Vytlačiť túto stránku
utorok, 28 január 2014 09:28

K výročiu Miroslava Barana vydali zvukový nosič s jeho gemerskými piesňami

Napísal(a) lm
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

mb CD OBAL Miroslav BaranVo februári si pripomíname výročie narodenia muzikanta, speváka, folkloristu, spracovateľa ľudových piesní, redaktora, učiteľa - Miroslava Barana, ktorý sa narodil na Gemeri a celý život Gemer ospevoval. Jeho nezameniteľný krásny hlas sme mohli počúvať nielen na mnohých rôznych folklórnych vystúpeniach, ale aj v Slovenskom rozhlase a každú nedeľu v rádiu Lumen v relácii Fujarôčka moja. V roku 2014 bude 5 rokov, čo nás tento jedinečný človek s veľkým srdcom a nezameniteľným hlasom opustil.
Pri tomto smutnom výročí s podporou Ministerstva kultúry SR bol vydaný zvukový nosič s piesňami, ktoré Miroslav Baran nahral v Rádiu Regina, alebo sa nachádzajú roztrúsené po jednotlivých CD nosičoch a platniach, a tak sme sa snažili uchovať toto jedinečné dedičstvo ako odkaz Miroslava Barana. Jeho názov je symbolický. A tak sa Vám Miroslav Baran v novom CD nosiči so symbolickým názvom Ešte ja raz do Vás prídem opäť prihovára. Krst tohto nosiča sa plánuje v prvom polroku 2014 v Kultúrnom stredisku v Slovenskej Ľupči.
Gemer bol v minulosti významným kultúrnym semenišťom, územím mnohých významných tvárí a z jeho kultúrneho dedičstva čerpali okolité oblasti. Svojím

zemitým hudobným prejavom uchvátil celé Slovensko a priniesol mu slávu a uznanie v originalite. O originalite gemerskej piesne, jej zvláštnosti a farebnosti sa dozvedáme už zo zápisov jedného z najslávnejších hudobných skladateľov a zberateľov ľudových piesní 20. storočia Bélu Bartóka. Jeho zbierky ľudových piesní obsahujú vyše 1000 gemerských ľudových nápevov. Obzvlášť hodnotné sú zozbierané piesne z oblasti Sirku, Ratkovského Bystrého, Ratkovej, Červeníka či Železníka. A práve toto je oblasť, ktorej špecifickými piesňami sa zaoberal Miroslav Baran. Jeho originálny a nezameniteľný hlas v spojitosti so sirkovským nárečím si podmanil celé Slovensko. Bol to po Jánovi Jasenkovi jeden z mála pokračovateľov a nositeľov ľudovej kultúry Gemera na Slovensku. Aj napriek tomu, že už nie je medzi nami, jeho jedinečný hlas je stále obľúbený medzi všetkými milovníkmi folklóru. Je potrebné zachovávať gemerské piesne a prinášať túto klenotnicu folklóru širokej verejnosti.

Miroslav Baran sa narodil 26. februára 1950 v gemerskej obci Ratkovské Bystré, kde prežil detstvo a získal krásny vzťah k rodnému Gemeru, gemerskej ľudovej piesni, melodike, ale aj k typickému nárečiu, ktorým tak rád rozprával a všade ho propagoval. Dlhé roky hrával aj s Jankom Jasenkom, s ktorým spoločne uctievali krásu gemerskej ľudovej piesne.
Vyštudoval Pedagogickú fakultu v Banskej Bystrici a počas štúdia hrával v ľudovej hudbe folklórneho súboru Mladosť a súčasne vo folklórnom súbore Partizán. Hrával v rozhlasovom orchestri Slovenského rozhlasu Banská Bystrica a hosťoval aj v ďalších muzikách na kontrabas. Je spoluzakladateľom ľudovej hudby Borievka z Banskej Bystrice (vznikla už v roku 1972), ktorá posledných 20 rokov hráva ako "dvorná" muzika horehronskému spevákovi Jánovi Ambrózovi.
Veľmi úspešný bol aj ako sólový spevák a s ľudovou hudbou Róberta Puškára nahral svoje samostatné CD pod názvom Ej idem, idem... Bohužiaľ, osud je neľútostný, práve v tomto období už mal pripravené nové gemerské piesne na ďalšie profilové CD, ktoré plánoval v najbližšom čase realizovať.
mb CD-OBAL-Miroslav Baran2Vysoko sa oceňuje jeho pedagogická činnosť, dlhé roky pôsobil ako učiteľ špecializovanej hudobnej výchovy, kde dosahoval výborné výsledky, učil deti k spevu, viedol detskú ľudovú hudbu Sedmokráska a jeden čas bol aj riaditeľom Základnej školy na Kuzmányho ulici v Banskej Bystrici.
Veľmi známy bol aj ako hudobný redaktor v Rádiu Lumen. Jeho populárna relácia Fujarôčka moja, každú nedeľu o 11.00 hod., je vysoko hodnotená nielen medzi širokou verejnosťou, ale najmä medzi odborníkmi, folkloristami a za mnohé roky predstavila - dá sa povedať - väčšinu interpretov, spevákov či inštrumentalistov z folklórnych regiónov Slovenska, priblížila mnohé ľudové zvyky, obyčaje, folkloristické osobitosti a krásy slovenskej ľudovej piesne.
Tak dovoľte Mirkovi ešte raz vstúpiť do Vašich príbytkov a prihovoriť sa Vám piesňami, ktoré sa nachádzajú na novom CD nosiči Ešte ja raz do Vás prídem.
lm

 

Čítať 3154 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:23