Vytlačiť túto stránku
štvrtok, 27 september 2018 18:46

V Jesenskom si pripomenuli 80. výročie mobilizácie Doporučený

Napísal(a) J. Pupala
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Obec Jesenské, ktorá leží v južnej časti okresu Rimavská Sobota (predtým Feledince), bola dôležitou železničnou krížovatkou už za Rakúska-Uhorska. Po rozpade „žalára národov“ v roku 1918 pripadla obec do Československa. Po nástupe Hitlera k moci v Nemecku a jeho plánom na dobývanie „životného priestoru“ na úkor východných susedov rozhodla Československá vláda o vybudovaní hraničných opevnení v kritických miestach štátnych hraníc s agresívnymi plánmi Nemecka, Rakúska, Maďarska a Poľska vybudovať systém opevnení po vzore francúzskej Maginotovej línie. Po mníchovskom diktáte však neboli všetky dokončené, respektíve museli byť opustené a v Čechách padli do Nemcami zabratých Sudet a na južnom Slovensku Horthyho Maďarsku. Maďari väčšinu opevnení, tzv. „ropíkov“ zničili.

V obci Jesenské ostali neporušené vzhľadom k blízkosti železničnej stanice a obytnému domu železničiara – výhybkára.

Obec bunker odkúpila od armády SR ako nadbytočný objekt so zámerom vybudovať pamätnú izbu v bývalom strážnom domčeku a obnoviť bunker so zámerom jeho vyčistenia a vystrojenia do pôvodného stavu.

Nadšenci vojnovej histórie založili občianske združenie, ktoré vedie Ján Rešetár a títo pred rokom začali s čistiacimi prácami a úpravou okolia bunkra a domčeka.
Tak za podpory starostu obce pána G. Mihályiho toto združenie spolu s Klubom vojenskej histórie „Krasnogvardejec“ Košice, pobočka Rimavská Sobota pod vedením Petra Kamenského z Rimavskej Soboty-Vinice dňa 22.9.2018 v dobe od 14.00 do 20.00 priestory pri príležitosti 80. výročia spomínanej mobilizácie otvorili priestory pre verejnosť.
Prehliadku bunkra „ropíka“, ktorý v prípade vojny tvorilo 7 vojakov, zabezpečil spolu s výkladom Martin Golian. Každých 5-7 minút sa striedalo za jeho výkladu po 5-6 osôb. Počas celej doby sa prehliadky zúčastnilo takmer 300 záujemcov z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia. Medzi nimi bol aj malý chlapec Matúš Sebíňa zo Saint Lake Placid v USA., 

Súbežne v strážnom domčeku bol premietaný dokument o mobilizácii z roku 1938 so sprievodným výkladom pána Jána Rešetára.
Vo dvore objektu bola vystavená aj dobová výzbroj, dopravná vojenská technika, ktorá zaujala najmä mladých návštevníkov.
Vojaci z Klubu vojenskej histórie boli v dobovom výstroji a mali vtedajšiu výzbroj československých vojakov.

Po osvietení bunkra, ktoré sa uskutočnilo na všetkých miestach na Slovensku a v Čechách, kde sú opevnenia z tejto doby, predviedli vojaci ukážku obrany pevnosti pri jej napadnutí nepriateľom a demonštrovaním streľbou so slepými nábojmi z vojenskej pušky a guľometu. Pred ukončenim spomienkovej akcie návštevníci spolu s organizátormi zaspievali československú hymnu.

Organizátori akcie pripravili k občerstveniu chutný guláš z diviny, ktorý varili vo vojenskej poľnej kuchyni ešte z prvej svetovej vojny a čaj, ktorý bol pre návštevníkov bezplatný.
Aj touto cestou chcem organizátorom vydarenej akcie vyjadriť v mene všetkých návštevníkov poďakovanie.

JUDr. Jozef Pupala

Foto autor príspevku.

 

Čítať 1902 krát Naposledy zmenené utorok, 02 október 2018 10:46