Vytlačiť túto stránku
pondelok, 05 august 2013 15:42

20. výročie zápisu prvých lokalít na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO Levoča - Spišský hrad Doporučený

Napísal(a) A.Š.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Slovenské národné múzeum - Spišské múzeum v Levoči už štvrtýkrát organizuje medzinárodný festival súHRADnice, ktorý sa uskutoční 9. a 10. augusta 2013 v Levoči a na Spišskom hrade. Ide o prezentáciu správcov kultúrnych a prírodných pamiatok ako hradov, ruín, kaštieľov, zámkov či múzeí... Každý ročník sa koná s iným podtitulom a inou základnou témou. Keďže v tomto roku si na Slovensku pripomíname 20. výročie zápisu prvých lokalít na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, je nosnou témou: 20 rokov v UNESCO.
V tomto ročníku prijal ponuku na spoluprácu a partnerstvo pri organizovaní Pamiatkový úrad Slovenskej republiky.
V piatok 9. augusta 2013 sa uskutoční medzinárodná konferencia s témou
20 rokov v UNESCO s tromi okruhmi:
1: minulosť, súčasnosť a budúcnosť lokalít
2: komunikácia a spolupráca
3: prezentácia a ochrana.
Táto medzinárodná konferencia sa bude konať v historickej radnici v Levoči.

Druhá časť festivalu (10.august, sobota) je zameraná na kultúrnu prezentáciu na Spišskom hrade, ako jediného hradu na Slovensku zapísaného na zoznam UNESCO.
Od 13. hodiny sa na Spišskom hrade otvorí 10 hodinový nepretržitý maratón historického šermu, dobovej hudby a tanca, divadelných predstavení...

Spestrením bude bublinová šou Matěja Kodeša v Prahy, bubenícke a kaukliarske worksopy, dobové tábory a ukážky života v nich či spišská hradná kuchyňa. Vyvrcholením programu bude divadelné predstavenie Michelangelo v podaní Teatro colorato z Bratislavy a nočná ohňová šou. V programe sa predstaví viac ako 200 účinkujúcich z Česka, Poľska a Slovenska.
Vstupné na Spišský hrad je v tento deň nezmenené, bez navýšenia.
Tešíme sa Vašu návštevu!

 Artur Šturmankin

 {jcomments on}

 

Čítať 3020 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:03