×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/podmo
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/podmo
Vytlačiť túto stránku
utorok, 07 október 2014 19:58

Škola hrou sa uplatnilo i pri cyklickom školení folklórnych kolektívov

Napísal(a) M. F.
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rb cs 004aTúto formu si vybral Mgr. art. Martin Urban, PhD., lektor druhej časti Cyklického školenia pre vedúcich folklórnych kolektívov, ktoré sa konalo v sobotu 4.októbra 2014 v Kultúrnom dome v Rožňavskom Bystrom. Zúčastnilo sa ho 25 účastníkov z okresu, ktorí zastupovali folklórne kolektívy z Čiernej Lehoty, Honiec, Rožňavského Bystrého, Rožňavy, Pače, Nižnej Slanej, Gočova,  Rejdovej i ďalší neorganizovaní folkloristi z okresu. 

Po vzájomnom predstavení sa  lektor pristúpil k praktickej časti a venoval sa rôznym témam, napr. využitie scény, vyváženie priestoru a orientácia v ňom, jednotlivci, páry a pod. Po obede sa v teoretickej časti  s choreografmi a vedúcimi kolektívov venovali dramaturgii, od prípravnej fázy až do inscenačného tvaru. V praktickej časti im priblížil rôzne formy  ako zaujať interpretov, ponúkol množstvo námetov, hier a možností k práci v kolektíve. „Rôzne pohybové, hlasové či spevácke cvičenia a hry sú nielen oživením činnosti v súboroch, ale aj výrazne ovplyvnia ich interpretačnú kvalitu,“ doplnila M. Ferenczová z Gemerského osvetového strediska

v Rožňave. 

Pred ukončením  školenia prišli účastníkov pozdraviť folklórne skupiny  Bystränky a Genšenky, ktoré sa vracali z vystúpenia,  lektor využil ich prítomnosť a vyzval,  aby 013predviedli ženské kolesá z Gemera. Pod jeho vedením si precvičili viac foriem, ktoré je možné využiť  v programoch i iných vystúpeniach. V závere si ešte vyskúšali netradičné postavenie speváckych skupín na scéne, ktoré pri speváckych číslach viac upúta a zaujme diváka. Cyklické školenie pre vedúcich folklórnych kolektívov zorganizovalo Gemerské osvetové stredisko v Rožňave, kultúrne zariadenie  Košického samosprávneho kraja s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR.

Obec Rožňavské Bystré a Folklórna skupina Bystränky vytvorili príjemné prostredie a vynikajúce pohostenie pre všetkých účastníkov. Patrí  im veľké poďakovanie, že sa ujali tohto podujatia a zabezpečili jeho realizáciu na veľmi dobrej úrovni.

M. Ferenczová

picasa_albumid=6067524362902537105

 

 

Čítať 2410 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47