×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/rok/2012
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/folklor/spivam
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/rok/2012
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/folklor/spivam
Vytlačiť túto stránku
nedeľa, 25 november 2012 21:14

Aj takto prebiehal Rok na Gemeri 2012 v rodisku kráľa slovenskej rozprávky Pavla Dobšinského v Slavošovciach Doporučený

Napísal(a) PaedDr. Milan Sajenko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V dňoch 23. - 24. novembra 2012 sa v Slavošovciach pod záštitou predsedu Košického samosprávneho kraja JUDr. Zdenka Trebuľu uskutočnil v poradí už 18. ročník obľúbených slávností zvykov a obyčají Gemera - Malohontu Rok na Gemeri. Podujatie bolo rozdelené do dvoch dní, konalo sa v piatok a v sobotu. Prvá časť programu sa uskutočnila v areáli Základnej školy Pavla Dobšinského, v areáli Materskej školy na sídlisku a aj v Kultúrnom dome našej obce. Išlo o zaujímavé podujatie,

kde sa remeselníci, folkloristi a nadšenci venovali deťom. Gemerské osvetové stredisko predstavilo aj pilotný projekt KSK s názvom Tašíkovo, kde deti spoznali psíka Tašiho a jeho príbehy. Deti sa priučili remeslám od skúsených šúpoliarov, košikárov, čipkárok, drevorezbárov, tkáčov. Rozprávkové fyzikálne experimenty deti zaujali. V materskej škole zas pracovníčky z Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského svojím zážitkovým rozprávaním z knihy Malý gróf Taši a jeho putovanie zázračnou krajinou Gemersko-Abovského panstva bavili predškolákov. Členky folklórnej skupiny Lehoťanka z Čiernej Lehoty predvedli a naučili školákov správne tancovať palicový tanec v pásme Hopsasa tralala. V každej triede iný program, radostné pohľady detí, ktoré pod dohľadom skúsených remeselníkov vytvárali vlastné minidielka,šikovné darčeky, ktoré mohli venovať svojim blízkym. Aj takto prebiehal prvý deň slávností zvykov a obyčají v rodisku kráľa slovenskej rozprávky Pavla Dobšinského v Slavošovciach.
Na druhý deň mohli obyvatelia Slavošoviec a celého okolia zhliadnuť pásmo vystúpení v duchu odkazu "Čo starí pamätajú, mladí zachovajú" (autorom výroku a tejto myšlienky je Ján Čajak ml., čestný občan Slavošoviec).
Pásmo sa začalo o 17.00 hod. v bývalom ZK Slavošovce. Sála sa rýchlo naplnila hosťami, sponzormi a vďačnými divákmi, medzi ktorými bol aj podpredseda KSK Ing. Ján Szöllös. Účinkujúci a hostia sa po takmer dvojhodinovom zaujímavom programe presunuli do kultúrneho domu v obci, kde podujatie pokračovalo sprievodnými aktivitami a súťažami. Tí najlepší boli ocenení starostom obce Ing. Štefanom Baštákom a riaditeľkou GOS v Rožňave Mgr. Helenou Novotnou. Zo sprievodných podujatí hodno spomenúť aspoň tieto: Z kasny do priaškrinka, Papcun, Drotár, Najkrajší lajblík a kožúšok.
V hlavnom programe pásma zvykov a obyčají Gemera sprevádzaným hlasným potleskom účinkovali kultúrne skupiny - Bystränky z Rožňavského Bystrého, Dolina z Gemerskej Polomy,Bučina z Pače, Hôra z Rejdovej, Gočovan z Gočova, Lehoťanka z Čiernej Lehoty, Brezinky z Polomky, Radzim z Vyšnej Slanej, folklórny súbor Haviar z Rožňavy, ľudová hudba Ondreja Hlaváča z Gočova a sólistka speváčka Ivana Nemčoková z Rožňavy. Programom sprevádzali Mária Brdárska – Janoška, Zuzana Palacková a Mária Kundráková. Pekný pohľad bol na účastníkov podujatia v záverečnom živom obraze doprevádzanom ľudovou hudbou Ondreja Hlaváča z Gočova. Podujatie sa konalo do neskorých nočných hodín a skončilo úspešne.
Pri poohliadnutí sa na podujatia za posledných 18 rokov, by bolo zaujímavé spracovať sumár,prípadne inštalovať na budúcom ročníku fotokroniku s výberom momentov zo všetkých podujatí so spomienkou na organizátorov a účinkujúcich. Poďakovať aj týmto spôsobom organizátorom z Rožňavy a Slavošoviec, aj tým, ktorých nebolo vidieť, ale bez ich pričinenia by podujatie nebolo také úspešné.
Čo na záver? Takéto úspešné podujatia pomáhajú zviditeľňovať Slavošovce a celý región, spolu s expozíciou rodného domu P. Dobšinského, nášho rozprávkara svetového mena, či s naším Slavošovským tunelom, ktorým nikdy neprešiel vlak, ako turistickou atrakciou. Je tu čo vidieť a zažiť. Ďakujeme a tešíme sa na Vašu návštevu v Slavošovciach.
PaedDr. Milan Sajenko, Slavošovce

FOTOGRAFIE Bibiany BYSTRENOVEJ, PaedDr. M. SAJENKU a Mgr. M. TERRAIA Z ROKU NA GEMERI:
{gallery}folklor/rok/2012{/gallery}
{jcomments on}

 

Čítať 3182 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:08