Vytlačiť túto stránku
pondelok, 05 október 2015 21:27

Hubertovej jazde v Revúcej prialo aj slnečné počasie

Napísal(a) Martina Urbanová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

ra hubert 1aPrvú októbrovú sobotu dňa 2.10.2015 sa revúcke námestie zaplnilo rodičmi, starými rodičmi, detičkami, poľovníkmi, rybármi, včelármi, lesníkmi, koníčkarmi, ale aj vôňou poľovníckych a rybárskych špecialít, pretože sa konal XVI. ročník Jazdy svätého Huberta a 3. ročník jesenných slávností poľovníkov, rybárov a včelárov, ktorý zorganizovalo Mesto Revúca, Mestské kultúrne stredisko v Revúcej, Lesy Slovenskej republiky odštepný závod Revúca, Mestské lesy Revúca, Občianske združenie Príroda-láska moja, Obvodná poľovnícka komora v Revúcej, Miestne organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Revúca a Jelšava a Základná organizácia Slovenského zväzu včelárov v Revúcej.

NÁVŠTEVA Z CHORVÁTSKA

O 10:00 hodine sa za krásneho slnečného počasia začal fanfárami slávnostný ceremoniál, v rámci ktorého sa okrem hlavných organizátorov tohto podujatia privítali aj vzácni hostia z Chorvátska a Maďarska. Svojou návštevou nás poctila prednostka Mestského úradu družobného mesta Grad Pakrac – Anamarija Blaževič, zástupca kancelárie cestovného ruchu Zvonimir Miler a zástupca štátnych lesov Stjepan Špiranec. Z maďarského družobného mesta Kazincbarcika prišiel primátor Peter

Szitka a jeho asistent Peter Sztupák.

ZÁVER PATRIL ALLANOVI MIKUŠEKOVI

Po poďakovaní sa sponzorom a po príhovore primátorky prebiehalo dekorovanie jazdcov, ktorého sa ujala primátorka Revúcej spolu s hosťami. Potom už nasledoval veľkolepý sprievod mestom. Ako prví šli sokoliari, za nimi alegorický voz s trofejou a vyzdobený čečinou, za ním šli poľovné psíky a potom jazdci na koňoch, za ktorých sa už postupne zoraďovali návštevníci tejto akcie. Po príchode sprievodu sa detičky mohli povoziť na voze, ale aj si zajazdiť na koníkovi. Jazdci na koňoch z OZ Príroda – láska moja sa presunuli do Muráňa, kde prebiehal dostih. O 11:00 hodine sa udeľovali pasovacie listy novým poľovníkom a po nich prebiehali ukážky plemien poľovných psov a ukážky sokoliarstva zo sokoliarskeho krúžku pri SOŠ lesníckej z Banskej Štiavnice. Kultúrny program nám otvorili materské a základné školy, po ktorých vystúpil DFS Lykovček. O 14:00 sa vyhodnotili všetky súťaže - najlepší domáci koláč z jesennej úrody upiekla Natália Hižnayová, najlepšou karnevalovou maskou jesene sa stal kominár, najkrajšiu jesennú ikebanu vyrobilo Komunitné centrum Revúca, víťazkou v súťaži o najkrajšiu vyrezávanú tekvicu sa stala Karin Halajová zo ZŠ I.B. Zocha. Ľubomír Gallo zvíťazil v súťaži Mestských lesov, ktorá pozostávala z lovu jeleňa, zo sekania sekerou a skladania klátika. Po vyhodnotení nám zaspieval spevokol Úsvit pri ZO JDS. O 15:00 hodine podpredseda OZ Príroda-láska moja vyhlásil výsledky dostihu a jazdeckej súťaže.
Záver tohto jesenného festu patril koncertu slovenského country speváka ALLANA MIKUŠEKA. Okrem kultúrneho programu boli na námestí pripravené rôzne prezentácie, výstavy, ukážky, detské atrakcie i súťaže..
Bodku za XVI. ročníkom Jazdy sv. Huberta urobil „Posledný súd“ – celkové zhodnotenie akcie a zábava koníčkarov v Mestskom dome kultúry.
Mgr. Martina Urbanová

Fotografie Peter Poboček

 

[cincopa AcPAY88dhRBh]

 

 

Čítať 2893 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:20