Vytlačiť túto stránku
sobota, 21 december 2019 14:17

Verejné ocenenie Mestskému divadlu Actores v Rožňave od Zastupiteľstva KSK Doporučený

Napísal(a) MG od
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V týchto predvianočných dňoch sme sa dozvedeli, že Tatiana Masníková, riaditeľka a režisérka Mestského divadla ACTORES Rožňava na slávnosti v košickom Štátnom divadle v sobotu 14. decembra 2019 prevzala z rúk predsedu KSK Rastislava Trnku Cenu Košického samosprávneho kraja, ktorú rožňavskému divadlu udelilo Zastupiteľstvo KSK. Stalo sa tak pri príležitosti 25. výročia jeho vzniku, za zviditeľňovanie a úspešnú propagáciu Košického kraja, Slovenskej republiky a za zvyšovanie umeleckého povedomia všetkých vekových generácií.
Využili sme príležitosť dozvedieť sa od hlavnej reprezentantky divadla z prezentácie, ktorá sprevádzala každého laureáta Ceny, o jej prínose pre spomínané divadlo, keď v krátkom príhovore povedala:

"Vždy som túžila mať iné divadlo, vnášať do divadla moderné prvky, moderné trendy, Chcela som dynamické divadlo. Častokrát som o tom rozprávala so svojimi študentami, pretože som učila na Konzervatóriu v Košiciach. Tak ako sme sa rozprávali, tak jedného krásneho dňa nám napadlo, že predsa by sme to mali urobiť. Keď sme účinkovali v Rožňave, zistili sme, že tam je vynikajúci divák, že tam by to bolo možno aj reálne. Nádherné mestečko. A ja som si povedala, prečo nie? Mne sa páči, ja tam chcem bývať, tam chcem žiť. V Rožňave dovtedy nepôsobilo divadlo. Možno sme mali veľkú odvahu. Boli sme aj naivní, to je pravda. Poslanci Mestského zastupiteľstva v Rožňave, keď sme im to ponúkli, že by sme mohli založiť takéto divadlo boli nadšení a jednoducho sa tak stalo.

Moje meno je Tatiana Masníková, som riaditeľkou a režisérkou Divadla Actores v Rožňave už dlhé roky – 25. Hneď prvé predstavenie bolo také, že sme sa dostávali na festivaly. Hneď sme išli do Kanady, do Liverpoolu. Tam sme sa dostávali veľmi, veľmi vysoko a už sme očakávali len pád. A ten pád, ako som si uvedomila, je v tom, že my, bohužiaľ, pracujeme iba jedným smerom, iba na tej alternatíve.

Čiže bolo obdobie, keď sme strácali časť divákov a pochopila som, že ja som v podstate tu pre všetkých. Ja slúžim pre všetkých občanov. No a konečne sme začali tvoriť aj iné predstavenia: komédie, rozprávky pre deti, dokonca muzikál. Neviem ako mi to napadlo. Postupne, a to sme boli prekvapení, sa sála zapĺňala a zapĺňala. Dnes máme 360 miestnu sálu a máme 360 divákov. Jednoducho bola to naivita, odvaha, ale vydržali sme." 

K tomuto oceneniu, ktorého sa dostalo v Košiciach Divadlu Actores v Rožňave ako jedinému zástupcovi z horného Gemera, všetkým jeho členom srdečne úprimne gratuluje aj stránka Maj Gemer, ktorá ako prvá informovala o úspešnom účinkovaní divadla ešte v roku 2003, kedy sa zúčastnili medzinárodného divadelného festivalu v ďalekom juhoamerickom štáte Chile.

Okrem Divadla Actores Cena Košického samosprávneho kraja na tento rok patrí tiež dirigentovi Ondrejovi Lenárdovi, či osobnosti Novembra 1989 z Košického kraja Františkovi Javorskému in memoriam. Nositeľmi ceny, ktoré udeľuje krajské zastupiteľstvo, sa stali aj zakladateľka speváckeho zboru Chorus Comenianus Alena Csajková a dirigentka speváckeho zboru Pro Musica a zakladateľka speváckeho zboru Magnólia Viera Džoganová.  

Toto verejné ocenenie udeľuje Zastupiteľstvo KSK raz ročne za osobitný prínos pre rozvoj kraja, činy statočnosti, ľudskosti a hrdinstva, a vynikajúce tvorivé činy a výsledky dosiahnuté v rôznych oblastiach.

MG od

(Zdroj: KSK)

 

Čítať 1343 krát Naposledy zmenené štvrtok, 26 december 2019 18:20