Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 16 január 2020 17:10

V galérii predstavia publikáciu o rožňavských študentoch v 19. storočí Doporučený

Napísal(a) R.Š.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s Rímskokatolíckou cirkvou, Biskupstvom Rožňava, vás dňa 4. februára 2020 o 16:00 hod. srdečne pozývajú do Galérie Baníckeho múzea na Námestí baníkov 25 v Rožňave, na prezentáciu publikácie „Študenti vyšších vzdelávacích inštitúcii v Rožňave. 1814 – 1852, Biskupský seminár a Filozofické lýceum“.
Publikácia je už 19. pokračovaním cyklu o histórii vyšších vzdelávacích ústavov v Uhorsku. Jej autorom je uznávaný maďarský historik a archivár Prof. Dr. habil. László Szögi, CSc., ktorý pôsobil ako riaditeľ Univerzitnej knižnice Eötvös Lóránd Tudományegytem v Budapešti. Autor sa vo svojej práci zameriava na všestrannú analýzu študentov seminára

a lýcea, ktorí obohacovali život mesta od roku 1814 až do roku 1952.

Rožňava patrila k významným strediskám vzdelanosti. „Atény na Slanej“ – ako sa Rožňave v minulosti hovorilo, vychovala na cirkevných a štátnych školách osobnosti, ktoré sa zapísali do dejín mesta, regiónu, alebo sa preslávili v celonárodnom obrodnom procese.

„Mnohí z nás sme do týchto škôl chodili, iní okolo nich možno denne prechádzame bez toho, aby sme si uvedomovali ich dôležitosť a nenahraditeľnosť v historickom vývoji mesta. K doposiaľ málo prebádaným patrí história Biskupského seminára v Rožňave, ktorý počas svojho 135 ročného trvania vychoval viac ako tisícku kňazov a absolventov Filozofického lýcea“, uviedla Silvia Lörinčíková z archívu rožňavského biskupstva, ktorá povedie prezentáciu.

Tešíme sa na vás!

R.Š.

 

Čítať 1114 krát Naposledy zmenené štvrtok, 16 január 2020 17:20