Vytlačiť túto stránku
streda, 18 december 2019 18:56

Zážitkovo-informačnú záhradu otvorili v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Po Geologickej bádateľni v Baníckom múzeu v Rožňave bola v stredu 11. decembra 2019 otvorená zážitkovo-informačná záhrada v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave. Projekt pod názvom Objavujeme čaro Gemera má za cieľ netradičným spôsobom spropagovať klenoty Gemera. V Košickom kraji pribudol tak ďalší inovatívny projekt vďaka krajskému dotačnému programu Terra Incognita a výzve Tradície inšpirujú inovácie. Medzi pozvanými hosťami boli zástupcovia Odboru kultúry a cestovného ruchu Košického samosprávneho kraja Eva Bružeňáková a Veronika Šitárová, poslanci Košického samosprávneho kraja, zástupcovia samosprávy, riaditelia základných a stredných škôl, ako aj zástupcovia spolupracujúcich partnerov a firiem, ktorí sa na projekte podieľali.

Podujatie svojimi príhovormi otvorili Iveta Kyselová, riaditeľka Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave a Ján Lach, zástupca primátora mesta Rožňava. K pozvaným prítomným sa prihovoril aj zástupca primátora mesta Rožňava Ján Lach, ktorý o.i povedal: „Rožňava bola v minulosti centrom vzdelanosti. Z niekdajšieho centra baníctva sa menila na mesto škôl a remesiel. Slávne rožňavské školy navštevovalo veľa významných osobností z oblasti vedy, literatúry a umenia, velikáni, ktorí výrazným dielom prispeli k rozvoju celého Gemera,“ povedal vo svojom príhovore Ján Lach a dodal: „Táto zážitkovo-informačná záhrada, ktorú dnes slávnostne otvárame, má slúžiť aj na to, aby si mladí ľudia, ktorí odídu z tohto mesta za štúdiom či prácou inde, vybudovali vzťah k tomuto regiónu.“ 

Za poslancov Kultúrnej komisie Košického samosprávneho kraja poďakoval za skvelý nápad a realizáciu informačných panelov, ktoré umožnia získať informácie nielen domácim, ale i zahraničným návštevníkom, Pavol Burdiga, predseda komisie, a poprial pracovníkom knižnice veľa síl pri organizovaní podujatí v zážitkovo-informačnej záhrade.

Výsledkom projektu je zážitkovo-informačná záhrada, ktorá bude miestom netradičného získavania informácií a zábavného trávenia voľného času pre všetky vekové kategórie. Bude dostupná pre žiakov, študentov i širokú verejnosť. Informačné panely sú v troch jazykových mutáciách (v slovenskom, maďarskom a v anglickom jazyku), ktoré umožnia získať informácie a kontakty aj zahraničným návštevníkom nášho mesta. V záhrade bude možný voľný samostatný pohyb, realizácia rôznych vzdelávacích a zábavných aktivít. V kombinácii dostupnej literatúry, či už absenčnej alebo prezenčnej v priestoroch Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského v Rožňave, pôjde tak o netradičný spôsob spoznávania regiónu Gemer. Projekt Objavujeme čaro Gemera bol realizovaný s finančnou podporou Košického samosprávneho kraja vo výške 18 617,28 € v rámci programu Terra Incognita a výzvy „Tradície inšpirujú inovácie“.

Tatiana Bachňáková

 

Čítať 1507 krát Naposledy zmenené streda, 18 december 2019 19:41