 17:00 hod. diskusiou „November 89 – 30 rokov po“ s výnimočnými hosťami, Fedorom Gálom, sociológom, lídrom hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a Rastislavom Káčerom, diplomatom a predsedom analytickej organizácie Globsec.

Tešíme sa na Vás!

Diskusia s F. Gálom a R. Káčerom v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave

Občianske združenie ALENKA & BELO HEFLER PRODUCTION v spolupráci s Baníckym múzeom v Rožňave, kultúrnym zariadením Košického samosprávneho kraja, pozývajú širokú verejnosť na diskusiu „November 89 – 30 rokov po“ s výnimočnými hosťami, Fedorom Gálom, sociológom, lídrom hnutia Verejnosť proti násiliu (VPN) a Rastislavom Káčerom, diplomatom a predsedom analytickej organizácie Globsec.
„Som veľmi rád, že sa mi podarilo dostať do Rožňavy na 30. výročie Novembra ´89 práve týchto dvoch vzácnych ľudí, môjho priateľa z revolučných dní Fedora Gála, ktorého si nesmierne vážim pre jeho principiálnosť a čestnosť, a Rastislava Káčera, svetobežníka, človeka s obrovským nadhľadom a silným ľudským rozmerom,“ uviedol organizátor diskusie politológ a publicista Belo Hefler, ktorý bol pred 30 rokmi členom Slovenskej rady VPN a predsedom okresného a miestneho koordinačného centra hnutia.

Diskusiu, ktorá sa uskutoční v priestoroch Galérie Baníckeho múzea na Námestí baníkov v Rožňave v piatok 15. novembra so začiatkom o 17. hodine, budú moderovať Matúš Bischof a Eva Arvayová.

Predchádzať jej bude od 16. hodiny podujatie Baníckeho múzea v Rožňave Spomienka na November 89, v rámci ktorého odznie tematická prednáška Pavla Horvátha, ktorý následne prevedie účastníkov aktuálnou výstavou Čo bolo pred 1989. Súčasťou programu dňa bude tiež premietnutie strihového dokumentu A. Berenteho a B. Heflera „Nežná – Cesta k slobode“, spracovaného z archívnych materiálov múzea, a expozícia dobových fotografií.

Fedor Gál (1945) sa narodil v koncentračnom tábore Terezín, vyštudoval chemickú priemyslovku v Gottwaldove (dnes Zlín) a diaľkovo aj Chemicko-technologickú fakultu SVŠT v Bratislave. Je kandidátom sociologických vied, doktorom ekonomických vied a docentom sociológie na Univerzite Karlovej v Prahe. Pracoval ako robotník, zmenový majster a technológ v chemických fabrikách, neskôr ako vedec. Počas revolúcie v novembri 1989 sa stal jedným z jej lídrov a neskôr aj predsedom Verejnosti proti násiliu. Po odchode z politiky sa presťahoval do Prahy, kde učil na univerzite a podnikal. Spoluzakladal televíziu Nova, firmu na mobilné technológie, vlastnil knižné vydavateľstvo G plus G a literárnu kaviareň, založil viaceré nadácie. Je autorom množstva kníh a stoviek článkov. Nakrútil niekoľko dokumentárnych filmov a stál pri zrode Vrba – Wetzler Memorialu. Je ženatý, s manželkou Irenou, autorkou kníh pre deti, majú synov Róberta a Branislava, vnučku Sofinku a vnuka Samka.

Rastislav Káčer (1965) je čestným predsedom organizácie GLOBSEC (predtým Slovenská atlantická komisia) od roku 2008, 

 

rv 30 čo bolo pred 1989 spomienkový deň 1a

po ukončení päťročného funkčného obdobia vo Washingtone D. C. ako veľvyslanec Slovenska v Spojených štátoch. Predtým pôsobil 16 rokov na rôznych úrovniach rozhodovania. Svoju kariéru začal ako analytik politiky na ministerstve zahraničných vecí a začal pôsobiť ako vedúci analytickej jednotky. V rokoch 1994 až 1998 pôsobil v ústredí NATO v Bruseli a po návrate z Bruselu sa stal vedúcim štábu pre plánovanie politiky a generálnym riaditeľom pre bezpečnostnú politiku a mnohostranné záležitosti na ministerstve zahraničných vecí. V roku 2001 sa stal štátnym tajomníkom ministerstva obrany zodpovedným za rokovací a prístupový proces Slovenska k NATO. Je všeobecne uznávaný ako odborník v oblasti domácej a zahraničnej politiky USA, transatlantických vzťahov, obrany a bezpečnosti. Veľvyslanecký post Slovenska v Maďarsku ukončil v júli 2018. 

R. Šimko

 

Čítať 904 krát Naposledy zmenené sobota, 09 november 2019 08:58